Σκόρδο Υγεια: Ανακαλύψτε τις αντιγηραντικές ιδιότητες του σκόρδου

Σκόρδο Υγεια: Ανακαλύψτε τις αντιγηραντικές ιδιότητες του σκόρδου

Μπορεί η μυρωδιά του να σας απωθεί αλλά θα σας εκπλήξουν οι ιδιότητές του.

Περιέχει: Θειούχες ενώσεις, με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Επίσης, φλαβονοειδή που διεγείρουν την παραγωγή γλουταθειάνης η οποία βοηθάει την αποβολή τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών που έχουν συσσωρευθεί. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου. Έχει αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες του σκόρδου

Προστατεύει την καρδιά: Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας και παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης – μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

Μειώνει την πίεση και τη χοληστερίνη: Συμβάλλει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και της πίεσης. Επίσης σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι μειώνει και τα τριγλυκερίδια κατά 12%.

Είναι αντικαρκινικό: Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στις τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» διαπιστώθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση σκόρδου, καθώς και κρεμμυδιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.

Είναι και αντιβιοτικό: Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση.

Προστατεύει από το έλκος: Σύμφωνα με μελέτες το σκόρδο καταπολεμά και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ενοχοποιείται για το έλκος του στομάχου.

Πόσο σκόρδο σας χρειάζεται;

Η αποτελεσματική δόση για το σκόρδο δεν έχει καθοριστεί. Οι δόσεις που συστήνονται γενικά για τους ενήλικες είναι 4 γραμμάρια (1-2 κομμάτια) ωμό σκόρδο ανά ημέρα ή μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου 300mg, 2 έως 3 φορές ανά ημέρα, ή 7.2 γραμ. εκχύλισμα σκόρδου ανά ημέρα. Έχει προταθεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να δείχνουν προσοχή κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Το σκόρδο αποτοξινώνει εξαιρετικά και καλύτερα είναι να τρώγεται ωμό γιατί σε μαγειρεμένη μορφή έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση. Για να μη μυρίζει η ανάσα σας σκόρδο μασήστε λίγο μαϊντανό ή λίγο καφέ, πιείτε λίγο σιρόπι λάιμ.


omorfamistika.gr