7 στους 10 μικρομεσαίους αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια ΤΕΜΠΜΕ

Καμπανάκι για την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων που έχει χορηγήσει το ΤΕΜΠΜΕ μέσω των ελληνικών τραπεζών σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτυπά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και με παρέμβασή της ζητεί μαζική ρύθμιση και αναδιάρθρωση των οφειλών.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, επτά στις δέκα επιχειρήσεις -από τις 57.000 συνολικά- που εντάχθηκαν σε προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές των δόσεων των δανείων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό έχει αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και η διατήρηση των εγγυήσεων που έχει δώσει το Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ με επιστολή που έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης καθώς και στην Ενωση Τραπεζών προτείνει να ρυθμιστούν εντός του 2011 τόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και το υπόλοιπο των δανείων μέσω έκδοσης νέου δανείου από τις τράπεζες δεκαετούς διάρκειας που θα είναι 100% εγγυημένο από το Δημόσιο.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι ο χρόνος εφαρμογής της διαδικασίας αναχρηματοδότησης έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού πρέπει να γίνει εντός του 2011, όσο δηλαδή υπάρχει ακόμη η δυνατότητα παροχής εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, για το 2011 το Ελληνικό Δημόσιο επιτρέπεται να χορηγήσει εγγυήσεις ύψους μέχρι 1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Μνημόνιο προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας παροχής εγγυήσεων από το 2012 και μετά, τόσο από τις τράπεζες όσο και από το ΕΤΕΑΝ. Β.Γ.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: © ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ enet.gr