«Εκτοξεύτηκαν» οι απλήρωτοι λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων

Πονοκέφαλο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών αποτελεί η αδυναμία όλο και περισσότερων συνδρομητών να εξοφλούν τους λογαριασμούς των τηλεφώνων τους, σταθερών και κινητών, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα… φέσια μόνο στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας ξεπέρασαν πέρσι συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων εξετάζουν ακόμα και τη λύση να συγκροτηθεί τηλεπικοινωνιακός «Τειρεσίας» που θα τις προστατεύει από τους κακοπληρωτές, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Λόγω της έλλειψης τέτοιου µηχανισµού, οι εταιρείες βρίσκονται µπροστά στο φαινόµενο ένας συνδροµητής ο οποίος δεν µπορεί να πληρώσει τον λογαριασµό του σε μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να μετακινείται διαδοχικά σε άλλες εταιρείες, αφήνοντας πίσω του νέα φέσια.

Η ζηµιά για τις εταιρείες είναι µεγάλη, δεδοµένου ότι είναι υποχρεωµένες να αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ και το τέλος κινητής τηλεφωνίας ακόµα και για τους λογαριασµούς που δεν έχουν εισπράξει.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο οι συνδροµητές κινητής τηλεφωνίας που δήλωσαν αδυναµία να πληρώσουν τους µηνιαίους λογαριασµούς τους αυξήθηκαν κατά 25%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς μόνο τα φέσια στον ΟΤΕ ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι ότι αρκετοί συνδρομητές λόγω της αδυναμίας τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, διακόπτουν το σταθερό τηλέφωνο και καταφεύγουν στην καρτοκινητή τηλεφωνία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, περισσότεροι από 120.000 συνδρομητές θα έχουν εγκαταλείψει το σταθερό τηλέφωνο μέχρι τα τέλη του 2011. Κάθε μήνα αποχωρούν από τον ΟΤΕ περίπου 35.000 συνδρομητές και υπολογίζεται ότι τα 2/3 αυτών οδηγούνται σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Περίπου το 1/3 των συνδρομητών, δηλαδή 10.000-20.000 κάθε μήνα εγκαταλείπουν σταδιακά το σταθερό τηλέφωνο.


ΤΑ ΝΕΑ