Εξιχνίαση μαμούθ τραπεζικής απάτης

Αμαλιάδα: Άθλος από την Ασφάλεια Ήλιδας – Εξιχνίασε δύο περιπτώσεις τραπεζικής απάτης με λεία άνω των 280.000 € – Πάνω από 60 εμπλεκόμενοι – Το ποσό που “σώθηκε”

Του Γιάννη Σπυρούνη

Δύο ηχηρές περιπτώσεις ηλεκτρονικής – τραπεζικής απάτης που συνέβησαν τον περασμένο Ιούλιο στην Αμαλιάδα, εξιχνίασαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, σύμφωνα με πληροφορίες και το ρεπορτάζ, του ilialive.gr. Αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος και η τεχνολογία, κινούμενοι χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι αστυνομικοί, όχι μόνο κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των – καθ’ οιονδήποτε τρόπο – εμπλεκομένων στις δύο υποθέσεις, αλλά και να μπλοκάρουν μέρος των ποσών που απέσπασαν οι απατεώνες, σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, καθώς και τις τράπεζες, στους λογαριασμούς των οποίων διακινήθηκαν τα ποσά. Γεγονός που συνιστά άθλο, αφού οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Ασφαλείας μιας μικρής επαρχιακής πόλης, φάνηκαν πολύ διαβασμένοι στους νέους τρόπους που χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα… Στις δύο υποθέσεις οι απατεώνες απέσπασαν ποσό άνω των 280.000 ευρώ και ο αριθμός των εμπλεκομένων ξεπερνά τους 60.

Απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα

Το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκαν δεκάδες τραπεζικές άπατες ανά την επικράτεια, αρκετές και στην Ηλεία. Βασικός τρόπος δράσης των επιτήδειων ήταν να επικοινωνήσουν με τα θύματα τους με σκοπό των αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών και με το πρόσχημα της κατάθεσης χρημάτων, απέστειλαν υπερσύνδεσμο (link) στο κινητό τηλέφωνο των θυμάτων, πείθοντάς τα να ακολουθήσουν τις οδηγίες να να βάλουν τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής. Το περιβάλλον των σελίδων που προσομοίαζε σε αυτό των τραπεζών, με αποτέλεσμα τα θύματα να πειστούν και να προχωρήσουν.

Και στις δύο περιπτώσεις που εξιχνίασαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, οι δράστες χτύπησαν σε επιχειρήσεις περιοχής πέριξ της Αμαλιάδας. Στην πρώτη στις 10 Ιουλίου 2022, οι απατεώνες απέσπασαν από το λογαριασμό ποσό που αγγίζει τις 155.000 ευρώ.

Στην δεύτερη στις 27 Ιουλίου 2022, ποσό 126.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν σε λογαριασμούς της ίδιας τράπεζας… Στην ίδια τράπεζα άνηκαν και οι αρχικοί λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρθηκαν τα χρήματα που απέσπασαν από τα θύματα.

Στην πρώτη περίπτωση τα χρήματα μοιράστηκαν σε έξι λογαριασμούς με διάφορετκά ποσά και στην δεύτερη σε εφτά λογαριασμούς, ισόποσα. Αυτό ήταν η πρώτη εφαρμογή του “split” της τακτικής της διαίρεσης του αρχικού ποσού. Γιατί στη συνέχεια ο διαμοιρασμός, “άνοιξε” σε περισσότερα άτομα και διαφορετικά ποσά. Μέσα σε λίγα λεπτά οι λογαριασμοί των θυμάτων… είχαν αδειάσει.

