Είδος προς εξαφάνιση και οι γάζες στα νοσοκοµεία

Είδη προς εξαφάνιση αποτελούν υλικά πρώτης γραµµής στα νοσοκοµεία, όπως είναι οι σύριγγες, οι γάζες, οι ελαστικοί επίδεσµοι, τα γάντια χειρουργείου και τα λευκοπλάστ!

Την ίδια ώρα, οι προµηθευτές ορθοπεδικού υλικού αρχίζουν από σήµερα να αδειάζουν σταδιακά τις αποθήκες του ΕΣΥ. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που έχει προκύψει στο Νοσοκοµείο της Ελευσίνας Θριάσιο, όπου ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τµήµατος κοινοποίησε την περασµένη Τετάρτη στη διοίκηση ότι οι τραγικές ελλείψεις σε υλικά «δηµιουργούν κινδύνους στην ασφαλή αντιµετώπιση των χειρουργικών ασθενών».

Η λίστα µε τις ελλείψεις που παραθέτει είναι µακρά (τραχειοσωλήνες, οξύµετρα, αεραγωγοί κ.ά.). Ετσι, ο ίδιοςπροειδοποιεί ότι αν δεν γεµίσουν άµεσα οι αποθήκες του νοσοκοµείου, ενδέχεται η διακοπή των προγραµµατισµένων χειρουργείων.

Στο ΚΑΤ πάλι, οι γιατροί έχουν επιδοθεί σε ένα νέοσύστηµα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους – είτεδανείζονται οικλινικές µεταξύτους υλικά όπως είναι οι συσκευές ορώνκαι οι ελαστικοί επίδεσµοι, είτε αναζητούν παράτυπα προµήθειες από γειτονικά νοσοκοµεία όπως είναι για παράδειγµα το Σισµανόγλειο.

Μάλιστα, όπως λένε ορθοπεδικοί τα κενά στις αποθήκες οδηγούν σε επιπλέον σπατάλες – για παράδειγµα, οι ελλείψεις σε λευκές γάζες αναγκάζουν το προσωπικό να χρησιµοποιεί τις µη ακτινοδιαπερατές, οι οποίες είναι και πιο ακριβές!

Ιδια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισµό, όπου έχει µπει ούτως ή άλλως «νυστέρι» στις προµήθειες για εξοικονόµηση πόρων, ενώ παράλληλα ακολουθείται η τακτικήτων παραγγελιών µε το… σταγονόµετρο, γεγονός που δηµιουργεί επιπλέον τριβές µε τους προµηθευτές. Το αποτέλεσµα είναι να… στεγνώνουν οι κλινικές από είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. αντιδραστήρια) και νακαταφεύγουν ακόµη και στονδανεισµό απόάλλα νοσοκοµεία.

Οπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών ∆ηµήτρης Βαρνάβας, «οι ελλείψεις αφορούνκαι ακριβά υλικά αλλά κυρίως ευτελή, στα οποία δενγίνονται σπατάλες, κρίνονται ωστόσο απαραίτητα».

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΆΙ πως το φαινόµενο των άδειων αποθηκών έχει οξυνθεί µετά τις κινητοποιήσεις τουΠανελληνίουΣυλλόγου Προµηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), που επεκτείνει το εµπάργκο και στα νοσηλευτικά ιδρύµατα της περιφέρειας. Οπως καταγγέλλουν οι προµηθευτές του συλλόγου, οι οφειλές του υπουργείου Υγείας ανέρχονται στα 90 εκατοµµύρια ευρώ για το2010, ενώ φτάνουν τα 110 εκατοµµύριαευρώ συµπεριλαµβανοµένων και των ανεξόφλητων τιµολογίων του πρώτου τριµήνου του 2011.

Στο µεταξύ, ο Σύνδεσµος Προµηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε την κλιµακωτή διακοπή των προµηθειών. Ετσι σήµερα, σταµατούν οι προµήθειες στον Ευαγγελισµό, ενώ αύριο και µεθαύριο θαακολουθήσουν τανοσοκοµεία της Νίκαιας και το Γ. Γεννηµατάς.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