Αβάνα Ταξίδι ζωής

Οσοι την έχουν επισκεφθεί ισχυρίζονται ότι το ταξίδι στην Κούβα μοιάζει με μία περιπλάνηση στο χρόνο.

Τα πολύχρωμα κτίρια, τα αμερικάνικα αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’50, οι λατινοαμαερικάνικες μουσικές σε κάθε γωνιά της πόλης αλλά και η διαδικασία παρασκευής των αυθεντικών κουβανέζικων πούρων συνθέτουν μία εικόνα που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις σε άλλη γωνιά του πλανήτη.

Ολα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το επαναστατικό παρελθόν της -όπου οι μορφές του Τσε Γκεβάρα και του Φιντέλ Κάστρο κυριαρχούν ακόμη και σήμερα- κάνουν την Αβάνα έναν απόλυτα ελκυστικό προορισμό που κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Οι ντόπιοι διακρίνονται για την ευγένεια, την κουλτούρα, τη φιλοξενία και τη φιλική τους διάθεση. Είναι άνθρωποι χαρούμενοι, εξωστρεφείς που λατρεύουν τη μουσική και εκφράζονται με το χορό. Ξέρουν να τρώνε καλά, να διασκεδάζουν και να σε…παρασύρουν, εντελώς ξαφνικά, σε ένα αυτοσχέδιο πάρτι στη μέση μίας πλατείας ή ενός δρόμου.

Οι περισσότεροι λένε ότι ένα ταξίδι στην Κούβα είναι όνειρο ζωής. Απλά, επειδή είναι η Κούβα. Ελάτε να την γνωρίσουμε:

Μια πρώτη γνωριμία με την Αβάνα

Η Αβάνα, πρωτεύουσα της Κούβας, είναι μια από τις πιο πλούσιες ιστορικά και πολιτιστικά πόλεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Το αποικιακό της παρελθόν φανερώνεται σε κάστρα, καθεδρικούς ναούς, όμορφες επαύλεις και μουσεία που συναντά κανείς εδώ, ενώ το ιστορικό κέντρο της Παλιάς Αβάνας (Vieja Habana) με τα εκατοντάδες ιστορικά αξιοθέατα φέρει τη «βούλα» της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η αγάπη των Κουβανών για τη ζωή, τη μουσική, το χορό και τις τέχνες είναι έκδηλη σε κάθε γωνιά του νησιού. Ήχοι από κουβανέζικο son και salsa γεμίζουν με μελωδίες τις γειτονιές της Αβάνας, κλασικά αυτοκίνητα δίνουν το δικό τους χρώμα στους δρόμους της πόλης κι η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο «μεθυστική» χάρη στο ρούμι και τα περίφημα χειροποίητα πούρα Αβάνας.

Με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αυτό το μικρό νησί της Καραϊβικής, μπορείτε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στην Αβάνα της Κούβας όποτε εσείς το θελήσετε. Κι αν θέλετε να συνδυάσετε την απόδρασή σας στον μικρό αυτό εξωτικό παράδεισο με τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί αναζητήστε τις ημερομηνίες για τις παρακάτω διοργανώσεις: Καρναβάλι της Αβάνας, Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου της Αβάνας, Διεθνές Φεστιβάλ Νέου Λατινοαμερικάνικου Κινηματογράφου.

Τι να κάνει κανείς στην Αβάνα; Η πρωτεύουσα της Κούβας σφύζει από ζωντάνια και το ιδιαίτερο χρώμα και ο χαρακτήρας της δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Κτίρια από την εποχή της αποικιοκρατίας βαμμένα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, πολύχρωμα κλασικά αμερικανικά αυτοκίνητα, πανέμορφες πλατείες, μπαρόκ εκκλησίες και ιστορικά αξιοθέατα. Η Αβάνα αποτελεί ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό χρωμάτων, ήχων, εικόνων και αρωμάτων.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την Παλιά Αβάνα είναι να την περπατήσετε, κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις για δροσιστικά μοχίτο και αυθεντικές κουβανέζικες λιχουδιές. Στη βόλτα σας θα δείτε τις τέσσερις σημαντικότερες πλατείες της Αβάνας: την πλατεία του Καθεδρικού Ναού (Plaza de la Catedral), όπου δεσπόζει ο ναός San Cristobal (αφιερωμένος στο Χριστόφορο Κολόμβο), την πλατεία Plaza de Armas, που είναι η πιο παλιά της Αβάνας και περιβάλλεται από κτίρια εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, την πλατεία San Francisco και την Plaza Vieja.

Κάντε μια στάση στο Καπιτώλιο, στη λεωφόρο Prado και φυσικά, το σούρουπο φροντίστε να απολαύσετε τη θέα από την προκυμαία Malecón μαζί με τους ψαράδες, τα ερωτευμένα ζευγαράκια και τους μουσικούς που θα συναντήσετε εκεί.

