Ζωή Χαλιδιά και ο πρωθυπούργος της Ελλάδος

Ζωή Χαλιδιά

ζωη-χαλιδια

Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σκιά» του Αλ. Τσίπρα, αφού αποφεύγει συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας, παρότι η δουλειά της έχει να κάνει με την επικοινωνία. Ο λόγος για τη Ζωή Χαλιδιά, την ξανθιά και κομψή κυρία που ακολουθεί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια τον πρώην πρωθυπουργό σε κάθε του βήμα, από την αντιμνημονιακή ακόμα εποχή, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωνε με τον δημόσιο λόγο του τις κυβερνήσεις που παραδίνονταν στους δανειστές, μέχρι και σήμερα, οπότε έχει κάνει πλήρη στροφή στη ρητορική του.

Η επικοινωνιολόγος, όπως λένε οι παροικούντες την Κουμουνδούρου, έχει την τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και στο ντύσιμό του ή στο φόντο μπροστά από το οποίο θα στηθεί για να κάνει δηλώσεις. Είναι γνωστό, εξάλλου, στους δημοσιογραφικούς κύκλους το περιστατικό όταν σε μια συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με πρέσβεις στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» η κ. Χαλιδιά δεν ήθελε ο κ. Τσίπρας να κάνει δηλώσεις με φόντο το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, καθώς θεωρούσε ότι δεν θα έκανε καλό στο προφίλ του. Το αίτημά της για μετάβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Βουλή είτε στα γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου δεν έγινε αποδεκτό, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τους δημοσιογράφους.
Σημειωτέον ότι η κ. Χαλιδιά δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τους δημοσιογράφους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν απλησίαστη, περιγράφοντάς τη και ως υπεροπτική.

Η Ζωή Χαλιδιά ήταν η εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα από τα πρώτα του χρόνια στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρωποι που γαλουχήθηκαν πολιτικά στο κόμμα της Κουμουνδούρου, από την εποχή που εκεί «συστεγάζονταν» όλες οι τάσεις και όλες οι συνιστώσες, λένε πως προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Εκτελούσε πάντα χρέη γραμματέως του κ. Τσίπρα, ήξερε όλα τα ραντεβού του και κανόνιζε τα ωράρια και τις συναντήσεις του. Παράλληλα, όμως, ήταν κάτι παραπάνω.

Η κ. Χαλιδιά, που είναι λάτρης του καλού ντυσίματος, φαίνεται πως έχει περάσει αυτή τη φιλοσοφία και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκε στο Αιγάλεω με σακάκι Moschino αξίας άνω των 1.000 ευρώ, κάτι που προκάλεσε αρνητικά σχόλια. Οι στυλιστικές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού, εξάλλου, έχουν αλλάξει από την εποχή που ανέλαβε τα  ηνία της χώρας. Αν και επιμένει φανατικά στο να μη φοράει γραβάτα, η στροφή προς το πιο ποιοτικό και ακριβό ντύσιμο έχει την υπογραφή της κ. Χαλιδιά, η οποία πέρσι τον Φεβρουάριο εμφανίσθηκε δίπλα του ενώ περιόδευσε στη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά με τσάντα Hermes, αξίας 3.000 ευρώ.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ. Με θητεία σε διαφημιστικές εταιρείες και στον χώρο των δημοσίων σχέσεων, η κ. Χαλιδιά είχε λόγο στη δημόσια εικόνα του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος την εμπιστευόταν σαν μέντορά του. Η ίδια χαρακτηρίζεται από πολλά και αντιφατικά στοιχεία. Η υπερβολικά προσεκτική εξωτερική εμφάνισή της, που θυμίζει τις αστικές καταβολές της, έρχεται σε αντίθεση με την προέλευσή της από το πολύ αριστερό κέρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, λέγεται ότι αντέδρασε τόσο έντονα μετά την υπογραφή του Μνημονίου, που τα ίχνη της χάθηκαν ξαφνικά από το Μαξίμου για σχεδόν δύο μήνες. Πολλοί ήταν αυτοί που εξεπλάγησαν τότε, αφού η πολύ στενή και προσωπική σχέση της με τον πρώην πρωθυπουργό δεν άφηνε κανένα περιθώριο για τριγμούς στη σχέση τους, παρά την πολιτική στροφή του τελευταίου.
«Η σχέση τους θύμιζε περισσότερο εκείνη μεταξύ μητέρας και γιου» λέει στα «Π» πρόσωπο που γνωρίζει όσα λάμβαναν χώρα στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου.
Και πράγματι, πριν αλέκτορα φωνήσαι, η κ. Χαλιδιά έκανε ξανά την εμφάνισή της. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη η εξ απορρήτων του ήταν ξανά στο πλευρό του, έχοντας και πάλι τον γνωστό της ρόλο δίπλα του. Δηλαδή, του ανθρώπου που συντονίζει τα πάντα.
Αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»

Οι πολύ αριστερές καταβολές της «σιδηράς κυρίας» του Αλέξη Τσίπρα, κ. Χαλιδιά, επιβεβαιώνονται από την υπογραφή της σε ένα παλαιότερο κείμενο που ζητούσε τα Σκόπια να ονομάζονται «Μακεδονία». Στο κείμενο τονίζεται η «επιτελεστική δήλωση κοινωνικής ανυπακοής», που λέει ότι ο αγώνας όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για να απαγορευτεί στα Σκόπια να σφετεριστούν το όνομα «Μακεδονία» είναι «ανεπιθύμητο να κερδηθεί».

Η υπογραφή της Ζωής Χαλιδιά βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες άλλων πολιτών που προφανώς συμφωνούν ότι «το δημοσιογραφικό και πολιτικό προσωπικό του ελληνικού κράτους παραμένει δέσμιο μιας βαλκανικής πολιτικής που διαμορφώθηκε υπό το κράτος εθνικιστικής υστερίας». Συγχρόνως, η κυρία Χαλιδιά και οι άλλοι υπογράφοντες δεσμεύονταν κατά το κείμενο ότι: «Θα “διασπάσουμε το εθνικό μέτωπο” και θα αποκαλούμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το λεγόμενο “συνταγματικό” της όνομα – δηλαδή με το μόνο εύλογο και υπαρκτό της όνομα. Δηλώνουμε ως άτομα ότι δεν αισθανόμαστε να μας δεσμεύει καμία “εθνική συναίνεση” και καμία “συμφωνία των πολιτικών αρχηγών”».

πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/320415/zoi-halidia-i-skia-toy-tsipra-ehei-onoma

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