Πτωχευση της ελλαδας το 2011 ?

Χάμις ΜακΡέι αναπόφευκτη η πτώχευση της Ελλάδας

Σε άρθρο του επικεφαλής οικονομικού συντάκτη του Ιντιπέντεντ Χάμις ΜακΡέι διατυπώνεται η άποψη ότι ανεξαρτήτως της τροπής που θα λάβει το ζήτημα της παροχής οικονομικής στήριξης στην Ιρλανδία, η τύχη του ευρώ δε θα αλλάξει.

«Θα υπάρξουν εθνικές πτωχεύσεις στην ευρωζώνη, με την πτώχευση της Ελλάδας να είναι τώρα αναπόφευκτη», τονίζει ο συντάκτης και εξηγεί: «Αυτό που εν τέλει στηρίζει τα χρέη κάθε χώρας είναι η ικανότητά της να συλλέγει αρκετούς φόρους ώστε να εξυπηρετεί και τελικά να αποπληρώνει τα χρέη αυτά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα το καταφέρει αυτό. Η Ιρλανδία θα πιεστεί, αλλά πιθανότατα θα το επιτύχει. Θα ανηχυσούσα πάντως για τη μακροπρόθεσμη πιστωτική αξιοπιστία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας». Ο συντάκτης του Ιντιπέντεντ προσθέτει ότι αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο μία εθνική πτώχευση θα συνεπαγόταν και έξοδο από την ευρωζώνη, ο ίδιος πιστεύει ότι ίσως να ήταν ο λιγότερος οδυνηρός τρόπος εξόδου από την κρίση.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σε ανταπόκριση από Βρυξέλλες και Βερολίνο σχολιάζουν ότι επικρίνοντας τη γερμανική πολιτική ο Γιώργος Παπανδρέου άρθρωσε δημοσίως αυτό που πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες λένε κατ’ ιδίαν εδώ και εβδομάδες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «οργή» πολλών κρατών λόγω των χειρισμών της καγκελαρίου Μέρκελ, ιδίως ως προς την πρότασή της για επιβάρυνση των ιδιωτών επενδυτών σε περίπτωση διάσωσης χωρών της ευρωζώνης. Κατά την εφημερίδα, Ευρωπαίοι πολιτικοί καταλογίζουν στην καγκελάριο ότι τους φέρνει σε δύσκολη θέση ώστε η ίδια να γίνει πιο αρεστή στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί στη χορήγηση ενός απευθείας δανείου στη γείτονα και στενή εταίρο Ιρλανδία. Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση στο Λονδίνο πιστεύει ότι μία τέτοια κίνηση θα γινόταν πιο εύκολα αποδεκτή από τα στελέχη των κυβερνώντων Συντηρητικών και τους Βρετανούς πολίτες, παρά η συμμετοχή της Βρετανίας – μίας χώρας που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης – σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης του Δουβλίνου.

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση

Κάτι που ακούγεται όλο και πιο πολύ τελευταία είναι και το ενδεχόμενο του να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει πτώχευση. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό σαν επιλογή, οι συνέπειες θα ήταν σοβαρές, και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, περίπου 70%, βρίσκεται στα χέρια αλλοδαπών όπως είναι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και επενδυτικοί όμιλοι. Συνεπώς είναι πολύ λογικό, οι αξιωματούχοι της ΕΕ να θέλουν να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πτώχευση.

Μια πτώχευση της Ελλάδας ή κάποιου άλλου κράτους που αντιμετωπίζει παρόμοια δυσμενή οικονομική κατάσταση, θα σημάνει και την έξοδό της από τις αγορές κεφαλαίων, όπως συνέβη με την Αργεντινή όταν πτώχευσε το 2001. Από τότε και μέχρι σήμερα, η Αργεντινή δεν διαπραγματεύτηκε κανένα δάνειο ή χρέος που να είναι συνδεδεμένο με δολάρια ή ευρώ, και δεν έχει προχωρήσει σε καμία συναλλαγή με διεθνείς πιστωτές.

Αν λοιπόν η Ελλάδα προχωρούσε σε κήρυξη πτώχευσης, το ευρώ θα έχανε αξία έναντι του δολαρίου, και τα spreads των ομολόγων εντός της ευρωζώνης θα εκτινάσσονταν στα ύψη. Η δε αγορά ομολόγων για τα υπόλοιπα κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες θα στέγνωνε, και οι μόνοι που θα μπορούσαν να πετύχουν δάνεια θα ήταν οι χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση επιπέδου ΑΑΑ.

Ένα κάπως πιο πιθανό ενδεχόμενο για την Ελλάδα είναι η παρέμβαση της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα ή χαλαρώνοντας λίγο τη πολιτική της δεχόμενη ως αντίκρυσμα ομόλογα, άσχετα με την οποιαδήποτε πιστωτική αξιολόγησή τους. Ένα τέτοιο σενάριο όμως θα απαιτούσε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, που σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές είναι δύσκολο να παρθούν.

Και τέλος, κάτι που περιπλέκει σοβαρά τη κατάσταση ενδεχόμενης πτώχευσης, είναι το γεγονός πως πολλοί επενδυτές έχουν ήδη ποντάρει στη πτώχευση της Ελλάδας μέσω των λεγόμενων credit default swaps, και συνεπώς έχουν συμφέρον να πιέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ιβέτα Ραντίκοβα η Σλοβάκα πρωθυπουργός που προβλέπει την πτώχευση της Ελλάδας

Κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδα διαβλέπει η πρωθυπουργός της Σλοβακίας κα Ιβέτα Ραντίκοβα, σύμφωνα…

Σλοβάκα πρωθυπουργός: Προβλέπει πτώχευση της Ελλάδας

με δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να ετοιμάσει κανόνες, ώστε να είναι έτοιμη αν συμβεί αυτό το ενδεχόμενο.

Η κυρία Ραντίκοβα τάχθηκε υπέρ της μείωσης του επιτοκίου για το διεθνές δάνειο που πήραν Ελλάδα και Ιρλανδία. «Είναι άδικο να δανείζεις αυτές τις χώρες με τόσο υψηλό επιτόκιο. Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε να βγάζουμε κέρδος από δάνεια σε άλλη χώρα, αντίθετα θέλουμε να είναι αυτή ικανή να πληρώνει και το δάνειο να τη βοηθά να λύνει τα προβλήματα», είπε.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης, η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ που δόθηκε πέρυσι το Μάιο στην Ελλάδα.

Πάντως η Σλοβάκα πρωθυπουργός είναι αντίθετη με την πρόταση αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). «Δεν με κάνει χαρούμενη, θα καλωσόριζα κάποια άλλη λύση, αυτή δεν είναι ο καλύτερος τρόπος».

Η κυρία Ραντίκοβα θεωρεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη μίας αρχικής συμφωνίας – στην αυριανή σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης – για την ενίσχυση της δυνατότητας δανεισμού του ΕΤΧΣ, αλλά μόνο αν αυτή γίνει χωρίς την εισφορά μετρητών από τις χώρες με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Όσον αφορά στο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», είπε ότι μπορεί να δει μια συμφωνία στην αυριανή σύνοδο, η οποία θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής καθώς και νομοθετικούς περιορισμούς στην αύξηση του δημόσιου χρέους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα της ενιαίας φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις θα συζητηθεί ξεχωριστά στο μέλλον και δεν θα υπάρχει δεσμευτική συμφωνία για αυτό.


antinews/Reuters/epikaira/skai