Επιδόματα αστυνομικών

Από την Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων εστάλη επιστολή με αφορμή δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για τα επιδόματα που λαμβάνουν:

«Με έκπληξη διαβάσαμε στην έγκριτη εφημερίδα σας (φύλλο 12ης Απριλίου 2010) ότι υπάρχουν εκ μέρους σας ενστάσεις για την απόφαση του υπουργού Οικονομικών να εξαιρέσει από τη μείωση του 12% το επίδομα ειδικών συνθηκών και την αποζημίωση για την πέραν του πενθημέρου εργασία. Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε με κάθε ειλικρίνεια ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν ζήτησε καμία ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση. Ζήτησε με επιχειρήματα να διορθωθεί η αδικία που υφιστάμεθα, αντιλαμβανόμενοι βεβαίως τη δεινή οικονομική θέση της χώρας.

Ο αστυνομικός, ο πυροσβέστης και ο λιμενικός, οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν την αργία- γιατί το έγκλημα, οι πυρκαγιές, η λαθρομετανάστευση κ.λπ., δεν γνωρίζουν από αργίες- αλλά και τη νύχτα στο νυχτοκάματο του τρόμου, γιατί ενδεχομένως να μη γυρίσουν το πρωί στο σπίτι τους, δεν είναι δυνατόν να μην εξαιρούνται από την επιβολή των πρόσθετων μέτρων, όπως σωστά εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για την εργασία τους κατά τις αργίες και τις νύχτες. Ακόμη και γι΄ αυτούς τους συναδέλφους μας που τραυματίζονται κατά το καθήκον δεν υπήρξε εξαίρεση, ενώ η Πολιτεία θα μπορούσε να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία…

Ειδικότερα σας καταθέτουμε τα εξής όσον αφορά τις αδικίες που προέκυψαν για τους ένστολους και την άνιση μεταχείριση αυτών έναντι των άλλων δημοσίων υπαλλήλων με τη μείωση των επιδομάτων κατά 12%:

Με το μισθολόγιο που έγινε πριν από λίγα χρόνια για τους δημοσίους υπαλλήλους, εξαιρέθηκαν οι ένστολοι, καθώς με αυτό ενσωματώθηκαν τα τακτικά επιδόματα ειδικής απασχόλησης, εξομάλυνσης, ειδικών συνθηκών στον βασικό τους μισθό, πράγμα που δεν έγινε για τους ένστολους.

Οι ένστολοι (αστυνομικοί- πυροσβέστεςλιμενικοί) με το ισχύον γι΄ αυτούς άδικο και άναρχο μισθολόγιο, από το έτος 1997 οπότε πρωτοεφαρμόστηκε έως και σήμερα, έχουν περίπου 40% επιδόματα τακτικής εργασίας του μηνιαίου μισθού τους και επί σειρά ετών ονομαστική μείωση εξαιτίας του τρόπου που χορηγείται η κατ΄ έτος εισοδηματική πολιτική ως ποσοστό μόνο στους βασικούς μισθούς.

Ειδικότερα: Νέος αστ/κας- λιμεν/κας- πυροσβέστης Νέος αξιωματικός Βασικός μισθός: 684 ευρώ Βασικός μισθός: 900 ευρώ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ:

205 ευρώ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:

241 ευρώ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ:

71, 92 ευρώ (υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές)

Για όσους εργάζονται πέραν της πενθημέρου εργασίας (έκτη ή έβδομη ημέρα) 46 ευρώ, ήτοι 46 Χ 4 = 184 ευρώ.

Για όσους εργάζονται σε μάχιμες υπηρεσίες εναλλασσόμενης 8ωρης βάρδιας σε εβδομαδιαία βάση κατά τις ώρες 22.00 έως 06.00 (νυχτερινό) 2,93 ευρώ η κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης, ήτοι νυχτερινά 2,93 Χ 64 ώρες ανώτατο όριο μηνιαίως = 187,52 ευρώ.

Επίσης χορηγείται επίδομα 100 ευρώ τον μήνα, για τους παθόντες τραυματισμένους εν ώρα υπηρεσίας (από σφαίρες, από τρομοκρατία, από τραυματισμούς στα γήπεδα κ.λπ.) ως απώλεια εισοδήματος μάχιμων υπηρεσιών.

Είναι άδικο και άνισο, ενώ στη μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται μείωση κατά 12% σε μη τακτικά επιδόματα συνολικού ποσού 350 έως 500 ευρώ (εκτός των περιπτώσεων τελωνειακών- εφοριακών) με τη μέση μείωση να ανέρχεται από 40 έως 60 ευρώ τον μήνα, στους ένστολους μάχιμους (αστυνομικούς- πυροσβέστες- λιμενικούς) νέους αξιωματικούς με μηνιαίο καθαρό μισθό με τα επιδόματα 900 έως 1200 ευρώ με 4 πενθήμερα και μέχρι 64 ώρες νυχτερινά τον μήνα, που εργάζονται σε βάρδιες έξι μέρες την εβδομάδα με νυχτερινά, η μείωση κατά μήνα να είναι διπλάσια: 116 έως 118 ευρώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η μέση μείωση ως ποσοστό του συνολικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων (χωρίς τη μείωση του Δώρου Χριστουγέννων- Πάσχα- Επιδόματος Αδείας 30%) είναι 5% έως 6%. Για τους ένστολους η μείωση ανέρχεται στο διπλάσιο, ήτοι 10% έως 12%!!! Για λόγους αποκατάστασης της αδικίας και ίσης μεταχείρισης έναντι των άλλων δημοσίων υπαλλήλων ζητήσαμε:

1Την εξαίρεση της μείωσης του επιδόματος των 100 ευρώ μηνιαίως για την απώλεια εισοδήματος των αστυνομικών που τραυματίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας (σε βίαια συμβάντα ή τρομοκρατικές πράξεις).

2Την εξαίρεση της μείωσης του 12% του επιδόματος των 2,93 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής εργασίας (2,93 Χ 8 ώρες νύχτας = 23,44 ευρώ ακαθάριστα για το νυχτοκάματο του τρόμου).

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει μείωση κατά 12% στους δημοσίους υπαλλήλους για εργασία πέραν του πενθημέρου ούτε μείωση για όσους εργάζονται τη νύχτα. Για όσους εργάζονται, υπάρχει διάταξη νόμου όπου προσδιορίζεται η αμοιβή τους με την ώρα (ωρομίσθιο) στο 1/ 150 του κάθε μισθολογικού κλιμακίου το οποίο προσαυξάνεται για τη νύχτα, για τις Κυριακές, εορτές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες.

Είναι ντροπή η Πολιτεία να παρανομεί μέχρι σήμερα, χωρίς να πληρώνει πραγματικά με διάταξη νόμου στους ένστολους τις υπερωρίες, τις Κυριακές, τις εξαιρέσιμες, τις αργίες, τα νυχτερινά με τις ανάλογες προσαυξήσεις και με έναν ερμαφρόδιτο τρόπο άσχετων επιδομάτων να δίνει κάποια μικρή αμοιβή, η οποία να περικόπτεται επιπλέον με μείωση κατά 12%».

πηγή: http://www.tanea.gr/mikropolitikos/?aid=4571671