Κερατέα: Μήνυση για τις συνθήκες εργασίας καταθέτουν οι αστυνομικοί

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να υποβάλει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, καταγγέλλοντας την παραβίαση των Προεδρικών Διαταγμάτων και της νομοθεσίας για τις συνθήκες εργασίας τους, καθώς και την έκθεση σε κίνδυνο των αστυνομικών που βρίσκονται στην Κερατέα.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο γγ της Ένωσης Σπήλιος Κρικέτος κατήγγειλε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών και ειδικά των ΜΑΤ, ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί κατάληψη στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ και επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ένωσης να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Σε επιστολή της Ένωσης προς τον διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) καταγγέλλεται η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των αστυνομικών που υπηρετούν τόσο στην Κερατέα όσο και στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Ειδικά για την Κερατέα, η Ένωση στρέφεται κατά του διευθυντή της ΥΑΤ αναφέροντας: «Παραβιάζετε την Υπουργική Απόφαση 7001/2/157-1ζ, καθώς διασπάτε τις διμοιρίες σε υποομάδες 3-4 ατόμων χωρίς να έχουν καμία υποστήριξη και αλληλοκάλυψη μεταξύ τους, θέτοντας το προσωπικό σας σε άμεσο κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιθέσεις που δεχτήκανε οι αστυνομικοί στα βουνά της Κερατέας».

Όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας, οι αστυνομικοί υπάλληλοι Αττικής κατηγορούν τον διευθυντή της ΥΑΤ πως δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια «ώστε να δώσετε τις δικαιούμενες απαλλαγές στο αστυνομικό προσωπικό σας βάσει των παραπάνω ωρών εργασίας τους καθώς και τις ημερήσιες αναπαύσεις που χορηγήθηκαν με την υπ’ αρίθμ. 6005/8/14 από 20-1-2011 διαταγή του Αρχηγείου».

Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι: «Παραβιάζετε το Π.Δ. 394/2001 καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις δεν χορηγείτε στο αστυνομικό προσωπικό σας τις προβλεπόμενες εβδομαδιαίες ημερήσιες αναπαύσεις, διαθέτετε αυτό σε δύο αλλαγές (βάρδιες) μέσα στο ίδιο ημερολογιακό 24ωρο, κάνετε συμψηφισμό των ωρών εργασίας μεταξύ 2-3 εβδομάδων και δεν ανακοινώνεται η εκτέλεση υπηρεσίας της επομένης μέσα στα χρονικά όρια που ορίζει το παραπάνω Π.Δ».


ΤΟ ΒΗΜΑ