“Άγνωστο” μήνυμα στον Ομπάμα έστειλε ο Καντάφι

Μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε σήμερα ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι…

Άγνωστο μήνυμα στον Ομπάμα έστειλε ο Καντάφι

αφότου οι ΗΠΑ απέσυραν τα μαχητικά αεροπλάνα τους που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη, όπως μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

Το περιεχόμενο του μηνύματος δεν έχει γίνει γνωστό. Ο αμερικανικός στρατός απέσυρε τη Δευτέρα τα μαχητικά αεροπλάνα που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη. Στο εξής θα παρέχει αεροπλάνα μόνο για ανεφοδιασμό με καύσιμα εν πτήσει, καθώς και για αποστολές παρεμβολών στις τηλεπικοινωνίες, παρακολούθησης και συντονισμού.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να λένε πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν ως νόμιμο συνομιλητή το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί την εξέγερση, κάτι που έχουν ήδη πράξει η Γαλλία, το Κατάρ και η Ιταλία.

Η Ουάσινγκτον έστειλε εξάλλου έναν απεσταλμένο, τον Κρις Στίβενς, στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη, όπου άρχισε χθες Τρίτη διαβουλεύσεις με το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

Βολές κατά ΝΑΤΟ από τον στρατηγό των αντικαθεστωτικών

Ιδιαίτερα επικριτικός ως προς το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών στη Λιβύη στρατηγός Αμντούλ Φατάχ Γιουνίς, κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι «κοιτά αμήχανα», ενώ οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σφυροκοπούν τη Μιζουράτα.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως σε τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου κοντά στο Τομπρούκ έφτασε το τάνκερ Equator, στο οποίο θα φορτωθούν ένα εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Το BBC υποστηρίζει πως πρόκειται για ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο. Πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή πετρελαίου από την πλευρά των αντικαθεστωτικών.

Στη διάρκεια δηλώσεών του από τη Βεγγάζη, ο Γιουνίς -πρώην υπουργός Εσωτερικών του καθεστώτος, ο οποίος αυτομόλησε- υποστήριξε πως αν το ΝΑΤΟ δε δράσει άμεσα και περιμένει άλλη μία εβδομάδα τότε οι κάτοικοι στη Μιζουράτα θα εξοντωθούν.

Σύμφωνα με το BBC, ο Γιουνίς κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι ακολουθεί μία απίστευτα γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάληψη δράσης απέναντι στα όσα συμβαίνουν επί εδάφους.

«Το ΝΑΤΟ μάς απογοήτευσε. Βομβαρδίζουν εδώ και εκεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Μιζουράτα απειλούνται με εξόντωση» είπε, επισημαίνοντας πως η Συμμαχία πρέπει να κάνει τη δουλειά της σωστά, ειδάλλως οι εξεγερμένοι θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε άλλες δηλώσεις του στο δορυφορικό δίκτυο Αλ – Αάν ο Γιουνίς υποστήριξε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών έχουν παραλάβει εξοπλισμό προερχόμενο από τις χώρες της συμμαχίας.

Το βράδυ της Τρίτης, δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν και πάλι τη Μιζουράτα, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 26 να τραυματιστούν.

Η Ατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους της Μιζουράτα, ενώ στο Παρίσι, ο υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι αντικαθεστωτικοί θα αναλάβουν την τροφοδοσία της πολιορκημένης από τις καθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης πόλης από θαλάσσης.

«Η κατάσταση στη Μιζουράτα δεν μπορεί να συνεχισθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ προσθέτοντας ότι θα απευθυνθεί για το θέμα στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, μετά την αυτομόληση του Μούσα Κούσα, υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αμπντελατί Ομπεϊντί, ο οποίος -στο πλαίσιο επαφών του με ξένους ηγέτες- επισκέφθηκε και την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.


epikaira