Γιάννα Δεσποτοπούλου – Βιογραφικό

Γιάννα Δεσποτοπούλου – Βιογραφικό

Η Γιάννα Δεσποτοπούλου απεφοίτησε από το Οικονομικό Λύκειο Θηλέων Αθηνών.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο Master στα Οικονομικά του Τομέα Τουρισμού από το University of London.

Ως υπότροφος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικεύθηκε σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ecole Nationale d’ Administration, στο Παρίσι, ενώ ως υπότροφος του Ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών εξειδικεύθηκε σε θέματα Marketing της Ιαπωνικής Τουριστικής Αγοράς, στη Japan International Cooperation Agency του Τόκυο.

Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων στον τομέα των Χορηγικών Προγραμμάτων των Επιχειρήσεων (Sponsorship Marketing), στη διαχείριση Αγώνων (Games Management) και στη Διαχείριση Κρίσεων στο Πανεπιστήμιο Yale των Η.Π.Α, και εξειδικεύθηκε στη Διαχείριση του Τομέα Εθελοντισμού στο Πανεπιστήμιο Duke της Β. Καρολίνας, Η.Π.Α.

Εργάστηκε ως Προϊσταμένη Ερευνών, Μελετών, Marketing και Επικοινωνίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

Προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2004 μέχρι το 2006.

Είναι Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Τμήματος των Special Olympics και Πρόεδρος του οργανισμού Special Olympics Ελλάς, όπου προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της από τον Φεβρουάριο του 1990. Από τον Οκτώβριο του 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Board of Trustees) του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA FOUNDATION).

Έχει διατελέσει Μέλος σε επιτροπές Διεθνών Οργανισμών όπως είναι η Ευρωπαϊκή και Εθνική Επιτροπή Ειδικού Αθλητισμού, η Ομάδα Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού.

Έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εμπειρογνώμων Τουρισμού και αξιολογητής προτάσεων για επενδύσεις στον Τουριστικό Τομέα. Έχει οργανώσει στην Αθήνα παγκόσμια Τουριστικά Συνέδρια και Διεθνείς Αγώνες Special Olympics.

Τον Ιανουάριο του 2008, με υπουργική απόφαση, ορίστηκε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics-Αθήνα 2011.

Για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, της έχουν απονεμηθεί βραβεία και τιμητικές διακρίσεις με σημαντικότερα:

2006: Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Τιμής (Ordine al Merito della Repubblica Italiana -Grande Ufficiale) της απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

2006: Το βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος «ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ»

2005: Το βραβείο, μετά παρασήμου, των 100 χρόνων του Rotary
International.

2003: Το βραβείο ΔΕΛΦΟΙ, με παράσημο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας,

2002: Το βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, ως Πρόεδρος των Special Olympics.

2001: Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων,
το οποίο απονέμεται σε Αρχηγούς Κρατών και διακεκριμένες προσωπικότητες.

2000: Το χρυσό μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών

1995: Το μετάλλιο του Ιδρύματος Joseph P. Kennedy Jr. Foundation (Washington D.C).

Στις εκλογές του Μαρτίου 2004 ήταν υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ (έβδομη θέση – πρώτη επιλαχούσα).

Είναι σύζυγος του Πολιτικού Μηχανικού και Προέδρου της ΕΛΠΑ Βασίλη Δεσποτόπουλου και έχουν δυο γιούς, τον Θεοφάνη και τον Ηλία.


πηγή: http://www.hellenicnews.com/gr/readnews.html?newsid=10094%E2%8C%A9=GR