Σύνταγμα: μετά τα χημικά και τη συναυλία και πάλι επεισόδια

Με την παρουσία της απογευματινής πορείας του ΠΑΜΕ, τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και αντεγκλήσεις μεταξύ νεαρών στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, με ρήψη χημικών μολότοφ συνεχίζεται η διαμαρτυρία των «αγανακτισμένων» για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συζητείται στη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε και απογευματινή πορεία, η οποία ξεκινώντας από την Ομόνοια κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου έπειτα από λίγη ώρα παραμονής, τελικά αποχώρησε συντεταγμένα λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, στο Σύνταγμα έφθασε μοτοπορεία δεκάδων μοτοσικλετών από όλη την Ελλάδα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα εκδήλωση των «αγανακτισμένων» με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ενώ κατά διαστήματα, ομάδες νεαρών που τις τελευταίες μέρες καταλαμβάνουν τον χώρο επάνω από την πλατεία και μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ρίχνουν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, φωνάζουν συνθήματα εναντίον τους, ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Συναυλία μετά τα επεισόδια

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, αφότου «έσκασαν» με τα χημικά, αντιπαρατέθηκαν με τους κουκουλοφόρους, καθάρισαν την πλατεία, οι «αγανακτισμένοι» ετοιμάστηκαν για… συναυλία. Οι «αγανακτισμένοι» της πλατείας Συντάγματος αφού επί ώρες βρίσκονταν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κουκουλοφόρων, από την ώρα – λίγο μετά τις 17.00 – που τα επεισόδια έληξαν, πήραν σκούπες, μπουκαλάκια νερό και καθάρισαν τον χώρο για την προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης, συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Νωρίτερα και εν μέσω «μαχών» μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων, αποφάσισαν να παρέμβουν. Αφού οι εκκλήσεις από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις για να ηρεμήσει η κατάσταση δεν έπιασαν τόπο, περίπου 300-400 άτομα αποφάσισαν να ανέβουν τις σκάλες της πλατείας και ανάγκασαν τις αστυνομικές δυνάμεις να οπισθοχωρήσουν επί της λεωφόρου Αμαλίας, με χειροκροτήματα, συνθήματα, ανθρώπινη αλυσίδα αλλά και ειρηνική διάθεση. Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι κουκουλοφόροι απομονώθηκαν σε αυτό το σημείο και σταμάτησαν τη δράση τους.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν και όταν μία ομάδα «αγανακτισμένων» περικύκλωσε και ουσιαστικά «συνέλαβε» έναν κουκουλοφόρο που εφορμούσε από το κέντρο της πλατείας. Με την… πέτρα στο χέρι ο νεαρός κουκουλοφόρος άκουγε τις έντονες παρατηρήσεις των «αγανακτισμένων» για το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε τη δική τους συγκέντρωση για να προκαλέσει επεισόδια.

Συλλήψεις και χημικά

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι τις 19:00 το απόγευμα είχε προχωρήσει σε πέντε συλλήψεις και συνολικά 17 προσαγωγές για τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Νωρίτερα, κι ενώ οι κουκουλοφόροι είχαν αρχίσει τη δράση τους από τις δύο το μεσημέρι, μετά τη λήξη των συλλαλητηρίων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Περίπου στις 16.00 η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική, ενώ για αρκετή ώρα ήταν συνεχείς οι ρίψεις χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δακρυγόνα είχαν κάνει την ατμόσφαιρα αφόρητη και εντός του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος, ενώ επίσης, μία διμοιρία των ΜΑΤ… έκρινε σκόπιμο να ρίξει χημικά και εναντίον ομάδας δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα μπροστά στα λουλουδάδικα της Βουλής, την ώρα που κάμερες, φωτογράφοι και ρεπόρτερ κάλυπταν την προσαγωγή ενός ατόμου.

ΤΟ ΒΗΜΑ