Πρόταση – σοκ για τους υπαλλήλους: Μείωση 10% μισθών στις τράπεζες

Πρόταση – σοκ για τους υπαλλήλους: Μείωση 10% μισθών στις τράπεζες

Μείωση μισθών έως και 10% πρότεινε στην ΟΤΟΕ αντιπροσωπεία των τραπεζών, στη χθεσινή συνάντηση για τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας.

Μειωση μισθών τραπεζουπαλλήλων

Η Ομοσπονδία απέρριψε την πρόταση των τραπεζιτών, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα κατά τη χθεσινή συνάντηση για τη σύμβαση, οι εκπρόσωποι των τραπεζών πρότειναν στην ΟΤΟΕ:

* Μείωση 5% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου (δηλαδή στον βασικό μισθό).
* Αλλαγή του τρόπου καταβολής του επιδόματος πολυετίας και μείωσή του (σήμερα είναι 1,85% τον χρόνο).
* Ανά τριετία αλλαγή του κλιμακίου στο ενιαίο μισθολόγιο (σήμερα η αναπροσαρμογή είναι ετήσια).

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η μείωση των μισθών σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η πρόταση των τραπεζών, θα έφτανε συνολικά το 10%. Μάλιστα οι αλλαγές θα επηρέαζαν το σύνολο των τραπεζικών υπαλλήλων, με τις μειώσεις να είναι μεγαλύτερες για όσους έχουν πολλά χρόνια δουλειάς (και επομένως είναι στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια)

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την κλαδική σύμβαση, οι εκπρόσωποι των τραπεζών επικαλέστηκαν τις ανάγκες των τραπεζών στη σημερινή συγκυρία αλλά και το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ πρότειναν την αναδιάρθρωση του κονδυλίου των 450 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στις παροχές (εκτός συμβάσεων) που δίνονται στα διευθυντικά στελέχη.

Μάλιστα επεσήμαναν πως το κονδύλι αυτό αντιστοιχεί στο 26% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης και τόνισαν πως «έχουν μείνει σχεδόν ανέπαφες οι μονομερείς παροχές και τα μπόνους που χορηγούνται στα στελέχη και στους συμβούλους των τραπεζών».

Ανακοίνωση
Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει την πρόταση των τραπεζών «προκλητική και επικίνδυνη» και ζήτησε τη «θωράκιση» των μισθών και των θέσεων εργασίας.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «σε μία περίοδο που η κοινωνία ολόκληρη, οι φορείς της πραγματικής οικονομίας αλλά και η κυβέρνηση αμφισβητούν τις πρακτικές των τραπεζών και τις προτρέπουν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, οι τραπεζίτες εμφανίζονται και πάλι προκλητικοί θέτοντας στο τραπέζι του διαλόγου απαράδεκτες προτάσεις και εκβιαστικά διλήμματα».

Σημειώνεται πως η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων έδωσε έμφαση στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες.

Ωστόσο ούτε για το θέμα αυτό υπήρξε συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση των δύο πλευρών, με την ΟΤΟΕ να ζητεί «να υπάρξει συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δύο πλευρών χωρίς προαπαιτούμενα και παραβιάσεις θεμελιακών θεσμικών αρχών».

Τραπεζουπάλληλοι
Απώλειες άνω των 50 ευρώ τον μήνα

Τουλάχιστον κατά 50 ευρώ τον μήνα θα μειωθεί ο βασικός μισθός των τραπεζικών υπαλλήλων σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση των εκπροσώπων των τραπεζών. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια στο σύνολο των αποδοχών αν ληφθεί υπόψη ότι η μείωση θα «συμπαρασύρει» και τα επιδόματα. Για παράδειγμα, σήμερα εργαζόμενος σε τράπεζα χωρίς προϋπηρεσία παίρνει βασικό μισθό 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που περάσει η μείωση του βασικού μισθού κατά 5%, τότε θα εισπράττει 950 ευρώ. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη για τους εργαζόμενους που έχουν περισσότερα χρόνια δουλειάς και επομένως υψηλότερους μισθούς αλλά και περισσότερα επιδόματα (π.χ. πολυετίας). Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως συνολικά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα χάσουν 10% από τις μειώσεις στον μισθό και τις αλλαγές στον τρόπο καταβολής των επιδομάτων.

ΣΤ. ΚΟΥΚΟΣ
Προκλητικές οι προτάσεις

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ δήλωσε: «Οι εκπρόσωποι των τραπεζών με τη στάση τους οδηγούν τις διαπραγματεύσεις στα άκρα. Τέτοιου είδους προτάσεις γίνονται προκειμένου να μην τελεσφορήσει ο διάλογος. Τους καλούμε να πάρουν πίσω τις προκλητικές προτάσεις. Αυτή τη δύσκολη περίοδο, που χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, οι τράπεζες με τη στάση τους ναρκοθετούν οποιαδήποτε διαδικασία θα βοηθούσε στη διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος».


Πηγή: ethnos.gr ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