Παραχωρήσεις με 50ετή μίσθωση σε δημόσια γη

Με Προεδρικά Διατάγματα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αλλάζει ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ίσχυε στη χώρα και αίρονται φραγμοί περιβαλλοντικής προστασίας προκειμένου να γίνουν επενδύσεις «εξπρές» από έλληνες και ξένους ενδιαφερομένους.

Προς αξιοποίηση δίδονται ακόμη και δημόσια ακίνητα στα οποία περιλαμβάνονται χώροι που προστατεύονται από την περιβαλλοντική αλλά και αρχαιολογική νομοθεσία, όπως ζώνες προστασίας αρχαιολογικών χώρων, ιστορικοί τόποι, φυσικά πάρκα και περιοχές οικοανάπτυξης.

Με τον Εφαρμοστικό Νόμο η κυβέρνηση χωροθετεί, ορίζει χρήσεις γης και καθορίζει όρους δόμησης για όλα τα δημόσια κτήματα παραχωρώντας στους επενδυτές τον αιγιαλό και τις παραλίες των κτημάτων που θα παραχωρηθούν.

Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων (ή επέκτασης ήδη υφιστάμενων στην περιοχή λιμενικών εγκαταστάσεων). Η παραχώρηση θα γίνεται για χρονικό διάστημα ως και πενήντα ετών με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται θα προσδιορίζεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ακίνητο έκτασης 5.500 στρεμμάτων.

ΚΑΪΑΦΑΣ: Υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μετά αιγιαλού και λίμνης στον Νομό Ηλείας.

ΑΦΑΝΤΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 175 στρεμμάτων. Ακίνητο «Γκολφ Αφάντου Ρόδου» 1.315 στρεμμάτων.

ΚΤΗΜΑ ΣΚΑΛΑΣ ΣΚΟΤΙΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Παραλιακή έκταση 400 στρεμμάτων, με 11 συγκροτήματα.

ΚΤΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ: Εκταση 1.202.294 τ.μ. στην Ανάβυσσο Αττικής.

ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Κάμπινγκ σε παραλιακή έκταση 200 στρεμμάτων.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑ ΝΑΥΠΛΙΟ: Σχολάζουσα εδαφική έκταση μετά αιγιαλού και εγκαταστάσεων εστίασης.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Αιδηψού, Κύθνου, Λουτρακίου, Θερμοπυλών, spa Υπάτης, πηγή Νιγρίτας.

ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ- ΚΑΤΤΑΒΙΑ: Δημόσια ακίνητα στον Δήμο Νότιας Ρόδου, συνολικής επιφανείας 80.000 στρεμμάτων.

ΒΟΡΡΑΣ- ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: Δημόσια Ακίνητα στον Νομό Πέλλας, 18.400 στρεμμάτων, όπου λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν. ΑΝΤΙΡΡΙΟ: Παραθαλάσσια έκταση επιφάνειας 223.000 τ.μ.

ΓΟΥΡΝΕΣ: Ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, συνολικής έκτασης 738 στρεμμ.

ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ: Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρ. στo Δέλτα του ποταμού Νέστου, στον ΝομόΞάνθης. ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: Δημόσιο ακίνητο, επιφανείας 153.000 τ.μ. Παραλιακή έκταση απέναντι από τη νησίδα «Δοκός».

ΣΙΘΩΝΙΑ, ΛΙΒΑΡΙ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ: Παραλιακή έκταση, στη Χαλκιδική, συνολικής επιφανείας 94.000 τ.μ.


tovima