Ραδιενέργεια και στο πιάτο τους

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θεσπίζει για πρώτη φορά όρια ραδιενέργειας για τα τρόφιµα που προέρχονται από τη θάλασσα, µετά τον εντοπισµό ψαριών µε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας αρκετά νοτιότερα από τη Φουκουσίµα. Η διαρροή νερού µε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθµό είχε µεν περιοριστεί χθεςτο βράδυ, αλλά δεν είχε σταµατήσει.

Η TEPCO, η εταιρεία που εκµεταλλεύεται τον σταθµό και είναι υπεύθυνη για τον καθαρισµό του, ανακοίνωσε χθες πως βρήκε νερό µε επίπεδα ραδιενέργειας 5 εκατοµµύρια φορές πάνω από το νόµιµο όριο στο εσωτερικό του αντιδραστήρα 2 και πως τη ∆ευτέρα είχε ανιχνεύσει επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 7,5 εκατ. φορές πάνω από το όριο στη θάλασσα, κοντά στη ρωγµή που βρέθηκε σε τσιµεντένια τάφρο συντήρησης του ίδιου αντιδραστήρα.

Το γεγονός ότι αλιεύθηκαν ψάρια µακριά από τη Φουκουσίµα, έκανε την κυβέρνηση να θεσπίσει όρια ραδιενέργειας για τα αλιεύµατα και τα βρώσιµα φύκια.

Η Ινδία έγινεχθες η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίµων απ’ όλες τις περιοχές της Ιαπωνίας εξαιτίας φόβων γιατη ραδιενέργεια.

Η TEPCO προσέφερε ένα συµβολικό ποσό στις πόλεις της περιοχής της Φουκουσίµα. Οµως δήµαρχοι της περιοχής που έφτασαν στο Τόκιο για να συναντηθούν µε τον πρωθυπουργό Ναότο Καν, κατέστησαν σαφές ότι περιµένουν πολύ µεγαλύτερη βοήθεια. Η προσφορά της TEPCO ήταν µόλις 20 εκατ. γιεν (167.000 ευρώ) για καθεµιά από 10 πόλεις κοντά στον σταθµό που χρειάστηκε να εκκενωθούν, αλλά µία τα αρνήθηκε. «Επωµιστήκαµε τον κίνδυνο, συνυπήρξαµε µε την TEPCO για περισσότερο από 40 χρόνια και όλο αυτό το διάστηµα πιστεύαµε ότι οι πυρηνικοί σταθµοί είναι απολύτως ασφαλείς», δήλωσε ο Κατσούγια Εντο, ο δήµαρχος της πόλης Τοµιόκα. Η εταιρεία βρίσκεται αντιµέτωπη µ’ έναν τεράστιο λογαριασµό για τη ζηµιά που έχουν προκαλέσει οι αντιδραστήρες της, λέει όµως ότιπρέπει πρώτα να εκτιµήσει τις ζηµιές και µετά να πληρώσειαποζηµιώσεις.

«Εξακολουθούµε να συζητούµε σε ποιον βαθµό θα πληρώσουµε εµείς και ποια θα είναι η έκταση της βοήθειας που θα έχουµε απότην κυβέρνηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της TEPCO, Τακάσι Φουτζιµοτόε.

Το πλήγµα στην παγκόσµια πυρηνική βιοµηχανία από την καταστροφή στη Φουκουσίµαενδέχεται να αποδειχθεί βαρύ. Μετά τις ανακοινώσεις πολλών χωρώνότι επανεξετάζουν θέµατα που άπτονται της πυρηνικής ασφάλειας, ήρθε χθες η σειρά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας να ανακοινώσει πως παγώνει για τρεις µήνες τοπρόγραµµα κατασκευής ενός πυρηνικού σταθµού στο Μπέλενε. Η βουλγαρική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας NEK και η ρωσική Atomstroyexport, η οποία θα κατασκευάσει δύο αντιδραστήρες (1.000 µεγαβάτ έκαστος) στο Μπέλενε, συµφώνησαν να καθυστερήσουν το πρόγραµµα ώς τατέλη Ιουνίου για να πραγµατοποιηθεί «λεπτοµερής ανάλυση θεµάτων που συνδέονται µε την πυρηνική ασφάλεια», όπως ανακοίνωσε η NEK.

Οι επιστήµονες αµφισβητούν τα στοιχεία της Tepco

Η απόφαση των ιαπωνικών Αρχών να απελευθερώσουν 11.500 τόνους νερού «χαµηλής ραδιενέργειας» από τον πυρηνικόσταθµό της Φουκουσίµα στον ωκεανό, επειδή εξαντλήθηκαν οι χώροι αποθήκευσής του, αποτελεί µια πρακτική άνευ προηγουµένου στην ιστορία της πυρηνικής βιοµηχανίας.«Τι επιπτώσεις θα έχει; Για τη σταδιακή µόλυνση που θα προκαλέσει θα µπορούµε να µιλήσουµε σε λίγαχρόνια», λέει ο καθηγητής Χανς Βανµάρκ του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών του Βελγίου.

Η σύγχυση χθες εξαπλώθηκε σε όλα τα µεγάλα ερευνητικά κέντρα για τη ραδιενέργεια του πλανήτη. «∆εν πρέπει να πέσουµε στην κινδυνολογία, όµως ανοίγει σήµερα ένα παράθυρο που ποτέ µέχρι τώρα δεν είχε ξανανοίξει», παρατηρεί ο καθηγητής Τόµας Γιουνγκ, ειδικός της Υπηρεσίας Προστασίας από τη Ραδιενέργεια της γερµανικής κυβέρνησης. Οι ειδικοί ζητούν περισσότερες πληροφορίες από τις ιαπωνικές Αρχές για να µπορέσουν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που δηµιουργείται. Η TEPCO, η διαχειρίστρια εταιρεία, διαβεβαιώνει ότι η συγκέντρωση ραδιενέργειας είναι 400 µπεκερέλ ανά λίτρο και οι ειδικοί της υπολογίζουν ότι εάν κάποιος τρώει ψάρια από την περιοχή γύρω από τις πληγείσες εγκαταστάσεις επί έναν χρόνο, θα λάβει συνολικά µια δόση ραδιενέργειας 0,6 µιλισιέβερτ, δηλαδή ελάχιστη.

«Αµφιβάλλω», λέει ειρωνικά ο Φράνσεσκ Μπαρκινέρο, βιολόγος του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ατοµικής Ενέργειας. Από τη ρωγµή που δηµιουργήθηκε στο εργοστάσιο διαφεύγει νερό µε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, η περιεκτικότητατου οποίου φθάνει τα 175.000 µπεκερέλ ανά λίτρο. Εάν ένα παιδί πιει µισό φλιτζάνι τέτοιο υγρό θα αυξηθεί κατά 5% ο κίνδυνος να εµφανίσει καρκίνο. Βέβαια κανείς δεν πρόκειται να πιει αυτό το νερό. «Οµως δενµπορούµε να υπολογίσουµε πόσοθα επηρεασθούν τα ψάρια και αυτό είναι που µας ανησυχεί», παρατηρεί ο Βανµάρκ.

Η ραδιενέργεια που προκαλείται κυρίως από ίχνη ιωδίου και καισίου θα διασκορπιστεί στον ωκεανό: ένα µέρος θα εναποτεθείστον βυθό και θα µπει στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας όλο το οικοσύστηµα της περιοχής.


ΤΑ ΝΕΑ