Φυσικά, δεν νοείται ταξίδι στην «πόλη των πούρων» χωρίς μια επίσκεψη στα εργοστάσια παραγωγής πούρων του νησιού. Δείτε από πρώτο χέρι πώς παρασκευάζονται τα περίφημα κουβανέζικα πούρα κι… απολαύστε υπεύθυνα! Το εργοστάσιο παραγωγής πούρων Partagás (Real Fábrica de Tabacos Partagás) είναι ένα από τα παλαιότερα της Κούβας. Ιδρύθηκε το 1845 και το 2013 μετακόμισε από το αρχικό κτίριο που βρισκόταν πίσω από το Καπιτώλιο στην τωρινή του τοποθεσία στο κέντρο της Αβάνας (Calle Padre Varela).

Αν πάλι τα πούρα κι ο καπνός δεν είναι του γούστου σας, τι θα λέγατε για μια επίσκεψη στο «μουσείο σοκολάτας» της Αβάνας; Αυτός ο εθισμός μάλλον δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους! Κι ενώ το όνομά του Museo del Chocolate μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως τα… «εκθέματά» του θα γλυκάνουν κάθε πικραμένο! Στην καφετέρια αυτή θα δείτε ορισμένα αντικείμενα που συνδέονται με την ιστορία της παραγωγής κακάο στην Κούβα. Απολαύστε ένα ρόφημα ζεστής ή κρύας σοκολάτας και παρακολουθήστε τη διαδικασία παραγωγής των «εκθεμάτων», που φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σας!

Τι δεν πρέπει να χάσετε

Το Μουσείο της Επανάστασης

Μάθετε για την ιστορία της κουβανικής επανάστασης κάνοντας μια στάση σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αβάνας. Το Μουσείο της Επανάστασης στεγάζεται στο πρώην προεδρικό παλάτι, το οποίο κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1913 και 1920. Τα εκθέματά του εστιάζουν στην ιστορία της Κούβας και στα γεγονότα που οδήγησαν στην κουβανική επανάσταση.

Υπό το βλέμμα του Τσε Γκεβάρα στην Πλατεία της Επανάστασης

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου γέμιζαν την πλατεία της Επανάστασης για να ακούσουν τις ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο. Στη μεγαλειώδη Plaza de la Revolución ξεχωρίζουν τα μνημεία δύο ηρώων της χώρας: του Τσε Γκεβάρα και του Χοσέ Μαρτί.

Λικνιστείτε σε ρυθμούς son, salsa και reggaeton

Από τις περιπλανήσεις σας στους δρόμους της Αβάνας, το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα σας λείψει η μουσική και οι χορευτικές μελωδίες. Πλανόδιοι μουσικοί, μπάντες σε μπαρ ή εστιατόρια, όπου κι αν βρεθείτε χαρούμενες νότες θα σας συνοδεύουν σε κάθε σας στιγμή. Ακολουθήστε τον ήχο και ανακαλύψτε τη νυχτερινή ζωή της Αβάνας και… χορέψτε με την ψυχή σας!

Βουτήξτε στα νερά της Καραϊβικής

Ετοιμαστείτε για εικόνες εξωτικής ομορφιάς, σαν αυτές που βλέπετε στους καταλόγους ταξιδιωτικών περιοδικών. Λεπτή άμμος, κοκοφοίνικες και τιρκουάζ νερά σάς περιμένουν λίγες ώρες μακριά από την Αβάνα. Εναλλακτικά, μπείτε σε ένα ταξί και ζητήστε να σας μεταφέρει στην κοντινή παραλία Playa del Este… και ζήστε το όνειρο!

Χρήσιμες πληροφορίες

Φαγητό και ποτό

Ξεχάστε τα φαγητά των ξενοδοχείων και των γνωστών εστιατορίων κι επιλέξτε να δοκιμάσετε αυθεντική κουβανέζικη κουζίνα σε ένα paladar. Πρόκειται στην κυριολεξία για… σπιτικά εστιατόρια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακά πιάτα. Είναι αρκετά μικρά και ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά (εκτός κι αν έχετε φροντίσει να κάνετε κράτηση εγκαίρως).

Για το ποτό σας πάλι, ακολουθήστε τα «βήματα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ κι απολαύστε κι εσείς το δροσιστικό mojito σας στο La Bodeguita del Medio και ένα daiquiri στο El Floridita. Στο δεύτερο μάλιστα θα δείτε και την αγαπημένη θέση που συνήθιζε να κάθεται ο συγγραφέας. Στο ξενοδοχείο Ambos Mundos Hotel μπορείτε να επισκεφθείτε το δωμάτιο 511, όπου έμενε ο συγγραφέας στην Αβάνα, και να δείτε ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα.

