Οι γυναίκες μελαγχολούν μετά το σεξ;

Σε κλάματα μπορεί να ξεσπάσει μία στις τρεις γυναίκες μετά το σεξ! Η θλίψη εμφανίζεται αμέσως μετά τον οργασμό και κρατά λίγα λεπτά, πριν επανέλθει και πάλι η καλή διάθεση. Ερευνα έδειξε ότι το ένα τρίτο των γυναικών έχουν βιώσει παρόμοια εμπειρία, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ανεξάρτητα μάλιστα του πόσο καλό ή όχι ήταν το σεξ.

Ως γνωστόν η ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας είναι πολύπλοκη. Με αυτό ως δεδομένο, επιστήμονες από την Αυστραλία αποφάσισαν να ξεκινήσουν έρευνα ώστε να ανακαλύψουν πόσες είναι οι γυναίκες που παρουσιάζουν μελαγχολική συμπεριφορά μετά τις σεξουαλικές τους επαφές. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας από το Κουίνσλαντ σε συνεργασία με Αμερικανούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διεξήγαγαν σχετική μελέτη με τη βοήθεια διακοσίων νεαρών γυναικών.

Από τις συμμετέχουσες λοιπόν το 32,9% παραδέχτηκε ότι κατόπιν ερωτικής συνεύρεσης έχουν νιώσει μία ή και περισσότερες φορές θλίψη. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, το συναίσθημα αυτό των γυναικών δεν ταυτίζεται με την κατάθλιψη, παρ’ όλα αυτά πυροδοτεί παρόμοιες -έως έναν βαθμό- αντιδράσεις. Αλλες για παράδειγμα έχουν ξεσπάσει σε κλάματα, άλλες νιώθουν έντονη ανησυχία ή μελαγχολία και κάποιες άλλες γίνονται ξαφνικά οξύθυμες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων, η θλίψη αυτή δεν σχετίζεται με τις επιδόσεις της γυναίκας. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό για τη σεξουαλική υγεία, οι ειδικοί δεν έχουν εντοπίσει ακόμα σε ποιους παράγοντες οφείλεται αυτή η απότομη αλλαγή διάθεσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, εξηγούν, όπως εάν η γυναίκα έχει υποστεί στο παρελθόν σεξουαλική κακοποίηση, είναι πιο απλό να εξηγηθεί το φαινόμενο.

Ομως, όπως έδειξαν και οι απαντήσεις των εθελοντών της μελέτης, ίδια ακριβώς αντίδραση μπορεί να έχει και μία γυναίκα που είχε πάντα φυσιολογική σεξουαλική ζωή και δεν έχει βιώσει ποτέ τραυματικές εμπειρίες.

Οπως και να έχει, το επόμενο στάδιο της μελέτης θα εστιάζει στη γενικότερη ψυχολογία των γυναικών, ώστε να διαπιστωθεί αν η δυσφορία μετά το σεξ οφείλεται σε αυτή.
Espressonews.gr