Απαγορευμένη ζώνη η Φουκουσίμα για τα επόμενα 100 χρόνια

Απαγορευμένη ζώνη για 20 έως και 100 χρόνια αποτελεί η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς η βορειοανατολική Ιαπωνία δεν θα είναι κατοικήσιμη λόγω της μεγάλης οικολογικής καταστροφής. Σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η ζωή δεν θα μπορεί να συνεχιστεί κανονικά για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, ενώ κάποιοι επιστήμονες κάνουν λόγω για τουλάχιστον 100 χρόνια, αντικρούοντας τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις.

Η θάλασσα γύρω από το εργοστάσιο εξακολουθεί να περιέχει στοιχεία σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Συγκεκριμένα το ιώδιο 131 έχει μετρηθεί δύο φορές πάνω από το όριο ασφαλείας και το καίσιο έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα μέχρι σήμερα χωρίς όμως να έχει ξεπεράσει το όριο ασφαλείας.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διευκρινίζει ότι παρά το γεγονός ότι το επίπεδο σοβαρότητος της κατάστασης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έφτασε στο επτά όπως είχε συμβεί και στο Τσερνόμπιλ οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Εν τω μεταξύ, οι Ιάπωνες προσπαθούν να συνέλθουν από το καταστροφικό κτύπημα της φύσης. Για πρώτη φορά μετά την 11η Μαρτίου το σεισμό των εννέα Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε άνοιξε και πάλι για τις πτήσεις εσωτερικού το αεροδρόμιο του Σεντάι, που είχε καλυφθεί από το νερό. Η επαναλειτουργία του αεροδρομίου κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να γίνει ευκολότερο στους εθελοντές από όλη την Ιαπωνία να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές.
Απαγορευμένη ζώνη η Φουκουσίμα για τα επόμενα 100 χρόνια

Ιστορική αναδρομή στην πυρηνική ενέργεια

Το 1954 ο Lewis Strauss, ο πρόεδρος της Αμερικάνικης επιτροπής Ατομικής ενέργειας, στάθηκε μπροστά σε ακροατήριο επιστημόνων στη Νέα Υόρκη και με σιγουριά τους διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά τους θα απολάμβαναν την ηλεκτρική ενέργεια, υπερβολικά φτηνή, με μηδαμινό κόστος.

Το 1938 στο Βερολίνο επιτεύχθηκε η πρώτη εργαστηριακή πυρηνική σχάση από τους φυσικούς Οτο Χαν και Λίζα Μάιτνερ.

Περίπου 1 χρόνο αργότερα, η Μάιτνερ λόγω της εβραϊκής καταγωγής της υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Βερολίνο και ο Χαν συνέχισε τα πειράματά του με τον επίσης Γερμανό φυσικό Φριτζ Στράσμαν.

2 νετρόνια που απελευθερώνονται κατά τη σχάση του πυρήνα ουρανίου προκαλούν τη σχάση 2 πρόσθετων πυρήνων ουρανίου, απελευθερώνοντας 4 νετρόνια που με τη σειρά τους προκαλούν τη σχάση 4 πυρήνων κοκ.

Από 80 με 100 τόνους ουρανίου αποτελείται σε έναν τυπικό πυρηνικό αντιδραστήρα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ο πυρήνας του αντιδραστήρα.

Τη δεκαετία του ’40 πολλές χώρες ανάπτυξαν πυρηνικά προγράμματα προσανατολισμένα στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.


πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=110891189