Συνήγορος του Πολίτη: Πόρισμα – σοκ για το ΚΕΠΕ Λεχαινών

Συγκλονίζει για άλλη μία φορά με το πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη για το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά Ηλείας, μετά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και θανάτους τροφίμων που απασχόλησαν πρόσφατα την κοινή γνώμη.

Στο πόρισμα αναδεικνύονται σοβαρές ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, προσβασιμότητας εγκαταστάσεων και προσαρμογής εξοπλισμού, καθώς και η διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Βάσει των στοιχείων που συνέλεξε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, από την μελέτη του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και των σχετικών εγγράφων που του ετέθησαν υπόψη, από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τα τέλη του 2010, συντείνουν στη διαπίστωση ότι οι συνθήκες λειτουργίας του ΚΕ.ΠΕ.Π Λεχαινών είναι εξαιρετικά προβληματικές και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της Πολιτείας, η οποία έχει την ευθύνη της φροντίδας και περίθαλψης των φιλοξενουμένων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι οι τρόφιμοι ήταν δεμένοι σε κρεβάτια – κουβούκλια με ιμάντες. Στο πόρισμά του σημειώνει επίσης την απουσία του κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού και ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης. Κάνει λόγο ακόμη και για κοινή διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης αρχής, που είχε επισκεφθεί το Κέντρο και το 2009, διαπιστώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν ως συνέπεια τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων παιδιών σε αυτό, ενώ μετά από σειρά επισκέψεων και αλληλογραφία, τόσο με τη διοίκηση της μονάδας όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, ο Συνήγορος ολοκλήρωσε την έρευνά του και εκπόνησε πόρισμα, το οποίο απεστάλη στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί επιτακτική υποχρέωση της πολιτείας:

1) Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των περιθαλπόμενων, με την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και τη λήψη ειδικών μέτρων για τη φροντίδα τους.

2) Να επανασχεδιαστούν θεσμικά η παρεχόμενη φροντίδα και οι υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολόπλευρης, κατάλληλης και εξατομικευμένης φροντίδας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, την ηλικία και την αναπηρία με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματα.


zougla.gr

3) Να εγκαταλειφθεί το ισχύον μοντέλο κλειστής ιδρυματικής περίθαλψης και να υιοθετηθούν νέες πρακτικές και μέθοδοι φροντίδας των παιδιών και των ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.
Zougla.gr
Επισυναπτόμενα Αρχεία