Πάνω από 25.000 εγκλωβισμένοι μετανάστες σε όλη τη χώρα

epeisodia11

Σε απέραντο καταυλισμό, με περίπου 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχει μετατραπεί η Ειδομένη. Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ως τις 02;00 τα ξημερώματα οι Σκοπιανοί επέτρεψαν μόλις σε 70 άτομα να περάσουν και κατόπιν ξαναέκλεισαν το πέρασμα. Η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η «στρόφιγγα», πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Την ίδια ώρα η ΠΓΔΜ ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας στην ουδέτερη ζώνη, μετατρέποντάς την σε φρούριο, και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ βρίσκει την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, κάνοντας λόγο για σενάρια σύγκρουσης μεταξύ γειτόνων. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι «μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εφόσον οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν αμείωτες. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κλπ», τόνισε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανική Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Σκοπιανός αξιωματούχος, που σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας του να απωθεί βίαια τους πρόσφυγες που επιχειρούν να εισέλθουν σε αυτήν.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε χθεσινή του συνέντευξη, λίγη ώρα μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Πόποσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «ενθουσιάστηκε» με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. «Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον». Κατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, οι προσφυγικές ροές στη χώρα είναι «διαχειρίσιμες». «Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες», τόνισε χαρακτηριστικά στην χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.

Ωστοσο, η εικόνα που μεταδίδουν κάθε μέρα τα ελληνικά και διεθνή μέσα τόσο από τα νησιά του Αιγαίου, όσο και από τον Πειραιά και την Ειδομένη δεν μοιάζει να είναι και τόσο «διαχειρίσιμη», παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Κοτζιά.

Δραματική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Περίπου 6000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν εχτές το βράδυ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, παρά το γεγονός ότι οι ισχυροί νοτιάδες είχαν μειώσει τις ροές τις περασμένες ημέρες. Στη Λέσβο, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα hot spots αλλά δεν μπορούν να φύγουν λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις με τα πλοία που επέβαλε η κυβέρνηση ξεπερνά τους 4.000. Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Χίο, καθώς στο νησί έτοιμα να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1281 άνθρωποι που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας και στην Σάμο, όπου βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε εφαρμογή απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας για την καθυστέρηση της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της Ελλάδας, δεν εκδίδουν από εχτές το μεσημέρι και για το επόμενο 48ωρο, εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι ταξιδιωτικές εταιρείες που εκπροσωπούν πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο στα λιμάνια Μυτιλήνης και Χίου βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο αγκυροβολημένα άδεια τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Τέρα Τζετ». Δεδομένης της παραπάνω απόφασης αναμένεται να ταξιδέψουν σήμερα και τις επόμενες μέρες, μόνο όσοι έχουν εκδώσει ήδη εισιτήριο και οι οποίοι, έως την αναχώρησή τους, διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και είναι κυρίως Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες.

«Βουλιάζει» και ο Πειραιάς

Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου, το μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει τις πρωινές ώρες της Τετάρτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη”, μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Eπίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2” παρέλαβε από την Κω 62 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ιατρείο στο λιμάνι του Πειραιά για πρόσφυγες – μετανάστες

Τη λειτουργία ιατρείου στο χώρο του ΟΛΠ προκειμένου να υπάρξει ιατρική φροντίδα στους μετανάστες και πρόσφυγες, ξεκινά από σήμερα Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Η λειτουργία του ιατρείου θα είναι σε σταθερή βάση και ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και έχει ήδη στελεχωθεί με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Στόχος μας είναι να καταγράψουμε σε πρώτη φάση τους πρόσφυγες-μετανάστες με χρόνια προβλήματα υγείας, ώστε να τους παράσχουμε άμεσα, τόσο την ιατρική περίθαλψη, όσο και την φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη, καθώς και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών» τονίζει ο ιατρικός σύλλογος Πειραιά, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την λειτουργία του ιατρείου στο χώρο του ΟΛΠ.

 

http://www.protothema.gr/greece/article/557837/ta-skopia-apeiloun-me-senaria-sugrousis-eno-i-ellada-vouliazei-apo-prosfuges/