Συρία 453 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε έξι εβδομάδες

Στην καταδίκη της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, όπου σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 453 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε έξι εβδομάδες, προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Σήμερα τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία. Εν τω μεταξύ, οι νεκροί από τη στρατιωτική επέμβαση στην Ντεραά έφτασαν τους 30 τις δύο τελευταίες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έδωσε εντολή να πάρουν θέσεις στρατεύματα, σε προάστιο της Δαμασκού. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λευκά λεωφορεία μετέφεραν περίπου 2.000 στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση μάχης, στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά. Η Ντουμά είναι το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά η πορεία τους ανεκόπη από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος. Οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, έστησαν σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική επέμβαση στην Ντεραά, προκάλεσε το θάνατο 30 ανθρώπων τις δύο τελευταίες μέρες.

Καταδίκη της βίας από τη διεθνή κοινότητα

Ο Μπαν Κι Μουν, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και τόνισε πως οι αρχές της Συρίας έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο,τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση, καθώς η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζονται διστακτικές να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, σε ένα κείμενο-προσχέδιο, καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλωτών και στηρίζουν το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για ανεξάρτητη διεξαγωγή έρευνας για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Ο Μπαν Κι Μουν, τονίζει στην ανακοίνωσή του πως είναι “πεπεισμένος ότι μόνο ο διάλογος και πραγματικές μεταρρυθμίσεις” μπορούν να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την τάξη στη Συρία.

Ο Μπασάρ Τζααφαρί, αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, απαντώντας στο αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, δήλωσε πως η Συρία είναι σε θέση να διεξάγει από μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια, απόλυτα ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα.

“Η Συρία έχει κυβέρνηση και έχει και οργανωμένη πολιτεία “, τόνισε ο Μπασάρ Τζααφαρί και πρόσθεσε: “Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας, οποιαδήποτε έρευνα με απόλυτη διαφάνεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε… Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, αλλά και εσείς δεν θα πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι, αυτή η αναταραχή και οι βίαιες διαμαρτυρίες, σε κάποιες από τις πτυχές τους, εμπεριέχουν κρυφές ατζέντες”, δήλωσε, αφήνοντας έτσι αιχμές ότι υπάρχουν ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία. Αρνήθηκε όμως να κατονομάσει τις κυβερνήσεις που η Δαμασκός θεωρεί ότι κρύβονται πίσω από την αναταραχή στη χώρα του, λέγοντας ότι ακόμη είναι “πολύ νωρίς”, για να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν στο περιθώριο των συνομιλιών για τις εξελίξεις στη Συρία, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αρκετά δυτικά κράτη “φωτογραφίζουν το Ιράν να στηρίζει το καθεστώς της Συρίας και την καταστολή των διαδηλώσεων εκεί.

Νωρίτερα η Γαλλία και η Ιταλία είχαν ζητήσει από την Ε.Ε και τον ΟΗΕ να προβούν στη λήψη “αυστηρών μέτρων”, ενώ η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. σε βάρος της ηγεσίας της Συρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, διευκρίνισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να επέμβει αν δεν υπάρξει αντίστοιχο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ εκλήθη σήμερα στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να της επισημανθεί η καταδίκη από το Παρίσι “της κλιμάκωσης της καταπίεσης” στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε το Σύρο πρόεδρο να σεβαστεί τα νόμιμα αιτήματα του λαού του και να προχωρήσει σε άμεσες και ειλικρινείς μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στίβεν Βανάκερε ζήτησε σήμερα την επιβολή κυρώσεων στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, αναφερόμενος στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στη χορήγηση βίζας (θεώρηση διαβατηρίου), σημειώνοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα “σημείο χωρίς επιστροφή”. Ο πρεσβευτής της Συρίας στο Βέλγιο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών στις Βρυξέλλες για να του επισημανθεί η “αναμφισβήτητη” αποδοκιμασία από το Βέλγιο της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία, προσέθεσε ο Βανάκερε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ δήλωσε ότι η Βιέννη ετοιμάζει την απομάκρυνση των πολιτών της που το επιθυμούν από τη Συρία, λόγω της βίας στη χώρα αυτή. Περίπου 200 Αυστριακοί ζουν σήμερα στη Συρία, ορισμένοι από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα. Ο Σπίντελεγκερ επέκρινε επίσης την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης από το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Σέντρικ Σαπέι, δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του παγκόσμιου οργανισμού θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ειδική σύνοδο για την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλεξε τα ονόματα τουλάχιστον 453 ανθρώπων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στις σχεδόν έξι εβδομάδες των διαδηλώσεων για δημοκρατία στη Συρία. Σε ερώτηση ποιος ευθύνεται για τους θανάτους, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν, είπε “δεν χρειάζεται σχόλιο αυτό. Τα ονόματα που έχουμε είναι από τη Ντεραά, τη Δαμασκό, τα προάστια της Δαμασκού και τα παράλια”.

Έκκληση Σύρων αντιφρονούντων

Δεκάδες εξόριστοι Σύροι αντιφρονούντες δημοσίευσαν επείγουσα έκκληση για τη διεξαγωγή εκλογών και για τον τερματισμό της πολιτικής καταστολής στη χώρα τους, τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

«Η Συρία θα πρέπει να αποτινάξει το μονοκομματικό πολιτικό σύστημα και να θεσπίσει την κομματική πολυφωνία προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολιτική ισονομία και ο ανταγωνισμός. Θα πρέπει πάραυτα να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και να συνταχθεί ένα νέο Σύνταγμα», τονίζουν στο κείμενό τους οι αντιφρονούντες.

Στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, η οποία διοργανώνεται από χθες με κύριο θέμα των προαγωγή μεταρρυθμίσεων στη Συρία, συμμετείχαν περίπου 40 ομιλητές προερχόμενοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι σύνεδροι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε «κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία και σε κάθε πρωτοβουλία που στόχο της έχει να διχάσει τη χώρα».


http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=270575