Υπό κράτηση ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του

Δεκαπενθήμερη κράτηση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ενώ εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι σε δεκαπενθήμερη κράτηση βρίσκονται, ήδη, και οι δύο γιοι του, στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών, στη διάρκεια των λαϊκών εξεγέρσεων τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Οι δύο γιοι Μουμπάρακ κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών την περίοδο από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 11 Φεβρουαρίου όταν ο πατέρας τους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις εξεγέρσεις.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, οι γιοι του Μουμπάρακ βρίσκονται καθ’οδον για την φυλακή Τόρα στο Κάιρο από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου ανακρίνονταν.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάκρισης του Χόσνι Μουμπάρακ στο διεθνές νοσοκομείο του θερέτρου αυτού στο Σινά.

Η ανάκριση του ανατραπέντος προέδρου άρχισε χθες, αλλά διακόπηκε για λίγο όταν ο Μουμπάρακ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα.

Ο Μουμπάρακ και οι γιοι του θα αντιμετωπίσουν την αιγυπτιακή δικαιοσύνη για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Επίσης θα ανακριθούν για τις κατηγορίες «χρησιμοποίησης του δημόσιου χρήματος».

«Αν δεν συνεργαστούν αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να συλληφθούν» προέβλεψε ο υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ αλ-Ισάουι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντελ Αζίζ αλ Γκουίντι διευκρίνισε στο πρακτορείο Mena πως η ανάκριση του Αλάα και του Γκαμάλ αφορά τις βιαιότητες και πως το θέμα των
καταχρήσεων ανήκει σε άλλη υπηρεσία.

Την περασμένη Κυριακή ο Μουμπάρακ μίλησε για πρώτη φορά δημόσια μετά δυο μήνες και υπερασπίστηκε την ακεραιότητά του.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες για κατάχρηση χρημάτων και δήλωσε πως είναι θύμα μια εκστρατείας δυσφήμισης.

Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ ανακρίθηκε δεν σημαίνει ότι αρχίζει η δίκη του, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το στρατιωτικό καθεστώς έχει παγώσει τις καταθέσεις του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για το πάγωμα των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέτει στο εξωτερικό.

Τα μέτρα αυτά κατά του Μουμπάρακ φαίνονται πολύ δειλά για την πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος απαιτεί ο πρώην πρόεδρος να προσαχθεί, άμεσα, σε δίκη.


ΤΑ ΝΕΑ