Γαλλία: Από σήμερα τέλος η μπούρκα – Δύο συλλήψεις γυναικών (vid)

Ο αμφιλεγόμενος νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν τη μαντήλα που καλύπτει ολοκληρωτικά το πρόσωπο (μπούρκα ή νικάμπ) σε δημόσιους χώρους τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή στη Γαλλία. Δύσκολη βλέπουν την εφαρμογή του νόμου οι αστυνομικοί. Δύο συλλήψεις μπροστά από την Παναγία των Παρισίων.

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη δύο γυναικών, λίγες ώρες μετά την επιβολή του νόμου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από την Παναγία των Παρισίων.

Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει μία τέτοια γενικευμένη απαγόρευση, η οποία επικυρώθηκε με νόμο από το γαλλικό κοινοβούλιο στις 11 Οκτωβρίου 2010 έπειτα από θυελλώδη συζήτηση. Η απόφαση αφορά λιγότερες από 2.000 γυναίκες σε μία χώρα όπου τέσσερα έως έξι εκατομμύρια γυναίκες ακολουθούν τη “μουσουλμανική παράδοση”.

Εις το εξής απαγορεύεται να κρύβεται το πρόσωπο με μουσουλμανικό ένδυμα στους δημόσιους χώρους, δηλαδή, στον δρόμο, τους δημόσιους κήπους, τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα αφαίρεσης του καλύμματος του προσώπου από τα άτομα που φορούν το ένδυμα αυτό. Το αδίκημα επισύρει ποινή επιβολής προστίμου μέχρι 150 ευρώ και υποχρέωσης παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων διαπαιδαγώγησης του πολίτη.

Ομως, οι άνθρωποι που επιβάλλουν σε μία γυναίκα να καλύπτει το πρόσωπό της σε δημόσιους χώρους απειλούνται με ποινές φυλάκισης μέχρι ενός έτους και καταβολή προστίμου μέχρι 30.000 ευρώ. Οι ποινές αυτές διπλασιάζονται (ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών και πρόστιμο μέχρι 60.000 ευρώ) όταν το εξαναγκαζόμενο πρόσωπο είναι ανήλικο.

Ο νόμος αυτός τίθεται σε ισχύ τη στιγμή που η θέση του ισλάμ και ο κοσμικός χαρακτήρας της γαλλικής κοινωνίας είναι τα κεντρικά θέματα του πολιτικού διαλόγου στη Γαλλία έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 και καθώς καταγράφεται άνοδος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν.

Τον Ιούνιο 2009, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι η μπούρκα “δεν είναι ευπρόσδεκτη στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας”, θεωρώντας την ως “σύμβολο υποταγής” και όχι ως “θρησκευτικό πρόβλημα”.

Πολλοί μουσουλμάνοι είναι αντίθετοι με τον νόμο, θεωρώντας ότι στιγματίζει ολόκληρη την μουσουλμανική κοινότητα. Ωστόσο το Συμβούλιο μουσουλμανικής πίστης και λατρείας της Γαλλίας, αντιπροσωπευτικό όργανο του ισλάμ στη χώρα, θεωρεί ότι το ολικό κάλυμμα του προσώπου είναι προϊόν “ακραίας ερμηνείας του γράμματος του κορανίου και όχι θρησκευτική υποχρέωση”.

Τον Οκτώβριο 2010 ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν επικαλέσθηκε τον νόμο για να απειλήσει τη Γαλλία με επιθέσεις.

Σήμερα, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εφαρμογής του νόμου μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι. Το Σάββατο, η αστυνομία συνέλαβε 61 ανθρώπους που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε απαγορευμένη συγκέντρωση κατά του νόμου, που οργάνωναν ισλαμικές οργανώσεις της Γαλλίας.

Δύσκολη βλέπουν την εφαρμογή του νόμου οι αστυνομικοί

Ο νόμος “θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί” και “η εφαρμογή του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου των Αστυνομικών Μανιέλ Ρου στο Radio France International.

Όταν οι αστυνομικοί θα συναντούν μία γυναίκα που θα φορά τέτοιο ένδυμα, καλούνται “να της εξηγήσουν, να της κάνουν μάθημα…θα προσπαθήσουν να την πείσουν”, εξηγήσε ο Μανιέλ Ρου.

Αλλά, εάν η γυναίκα αρνηθεί , “τότε τα πράγματα θα περιπλακούν. Δεν έχουμε δικαίωμα πειθαναγκασμού, η εγκύκλιος (του υπουργού Εσωτερικών Κλοντ) Γκεάν μάς λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε χρήση βίας, πρέπει να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε”, είπε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι “μία απλή παρέμβαση της αστυνομίας κατά περιοχή αρκεί για να προκαλέσει προβλήματα. Ούτε τολμώ να φαντασθώ (τι θα γίνει ) όταν θα στραφούμε προς μία γυναίκα με μαντήλα…σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον με άνδρες πολύ υπερήφανους και αστυνομικούς που θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα και δεν θα μπορούν να κάνουν πίσω”.

Όμως, η εγκύκλιος “δεν προβλέπει τίποτε για το χειρότερο σενάριο, που είναι το τελευταίο άρθρο του νόμου και προβλέπει κυρώσεις για εκείνους που αναγκάζουν τις γυναίκες να καλυφθούν”, είπε προσθέτοντας ότι η πραγματική δυσκολία βρίσκεται σε αυτό το θέμα, καθώς αυτό το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Βίντεο


newpost.gr