Η Πορτογαλία δεν θέλει ΔΝΤ!
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί ότι στην περίπτωση που η Πορτογαλία χρειαστεί να προσφύγει στον Μηχανισμό Διάσωσης, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Handelsblatt», η Πορτογαλία διαφωνεί με την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ.
«Προφανώς η Πορτογαλία εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα απαιτήσει αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» αναφέρεται ότι δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά ότι η παροχή βοήθειας προς την Πορτογαλία είναι σχεδόν αναπόφευκτη είτε «η πορτογαλική κυβέρνηση μόνη της, όπως είναι φυσικό, αποφασίσει ή όχι να καταθέσει αίτηση για βοήθεια», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Αλλά με την κατάρρευση του προγράμματος λιτότητας στο κοινοβούλιο και τις επικείμενες εκλογές η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε αντίθεση με τη σχετική έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Σόιμπλε δεν βλέπει μεγάλη επιβάρυνση της Γερμανίας από το πρόγραμμα διάσωσης του ευρώ. Από τον υπάρχοντα μηχανισμό, η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρησιμοποίησαν μόνον ένα μέρος.
Ο μόνιμος μηχανισμός περιλαμβάνει και προϋποθέσεις αναδιάρθρωσης, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να γίνει άσκοπη χρήση των κεφαλαίων, όπως φοβούνται κάποιοι ειδικοί. «Ο μόνιμος μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει τους κανόνες της αγοράς» δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι προειδοποίησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία να υλοποιήσουν τα προγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευθεί. Η πηγή της εφημερίδας πάντως άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει ελπίδα για κάποια παραχώρηση προς την Ιρλανδία κατά την επόμενη άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 7 και 8 Απριλίου: Θα μπορούσαν να κινηθούν στην κατεύθυνση μειωμένων επιτοκίων εφόσον η χώρα εκινείτο στην κατεύθυνση της προσαρμογής της εταιρικής της φορολόγησης.