Η κινητοποίηση των Αρχών

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, από τη στιγμή που καταγγέλθηκαν οι περιπτώσεις απάτης, δεν έχασαν χρόνο και συνεργάστηκαν άμεσα με τις Εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να λάβουν βουλεύματα και νομότυπα κινήθηκαν με άρσεις τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να ακολουθήσουν όσα ίχνη άφησαν πίσω τους οι δράστες και να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση τους. Από την άλλη όμως και οι απατεώνες είχαν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας προκειμένου να αφήσουν όσο το δυνατόν λιγότερα ίχνη πίσω τους. Άλλωστε γίνεται αντιληπτό ότι οι αστυνομικοί είχαν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στον προγραμματισμό, αλλά και την κατασκευή εφαρμογών και σελίδων στο διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα πλεονεκτήματα του συστήματος μεταφοράς χρημάτων “Iris” που επιτρέπει οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να αφήνουν έτσι, ιδιαίτερα περιθώρια αντίδρασης στα θύματα τους.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως οι απατεώνες είχαν χρησιμοποιήσει “αχυράνθρωπους” για να έχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα τα οποία δεν έφεραν στοιχεία ταυτότητας των άμεσα εμπλεκομένων, πρακτική που χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα σε αμέτρητες περιπτώσεις. Πάντα πρόκειται για αλλοδαπούς που αποκτούν δεκάδες τηλεφωνικές συνδέσεις στο όνομα τους και μετά τις δίνουν στους απατεώνες, έναντι μικρής αμοιβής…

Οι εμπλεκόμενοι στις άπατες

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας ερευνώντας τα στοιχεία και τις διαδρομές των χρημάτων μέσα από το τραπεζικό σύστημα, έφτασαν στην ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων δραστών. Και στις δύο περιπτώσεις από τους αρχικούς έξι στην πρώτη και εφτά στη δεύτερη, τραπεζικούς λογαριασμούς που μεταφέρθηκαν τα χρήματα των θυμάτων, ακολούθησε δεύτερος διαμοιρασμός, σε όλες τις περιπτώσεις ποσών, κοντά στις 3.000 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση των 155.000 ευρώ, μετά τους αρχικούς έξι δράστες, τα χρήματα μοιράστηκαν σε τουλάχιστον σε άλλα 25 άτομα και σε άλλες τράπεζες. Σε αυτή την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν συνολικά 31 άτομα και αναζητούνται και άλλα. Πρόκειται για Έλληνες και αλλοδαπούς, που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στην δεύτερη περίπτωση των 126.000 ευρώ από τους εφτά αρχικούς δράστες μοιράστηκαν χρήματα σε άλλους 21 και ταυτοποιήθηκαν να εμπλέκονται συνολικά 28 άτομα με λογαριασμούς και σε άλλη τράπεζα.

Οι δράστες και στις δύο περιπτώσεις, είτε έκαναν αναλήψεις ποσών μέσω ΑΤΜ είτε μετέφεραν μικρότερα ποσά, σε άλλους λογαριασμούς.

Να σημειώσουμε πως οι αρχικοί δράστες που έκαναν τις αρχικές μεταφορές των χρημάτων στους πρώτους λογαριασμούς εμπλεκομένων στην απάτη, προς ώρας παραμένουν άγνωστοι. Εξετάζεται όμως, αν είναι κάποιος από όλους όσους έχουν εντοπιστεί και φαίνεται ως κρίκος της αλυσίδας.

Το μπλοκάρισμα των λογαριασμών

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, πέρα από την εντοπισμό των δραστών και την εξιχνίαση των δύο υποθέσεων, μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές του τραπεζικού συστήματος και της κινητής τηλεφωνίας, κατάφεραν να μπλοκάρουν λογαριασμούς, που ακόμα υπήρχαν ποσά από αυτά που είχαν αποσπάσει οι απατεώνες. Σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας και τις τράπεζες, εγκλώβισαν σημαντικά χρηματικά ποσά τα οποία επιστράφηκαν στα δύο θύματα. Ποσά που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.

Τους δράστες και στις δύο περιπτώσεις βαρύνουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτης με υπολογιστή, καθώς της αδικήματα που αφορούν την νομοθεσία περί «Πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Οι δύο συγκεκριμένες εξιχνιάσεις αποτελούν σημαντικές νίκες, απέναντι στον πόλεμο με τη νέα μάστιγα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους εγκληματίες να ακολουθούν την τεχνολογία και τα πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει, στην αρνητική όμως μορφή τους.

Κάποτε οι αστυνομικοί σχεδόν καθημερινά κυνηγούσαν ληστές με καλάσνικοφ σε τράπεζες, ΕΛΤΑ, κοσμηματοπωλεία. Κόντρα στα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας εκείνα που είναι υπέρ των αρχών, οι εγκληματίες αντιπαρατάσσουν και εκμεταλλεύονται τα όποια κενά αφήνει πίσω της η τεχνολογία με τα αποτελέσματα που βλέπουμε…

πηγή: ilialive.gr