Υπερχείλισε το φράγμα Πλαστήρα. Φόβοι για ρήγμα

Υπερχείλισε το φράγμα Πλαστήρα. Φόβοι για ρήγμα

Το πιο «εφιαλτικό» σενάριο απεύχονται οι τοπικές Αρχές της Καρδίτσας, δηλαδή ρήγμα στη βάση του φράγματος, το οποίο οραματίστηκε ο διορατικός στρατηγός και πολιτικός, Νικολάος Πλαστήρας, καθώς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε υπερχείλιση.

Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές συμβάν που έχει να σημειωθεί από το 2004. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν στην υπερχείλιση του φράγματος της λίμνης Πλαστήρα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χθες περισσότερα από 3.000 στρέμματα με σιτηρά στο διαμέρισμα του Πέτρινου και της Ψαθοχώρας που είναι καταληκτικά σημεία του ποταμού Καλέντζη που τροφοδοτείται από τη λίμνη Πλαστήρα. Τα χωριά Βλοχός και Μεταμόρφωση δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα, αφού τα αντλιοστάσια τέθηκαν έγκαιρα σε λειτουργία.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιάκος, όσο και ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής επικοινώνησαν με τους αρμοδίους της ΔΕΗ, του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Πλαστήρα. Συνειδητοποιώντας τη δυσκολία της κατάστασης αποφάσισαν τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου για τουλάχιστον ένα 24ωρο έως ότου υπάρξει εκτόνωση των φαινομένων.

Η στάθμη του νερού στον Ταμιευτήρα έφτασε στα 791,88 κ. μέτρα, λόγω των φετινών χιονοπτώσεων, αλλά οι ποσότητες που διαρρέονται προς τον ποταμό Ταυρωπό είναι μικρές και δεν εμπνέουν προς το παρόν ανησυχία.

Σήμερα το πρωί το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα υπερχείλισε, απόρροια των τελευταίων βροχοπτώσεων. Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής που από το πρωί βρέθηκε κοντά στις πλημμυρισμένες περιοχές, επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου στην αναρρυθμιστική λίμνη Καρδίτσας κ. Θεοδόση Στάλια, ζητώντάς του να μη θέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο ώστε να μην κατεβάσει άλλο νερό ο ποταμός Καλέντζης και δεν μπορέσουν να σταματήσουν την ορμή του που υπό άλλες συνθήκες θεωρείται ευλογία για τον θεσσσαλικό κάμπο που περιμένει να «ξεδιψάσει», ενώ πολλές φορές έχει περάσει μεγάλες περιόδους λειψυδρίας.

Ειδικότερα η κοινότητα του Πέτρινου βρέθηκε επί ώρες σε απομόνωση, καθώς τα ορμητικά νερά του Ενιπέα που παρέσυραν κλαδιά, σκουπίδια αλλά και ολόκληρους κορμούς δένδρων, έφραξαν τη γέφυρα που ενώνει το χωριό με την Ιτέα και τα υπόλοιπα πεδινά χωριά του Δήμου Παλαμά.

Μηχανήματα του Δήμου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που σκέπασαν τη γέφυρα. Παρόλα αυτά οι μεγάλες ποσότητες νερού δεν μπορούσαν να ρίξουν τη στάθμη του Ενιπέα -τουλάχιστον μέχρι το χθες απόγευμα- για να απελευθερωθεί η γέφυρα από τα νερά και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ Πέτρινου και Ιτέας.

Επίσης, το αγρόκτημα της Αγίας Τριάδας αντιμετώπιζε σχετικό πρόβλημα από τα ποτάμια που το διασχίζουν, καθώς σε πολλά σημεία τους υπάρχουν προσχώσεις και άλλα φερτά υλικά, τα οποία δεν επιτρέπουν τη γρήγορη ροή του νερού.

Η zougla.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Περιφερειάρχη και τον δήμαρχο της Λίμνης Πλαστήρα, ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό, ενώ το Α.Τ Περιφέρειας Καρδίτσας δεν γνώριζε το παραμικρό για το συμβάν.

Πάντως, οι αρμόδιοι θα πρέπει να «θωρακίσουν» την περιοχή, με εγγυοβελτιωτικά έργα, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.


Zougla.gr