Σε δίκη αστυνομικοί για βιαιοπραγία κατά πολιτών

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καρπάθου αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της βαριάς σωματικής βλάβης από κοινού, της άσκησης παράνομης σωματικής και ψυχολογικής βίας, της συναυτουργίας δια παραλείψεως στις ως άνω πράξεις και της εξύβρισης παραπέμφθηκαν με απευθείας κλήση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου τρείς αστυνομικοί που φέρονται να βιαιοπράγησαν εις βάρος 26χρονου φοιτητή και της 20χρονης συντρόφου του για ασήμαντη αφορμή.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο φερόμενος ως θύμα κ. Τάσος Μηλιός του Γεωργίου, 26 ετών, προγραμματιστής, φοιτητής σε μεταπτυχιακό τμήμα σπουδών, το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Περί ώραν 03:30 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο 26χρονος με την 20χρονη σύντροφο του βρισκόντουσαν στον προαύλιο χώρο του εστιατορίου «Μαϊστράλι» ιδιοκτησίας της οικογένειας της 20χρονης, στα Πηγάδια Καρπάθου.
Στο σημείο έφτασαν 3 αστυνομικοί κρατώντας φακό και ζήτησαν τα στοιχεία του 26χρονου. Ένας εκ των τριών αστυνομικών ονόματι «Νίκος» ήταν μάλιστα οικογενειακός φίλος των ιδιοκτητών του εστιατορίου με αποτέλεσμα από την πρώτη στιγμή να αποκλειστούν οι όποιες υποψίες ότι επρόκειτο για άτομα που είχαν πρόθεση να διαρρήξουν το εστιατόριο.
Εν πάση περιπτώσει ο 26χρονος ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι δεν έφερε μαζί του ταυτότητα, αρνούμενος να τους ακολουθήσει στο Α.Τ. Καρπάθου για έλεγχο των στοιχείων του.

Οι 2 εκ των 3 αστυνομικών σύμφωνα με την μήνυση που υποβλήθηκε με την χρήση βίας τον μετέφεραν στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο, καθυβρίζοντας τον ίδιο και την 20χρονη σύντροφο του.

Εντός του αστυνομικού τμήματος, όπως υποστηρίζει ο φοιτητής, ένας εκ των 3 αστυνομικών του κατάφερε βίαια χτυπήματα στο σώμα και στο πρόσωπο και συγκεκριμένα τον έριξε στο δάπεδο και τον κλώτσησε στο μάτι!!. Ο 26χρονος υποστηρίζει ακόμη ότι οι αστυνομικοί χτύπησαν την σύντροφο του στο χέρι.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του οι αστυνομικοί έβριζαν τον ίδιο και την σύντροφο του εντός του αστυνομικού τμήματος ενώ υποστηρίζει ότι όταν διαπίστωσαν ότι είχε ματώσει το μάτι και η μύτη του από τα χτυπήματα τον μετέφεραν στο κέντρο υγείας Καρπάθου και μετά τον άφησαν ελεύθερο.

Την επόμενη το πρωί επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου εξασφάλισε ιατρική γνωμάτευση για τα τραύματα που έφερε και εν συνεχεία υπέβαλε μήνυση κατά των αστυνομικών που βιαιοπράγησαν σε βάρος του.

Οι αστυνομικοί από την άλλη υποστηρίζουν ότι ο 26χρονος δεν σταμάτησε σε σήμα που του έκαναν για έλεγχο αλκοτέστ και ότι αφού τον καταδίωξαν τον εντόπισαν στο εστιατόριο. Εκεί επεχείρησαν να τον υποβάλουν σε έλεγχο αλκοτέστ και εκείνος αρνήθηκε, αρνούμενος παραπέρα να υπακούσει στις υποδείξεις τους με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψη του.

Ο 26χρονος από την άλλη αρνείται κατηγορηματικά ότι οι αστυνομικοί του ζήτησαν να υποβληθεί σε έλεγχο αλκοτέστ.
Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με τον κατηγορητήριο οι δύο πρώτοι αστυνομικοί κατά τη σύλληψη του φοιτητή εξ’ αιτίας της μη συμμόρφωσης του με το σήμα στάσης και της τεκμαιρόμενης – λόγω άρνησης υποβολής σε αλκοτέστ -οδήγησης του υπό την επήρεια αλκοόλ, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση που προέβαλε, ενεργώντας από κοινού και υπερβαίνοντας τα όρια της νόμιμης αστυνομικής βίας, τον χτύπησαν με τα χέρια και με τα πόδια σε διάφορα μέρη του σώματος του και στο κεφάλι, ενώ μετά την προσαγωγή του στο Α.Τ. Καρπάθου και ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, συνέχισαν να τον χτυπούν με τα χέρια και με τα πόδια σε διάφορα μέρη του σώματος του και στο κεφάλι.

Ο τρίτος κατηγορούμενος κατά τον ως άνω χρόνο εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στο Α.Τ. Καρπάθου, καίτοι είχε λόγω της ιδιότητας του ως αξιωματικού υπηρεσίας ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψει τις πράξεις των συγκατηγορουμένων του, οι οποίες τελέσθηκαν εντός του Α.Τ. Καρπάθου και ενώπιον του, από πρόσωπα που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη και υπό τις διαταγές του, παρέλειψε να το πράξει.


πηγή:dimokratiki.gr