Η Google αναπτύσει κατασκοπική εφαρμογή

Η Google αναπτύσει κατασκοπική εφαρμογή που θα επιτρέπει στους χρήστες να φωτογραφίζουν πρόσωπα και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Για να μπορούν να αναγνωρίζονται από το πρόγραμμα, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν ήδη συμφωνήσει και να έχουν δώσει πρόσβαση στη Google στις φωτογραφίες και στο προφίλ τους, όπως δηλώνει ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη της εφαρμογής, Hartmut Neven.

Τα προφίλ θα περιέχουν το όνομα, ένα τηλέφωνο και ένα e-mail.

“Γνωρίζουμε ότι η Google πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή όταν έχει να κάνει με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα”, λέει ο Neven και προσθέτει πως η εταιρεία θα πρέπει να έχει ήδη στήσει κάποια κοινώς αποδεκτά μοντέλα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η Google δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ούτε έχει ανακοινώσει ημερομηνία κυκλοφορίας της εφαρμογής. Έχει εδώ και χρόνια την τεχνογνωσία και την τεχνολογία να αναπτύξει μια τέτοιου είδους μηχανή αναζήτησης, οι προσπάθειες αυτές όμως καθυστερούν εσωτερικά λόγω ανησυχίας για το πώς θα εκλάβουν το προϊόν οι υπέρμαχοι της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

 

“Το κοινό ζητάει συνεχώς κάτι τέτοιο, αλλά μια εταιρεία στο μέγεθος της Google οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και συντηρητική”, λέει ο Neven. Με τον ίδιο τρόπο που η Google σκανάρει ήδη τρισεκατομμύρια ιστοσελίδες καθημερινά για την ήδη υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης που διαθέτει, το σύστημα θα μπορούσε να προγραμματιστεί να συνδέει δημόσιες φωτογραφίες στο Facebook, στο Flickr και άλλα site με το όνομα κάποιου. “Κάτι τέτοιο το κάνουμε και σήμερα, υπάρχει η τεχνολογία σχεδόν για όλες αυτές τις ιδέες”.

Από την πλευρά της η Google, δηλώνει πως αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει τους τρόπους που θα μπορούσε κάποιος να κάνει κατάχρηση μιας τέτοιας τεχνολογίας οπτικής αναγνώρισης προσώπων. “Δικαιολογημένα την φοβούνται πολλοί”, λέει ο Neven. “Συγκεκριμένα, οι γυναίκες λένε, ‘Θεέ μου, φαντάσου να μπορεί να με φωτογραφίσει ο οποιοσδήποτε μέσα σε ένα μπαρ και να μπορεί να μάθει την διεύθυνσή μου επειδή κάπου στο διαδίκτυο υπάρχει μια σύνδεση κάποιας φωτογραφίας μου με το πού μένω’. Και όντως αυτό είναι μια πολύ τρομακτική σκέψη. Οπότε πιστεύω πως η καλύτερη προσέγγιση είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η δύναμη αυτής της τεχνολογίας να χρησιμοποιηθεί με σωστό τρόπο”.