Μεταφορές / Μετακινήσεις

Η Αβάνα καλύπτει μία πολύ μεγάλη περιοχή και εάν θέλετε να δείτε το σύνολό της χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία καλύπτουν όλη την πόλη, το εισιτήριο είναι πολύ φθηνό και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείτε την Αβάνα, αν και σε διαδρομές στο κέντρο της υπάρχει περίπτωση να έχει πάρα πολύ κόσμο το λεωφορείο.

Υπάρχουν ταξί, νόμιμα με ταξίμετρο και παράνομα, στα οποία συνεννοείστε το ποσό που θα πληρώσετε πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας. Για μικρές διαδρομές μέσα στο κέντρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα χαρακτηριστικά τρίκυκλα cocotaxi.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι εφόσον δεν υπάρχει γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο internet καλό θα ήταν να κατεβάστε και μια εφαρμογή offline χάρτη. Μπορείτε να δοκιμάσετε το maps.me που σας επιτρέπει να κατεβάσετε και να χρησιμοποιείτε τους χάρτες online και θα είναι πολύ χρήσιμο για το ταξίδι σας.

Γλώσσα

Η βασική γλώσσα επικοινωνίας, είναι τα ισπανικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα συναντήσετε ντόπιους που μιλούν καλά αγγλικά (κυρίως, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό).

Σε κάθε περίπτωση η Κούβα είναι μία χώρα στη οποία μπορείτε να συνεννοηθείτε άνετα και με τη γλώσσα του… σώματος.

Μετάβαση

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι για να πάτε στην Κούβα, χρειάζεστε ταξιδιωτική visa. Εκδίδεται σχεδόν άμεσα από την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα και κοστίζει 23 ευρώ. Για να βγάλετε visa, χρειάζεται να προϋπάρχει μια ταξιδιωτική ασφάλιση με ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη στο εξωτερικό.

Το Διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνα είναι το José Martí havana airport και βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις σε πόλεις της Ευρώπης, της βόρειας και νότιας Αμερικής αλλά και προορισμούς του εσωτερικού. Λειτουργεί επίσης το αεροδρόμιο Playa Baracoa, όπου πραγματοποιούνται μόνο πτήσεις εσωτερικού, ενώ τα αεροδρόμια Ciudad Libertad και Managua είναι στρατιωτικά.

Η Αβάνα αποτελεί δημοφιλή προορισμό και πολλά τουριστικά γραφεία την περιλαμβάνουν στα ταξιδιωτικά τους πακέτα. Η μετάβαση με ταξιδιωτικό πακέτο θεωρείται ενδεδειγμένος τρόπος μετάβασης στην Κούβα καθώς μπορείτε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή τιμή σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Διαμονή

Σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς του νησιού υπάρχουν θέρετρα πέντε αστέρων ενώ στο κέντρο της πόλης υπάρχουν ξενοδοχεία και hostel με πολύ οικονομικότερα δωμάτια αλλά και σπίτια, που νόμιμα, νοικιάζουν δωμάτια σε τουρίστες.

Πότε να πάτε

Από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί οι θερμοκρασίες να είναι υψηλές, αλλά υπάρχει κίνδυνος για τυφώνες. Η ξηρή περίοδος, όμως, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο με θερμοκρασίες που κυμαίνονται έως τους 30°C κι ελάχιστες βροχοπτώσεις είναι ιδανική!

Τι να πάρετε μαζί σας

Φροντίστε να αφήσετε χώρο για souvenir. Στην Κούβα θα βρείτε πολλά όμορφα χειροποίητα διακοσμητικά, κάδρα κ.ο.κ, που πιάνουν αρκετό χώρο στην βαλίτσα. Επίσης, δεν νοείται να φύγετε από την Κούβα χωρίς ρούμι και πούρα! Επιτρέπεται μέχρι δύο μεγάλα μπουκάλια ρούμι ανά ταξιδιώτη και μέχρι 50 τεμάχια πούρα (δύο κουτιά). Φροντίστε ωστόσο να αγοράσετε πούρα από αναγνωρισμένα καταστήματα ή ξενοδοχεία για να είστε βέβαιοι για την ποιότητά και την αυθεντικότητά τους, και φυλάξετε τις αποδείξεις αγοράς καθώς μπορεί να σας ζητηθούν στο αεροδρόμιο.

Μην αναχωρήσετε για Κούβα χωρίς την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (φροντίστε να έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο σας, χάπια για διάρροια, για πυρετό, για εμετό).

Τα ρούχα σας φροντίστε να είναι απλά, δροσερά και ανάλαφρα. Επίσης, πάρτε οπωσδήποτε καπέλο και αντιηλιακό καθώς έχει πάρα πολύ ήλιο και ζέστη.