Αδειάζουν τα γηροκομεία για την σύνταξη του παππού!

Αδειάζουν τα γηροκομεία… Τα άδεια δωμάτια στους οίκους ευγηρίας αγγίζουν το 30% καθώς τα παιδιά παίρνουν στο σπίτι τους γονείς τους για να ενισχύσουν με τη σύνταξή τους το οικογενειακό εισόδημα. Γιαγιάδες και παππούδες, που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία θέση στις νέες οικογένειες, τώρα επιστρέφουν για να τις στηρίξουν οικονομικά.

Τα τελευταία χρόνια οι οίκοι ευγηρίας ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα καθώς όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι κατέληγαν εκεί για τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Σήμερα, η οικονομική κρίση ανάγκασε τα παιδιά τους να τους πάρουν πάλι στο σπίτι τους προκειμένου να ενισχύσουν με τη σύνταξή τους τα νοικοκυριά που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Τα ποσοστά είναι πραγματικά εντυπωσιακά καθώς αγγίζουν ακόμη και το 30% τα άδεια δωμάτια σε κάποιες μονάδες που μέχρι και πριν από λίγο καιρό ήταν ασφυκτικά γεμάτες.

«Κάποτε οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν μπορούσαν να καλύψουν το ποσοστό των ηλικιωμένων που ήθελαν να φιλοξενηθούν» αναφέρει στην «Espresso» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Γιώργος Μπουτσίνης. «Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς πολλοί ηλικιωμένοι επιστρέφουν στα σπίτια των παιδιών τους για να τα βοηθήσουν με τη σύνταξή τους. Αυτή είναι μια απόφαση που παίρνουν τα ίδια τα παιδιά καθώς θεωρούν ότι οι συντάξεις των γονιών τους θα βοηθήσουν ώστε να καλυφθούν σημαντικά έξοδα των σπιτιών τους. Τα ποσοστά των άδειων κλινών αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται η μονάδα και τις παροχές που παρέχει».

Η λύση αυτή όμως, όπως μας εξηγεί και ο κ. Μπουτσίνης, δεν είναι πάντα η κατάλληλη αφού κάποιοι από τους ηλικιωμένους χρειάζονται ειδική φροντίδα, την οποία τα παιδιά τους δεν μπορούν να τους την παρέχουν μέσα στο δωμάτιο ενός σπιτιού. «Χρειάζεται πολλή σκκέψη προτού αποφασίσουν κάποιοι να πάρουν τους γονείς τους στο σπίτι. Δεν είναι εύκολη η συγκατοίκηση αυτή καθώς αρκετοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Αν έχουμε να κάνουμε με ένα υγιές άτομο, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι ο ηλικιωμένος να καταφέρει να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Οι περισσότεροι έχουν μείνει σε μονάδες φροντίδας για αρκετό διάστημα και έχουν μάθει σε άλλον τρόπο ζωής».

Ξαφνικά, τα πάντα αλλάζουν στις ζωές των ανθρώπων που μέχρι πρότινος ζούσαν σε κάποιον οίκο ευγηρίας. Εκεί είχαν συνηθίσει να βλέπουν συνομηλίκους τους, να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που τους φρόντιζαν και να συμμετέχουν σε ευχάριστες ασχολίες. «Πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο η επιστροφή στο σπίτι. Εναν ηλικιωμένο που είχε μάθει να ζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, με συγκεκριμένο ωράριο και ασχολίες, δεν τον αφήνουμε ξαφνικά μόνο του στο σπίτι χωρίς να του δίνουμε καμία σημασία. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ηλικιωμένων, αν στη μονάδα φροντίδας χρειαζόμασταν ένα άλφα ποσό για τις ανάγκες τους, στο σπίτι μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψουμε περισσότερα».

Ο κ. Κώστας Προύσκας, ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και ειδικός σε θέματα γεροντολογίας, μας εξηγεί πως η φροντίδα ενός ασθενούς είναι περίπλοκη: «Οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, που έχουν άνοια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και 24ωρη παρακολούθηση από εξειδικευμένο προσωπικό. Οι διαταραχές στη συμπεριφορά και οι αλλαγές στην προσωπικότητα κυριαρχούν και χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, φαρμακευτική αλλά και ψυχοκοινωνική, η επιδείνωση της ψυχικής αλλά και σωματικής τους υγείας είναι βέβαιη».


ΠΗΓΗ: Espressonews.gr