Μίκης Θεοδωράκης: Δεν με καλούν να μιλήσω

Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, αφού εξέφρασε το παράπονό του που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν τον καλούν για να σχολιάσει τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα, χαρακτήρισε παράνομες της ενέργειας της τρόικας και μίλησε για συνομωσία με στόχο να κλαπεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας.

Οπως είπε, ο ίδιος πολεμάει από το 1940. Ομως, είναι άλλο να πολεμάς τους Γερμανούς, τη χούντα και άλλο μία εκλεγμένη κυβέρνηση,

όπως είπε. «Αραγε έχουν επίγνωση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπακωνσταντίνου των ιστορικών ευθυνών που έχουν;».

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης εκτίμησε πως είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί μία ειρηνική επανάσταση, καθώς ο ελληνικός λαός είναι απρόβλεπτος κι υποστήριξε πως εάν έκανε κόμμα θα το ονόμαζε Πατρίδα. Παράλληλα, επέρριψε μεγάλες ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

«Δεν αποκλείω κανέναν Ελληνα εκτός από τους φασίστες, όλοι είμαστε Πατριώτες» είπε ο κ. Θεοδωράκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

«Ο Μεταξάς έκανε τις συλλογικές συμβάσεις και μια σοσιαλιστική κυβέρνηση τις κατήργησε!».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη λύση είναι μία ειρηνική επανάσταση ως απάντηση στο “πραξικόπημα με γάντια και γραβάτες” που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει εμμέσως πλην σαφώς προηγούμενες προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, λέγοντας ότι οι πολιτικοί αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας όταν παρουσιάζουν τους πολίτες ως τεμπέληδες και κοπρίτες. «Ήλπιζα με τους αγώνες που έκανα, εγώ και η γενιά μου (ότι θα πετύχουμε κάτι)», είπε με σπασμένη φωνή και συνέχισε: «Είναι δυνατόν να βλέπω τη χώρα μου να τη βρίζει όλη η Ευρώπη, όλη η ανθρωπότητα;».

«Γιατί δεν κάνουν την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη)» αναρωτήθηκε, αναφερόμενος και στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι το «Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο».

«Αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της Ελλάδος και σε αυτή την επανάσταση δεν υπάρχουν Δεξιοί και Αριστεροί, είναι όλοι πατριώτες».

Επίσης, χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της τρόικας γιατί βασίζονται, όπως είπε, σε απόφαση άκυρη της κυβέρνησης, καθώς θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από τα τρία πέμπτα της Βουλής, κάτι που δεν έγινε, και θα έπρεπε επίσης να έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στον αντιπρόεδρο της Τουρκίας που είπε πως η Ελλάδα σε λίγο θα ζητιανεύει ο Μίκης Θεοδωράκης απάντησε: «Εκεί μας οδηγούν αλλά θα κόψουμε το χέρι μας και δεν θα ζητήσουμε ελεημοσύνη από κανέναν»!


XRIMANEWS