Προσοχή: «νανοβιονικό γιλέκο» είναι ένα προϊόν νανοτεχνολογίας;

Προσοχή: «νανοβιονικό γιλέκο» είναι ένα προϊόν νανοτεχνολογίας;

Αρθρο του Ηλία Καπετανακή απο το nano.gr ιστοσελίδα αφιερωμένη στην νανοτεχνολογία

Πρόσφατα έγινε λόγος για κάποια σειρά προϊόντων που βασίζονται στα υφάσματα υπέρυθρης ακτινοβολίας – far infrared -fir ( νανοτεχνολογία και γιλέκα, νανοβιονικό γιλέκο, nanobionic T-shirt, Nanobionic bandana, FIR-TEX, FIR-VEST κλπ.) από γνωστό δημοσιογραφικό site το οποίο μάλιστα εμπορεύεται τα εν λόγο προϊόντα στο e-shop καταστημά του.

Δέχτηκα πάρα πολλά τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους που ήθελαν να πληροφορηθούν αν αυτά τα προϊόντα είναι τόσο «Βιονικά» όσο διαφημίζονται και αν βασίζονται όντως πάνω στην Νανοτεχνολογία.

Χωρίς να θέλω να πλήξω τα οικονομικά συμφέροντα καμίας εταιρίας και κανενός διαδικτυακού «δημοσιογραφικού – e-shop καταστήματος», θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας απλά. Αρχικά θα κάνω τρις απλές διαπιστώσεις και στην συνέχεια θα παραθέσω αυτούσιο το κείμενο που η ίδια η εταιρία fir-tex έχεις αναρτήσει στην αρχική σελίδα του επίσημου site της σχετικά με όσα ακούγονται για τα προϊόντα της.

1. Τα 11 από 16 άτομα που με πήραν τηλέφωνο έως τώρα δεν αντιλήφτηκαν ότι το e-shop κατάστημα ανήκει στο Δημοσιογραφικό site που κάνει λόγο για τα «νανοβιονικα γιλέκα». Αρα δεν είναι ενα ανεξάρτητο άρθρο που ενημερώνει πάνω στα προϊόντα της Νανοτεχνολογίας αλλα ένα καθαρά διαφημιστικό κείμενο με σκοπό την πώληση των εν λόγο προϊόντων.

2. Στο επίσημο site της εταιρίες fir-tex.com δεν γίνετε κανένας λόγος για χρήση νανοτεχνολογίας – nanotechnology. Άρα δεν είναι προϊόντα νανοτεχνολογίας.

3. Τα κύματα FIR είναι μήκους 7 έως 11 micron (όπως αναφέρεται στο επίσημο site της εταιρίας fir-tex.com). Τα 11 micron είναι 11.000 νανόμετρα (nm) 1000nm= 1micron. Η νανοτεχνολογία ασχολείται με εφαρμογές, reaction και συσκευές σε μια κλίμακα νανόμετρου (μεταξύ 1 εώς και 100 νανομέτρων). Άρα ούτε τα κύματα της τεχνολογία FIR δεν ανήκουν στο φάσμα της νανοτεχνολογίας – nanotechnology.

Ακολουθεί το κείμενο που ίδια η εταιρεία FIR-TEX παραθέτει και υποχρεώνει τους επισκέπτες του site της (fir-tex.gr) να το διαβάσουν πριν προχωρήσουν σε αγορά των προϊόντων της.

Παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά την παρούσα δήλωση παραίτησης από ευθύνη και τους όρους και προϋποθέσεις προτού προβείτε στην αγορά κάποιου προϊόντος.

Το FIR-TEX είναι ιδιαίτερο, το FIR-TEX δεν είναι ένα απλό υλικό που κυκλοφορεί στην αγορά, το FIR-TEX είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να υπερβάλλουν ως προς τα δυνατά οφέλη που το FIR-TEX μπορεί να προσφέρει και να προβούν σε αβάσιμους ή ψευδείς ισχυρισμούς τους οποίους η FIR-TEX απορρίπτει κατηγορηματικά.

Πριν αγοράσετε κάποιο προϊόν θα πρέπει να γνωρίζετε καταρχήν ότι το FIR-TEX δεν έχει σχεδιαστεί και δεν παρουσιάζεται σε καμία περίπτωση ως ιατρική θεραπεία. Επειδή δεν είναι!

Στόχος της FIR-TEX είναι να εισαγάγει τα τεχνολογικά υλικά στην αγορά και τα προϊόντα της θα βοηθήσουν ορισμένα άτομα να έχουν καλύτερη απόδοση ή να αισθανθούν καλύτερα ενώ κάποια άλλα δε θα αντιληφθούν καμία διαφορά ή θα αισθανθούν ακόμα και δυσάρεστα.

Το πεδίο εφαρμογής του FIR-TEX είναι σχεδόν απεριόριστο. Μπορείτε όμως να κρίνετε μόνοι σας και εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας θα πρέπει να τα δοκιμάσετε προτού τα αγοράσετε.

Οι διανομείς και οι εμπορικοί μας αντιπρόσωποι διοργανώνουν επιδείξεις, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για πιθανές παρενέργειες από τη χρήση των προϊόντων μας, επειδή πάντα μπορεί να υπάρξουν, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση τουςή/και να ζητήσετε πρώτα ιατρική συμβουλή.

Παραδείγματος χάρη ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες επικίνδυνες ασθένειες/ανωμαλίες θα πρέπει να αποφύγουν τη χρήση του FIR-TEX ή θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους……

Ακολουθούν emails αναγνωστών και συνεργατών του www.nano.gr:

Σχετικά με το δήθεν θαυματουργό νανοβιονικό γιλέκο, το οποίο μάλιστα πωλείται και στο e-shop του zougla.

Τα τρικ κινησιολογίας τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην εκπομπή, έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλα δήθεν “θαυματουργά” προϊόντα. Υπάρχει σοβαρή έρευνα στο δίκτυο που δείχνει πως χρησιμοποιούν την αφέλειά μας και τα τρικ αυτά για να νομίζουμε ότι το προϊόν έχει άμεσα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα:

http://www.youtube.com/watch?v=atujz5lWLQ4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HRIRRL1Vz50

Φιλικά
Χονδρούδης Κων/νος, Ph.D. (PhD Solid State Chemistry)

———————————————————————-