ΕΟΠΥΥ: Βήμα – βήμα πώς θα αποζημιωθείτε για γυαλιά οράσεως

Πλέον μπορείτε να υποβάλετε αίτημα και αποζημιωθείτε για την αγορά οπτικών ηλεκτρονικά, χωρίς να πάτε σε μονάδα του ΕΟΠΥΥ

Η διαδικασία για την αποζημίωση του ΕΟΠΠΥ για τα γυαλιά οράσεως  η για γυαλία ηλίου (με συνταγή γιατρού)έχει απλοποιηθεί σημαντικά, αφού πλέον δεν χρειάζεται να περιμένετε σε ουρές για να καταθέσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Πλέον η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και τα χρήματα για την αγορά οπτικών σας επιστρέφονται στον λογαριασμό της τράπεζας που θα δηλώσετε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δικαιολογεί την αγορά οπτικών ειδών (γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής) συνολικής αξίας έως 100 ευρώ, κάθε τέσσερα χρόνια.

Πώς θα λάβετε την αποζημίωση βήμα – βήμα

1. Γνωμάτευση από πιστοποιημένο Οφθαλμίατρο

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν πιστοποιημένο οφθαλμίατρος του ΕΟΠΥΥ ο οποίος αφού σας εξετάσει θα σας συνταγογραφήσει τα απαιτούμενα βοηθήματα οπτικών (βιβλιάριο υγείας, συνταγή γυαλιών και ηλεκτρονική γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ).

2. Αγορά οπτικών

Στην συνέχεια, έχετε ένα μήνα περιθώριο, από την ημερομηνία συνταγογράφησης των γυαλιών, ώστε να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα οπτικών και να αγοράσετε τα οπτικά βοηθήματα που χρειάζεστε. Να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε τα βοηθήματα που θα αγοράσετε από το κατάστημα οπτικών.

Ο οπτικός θα πρέπει να σας δώσει απόδειξη αγοράς και γνωμάτευση (βεβαίωση).

3. Ηλεκτρονική αίτηση για την αποζημίωση οπτικών

Τέλος, πρέπει να υποβάλετε αίτημα για να αποζημιωθείτε για την αγορά οπτικών, χωρίς να πάτε σε μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Μετά την είσοδο σας επιλέξτε “Ατομικά αιτήματα παροχών” και στην συνέχεια “Υποβολή” και “Οπτικά”.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους
  • τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή
  • έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είστε αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος
  • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

Να σημειωθεί ότι η καταβολή του ποσού δεν γίνεται άμεσα αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο λογαριασμό τραπέζης που έχετε δηλώσει.