Ναότο Καν: Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στην Φουκουσίμα

Ναότο Καν: Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στην Φουκουσίμα
Ιδιαίτερα επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Φουκουσίμα. Μιλώντας σήμερα ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αναφέρθηκε στον εντοπισμό πλουτωνίου στο έδαφος της περιοχής

 

Απρόβλεπτες χαρακτήρισε τις εξελίξεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν. Μιλώντας σήμερα στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου ο Ναότο Καν δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή. Και αυτό που εντείνει τις ανησυχίες δεν είναι τίποτε άλλο από τον εντοπισμό ποσοτήτων του ιδιαίτερα τοξικού πλουτωνίου στο έδαφος των εγκαταστάσεων και γύρω από αυτές.
Σε τουλάχιστον πέντε σημεία εντοπίστηκαν ίχνη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο, παραδεχόμενος ότι η ραδιενεργή αυτή ουσία προέρχεται από τον αντιδραστήρα 2 που υπέστη μεγάλες ζημιές. «Είναι πολύ λυπηρό ότι σημειώθηκε διαρροή νερού, το οποίο ήλθε σε επαφή με ραδιενεργές ράβδους σε διαδικασία τήξης. Θα πρέπει τώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αποτρέψουμε την επέκταση των κινδύνων για την υγεία. Το σημαντικό είναι να αποτρέψουμε τη εισχώρηση του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού από το κέλυφος των τουρμπίνων στο υπέδαφος και στη θάλασσα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεν έχουμε τίποτε στα χέρια μας
Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προηγουμένως παραδεχθεί ότι στον αντιδραστήρα 2 είχε σημειωθεί μερική τήξη πυρήνος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στο μεταξύ η διαδικασία της τήξης έχει σταματήσει. Ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφής η κατάσταση που έχει προκύψει στον εν λόγω αντιδραστήρα. Και όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Αρχής για την Ασφάλεια των Ατομικών Εγκαταστάσεων Χιντεχίκο Νισιγιάμα: «Στην παρούσα φάση μπορούμε μόνο να εικάσουμε ότι το ραδιενεργό νερό που εντοπίστηκε στο νότιο αποχετευτικό αγωγό, ακολούθησε πορεία προς τον Βορρά. Αλλά πέραν αυτής της εικασίας δεν έχουμε στα χέρια μας τίποτε».
Επίσης στον αντιδραστήρα 2 σημειώνεται εκ νέου αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς οι ειδικοί μείωσαν τις ποσότητες νερού που διοχετεύουν.
Θα κρατικοποιηθεί η Tepco;
Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών από την καταστροφή υπερβαίνει και επίσημα τις 11 χιλιάδες, ενώ πάνω από 17 χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι. Οι αρχές προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της αναγνώρισης των θυμάτων με την βοήθεια του διαδικτύου. Περισσότεροι από 4 χιλιάδες νεκροί δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Οι αστυνομικές αρχές δημοσιεύουν σε ειδική ιστοσελίδα φωτογραφίες από αντικείμενα που έφεραν μαζί τους τα θύματα καθώς και περιγραφές για τα ρούχα που φορούσαν.
Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κρατικοποιήσει την εταιρεία Tepco στην οποία ανήκουν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, αγοράζοντας τις μετοχές της. και αυτό γιατί το κόστος της καταστροφής ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν μπορούσε ποτέ να καλύψει η Tepco.