Ηττα Μέρκελ

Δεν είχε καν γεννηθεί η 56χρονη Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όταν το κόμμα της σήμερα, οι χριστιανοδημοκράτες της CDU, εξέλεξε τον Γκέπχαρτ Μίλερ πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης, το 1953. Εκτοτε επί σχεδόν 58 (!) χρόνια, μέχρι προχθές, η γερμανική Δεξιά κυβερνούσε διαρκώς αυτό το κρατίδιο, το οποίο είναι πληθυσμιακά το τρίτο σε μέγεθος μεταξύ των 16 γερμανικών κρατιδίων (μετά τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και τη Βαυαρία) με όσους κατοίκους έχει περίπου και η Ελλάδα.

Από την Κυριακή τα πράγματα άλλαξαν. Η δεξιά CDU υπέστη σοβαρή μείωση του εκλογικού ποσοστού της κατά 5,2 εκατοστιαίες μονάδες. Μείωση κατά 2,1 μονάδες υπέστησαν και οι σοσιαλδημοκράτες του SPD. Μετά τα αποτελέσματα αυτά, οι χριστιανοδημοκράτες παρέμειναν και πάλι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά – 39% η CDU και μόλις 23,1% το SPD. Τεράστια διαφορά 16 εκατοστιαίων μονάδων.

Καθώς όμως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP καταβαραθρώθηκαν, και από το 10,7% που είχαν έπεσαν στο μισό, στο 5,3%, η Δεξιά αδυνατεί πλέον να συγκεντρώσει τις 70 από τις 138 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου που απαιτούνται για να σχηματίσει κρατιδιακή κυβέρνηση.

Αντιθέτως, ένα… «πράσινο τσουνάμι» σάρωσε προχθές στις κάλπες της Βάδης – Βυρτεμβέργης: οι Πράσινοι κυριολεκτικά εκτοξεύθηκαν από το 11,7% που είχαν στο… 24,2% (!), υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις τους. Από «πτωχός εταίρος» των σοσιαλδημοκρατών, τους ξεπέρασαν! Επιπροσθέτως, βάσει της προσωρινής κατανομής εδρών, ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων θα έχει τουλάχιστον 71 έδρες. Από πολιτική σκοπιά αυτά όλα σημαίνουν κάτι πρωτοφανές για τη Γερμανία: η Βάδη – Βυρτεμβέργη θα αποκτήσει κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και οικολόγων και μάλιστα ο κρατιδιακός πρωθυπουργός, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν, θα προέρχεται από τους Πράσινους! «Πρόκειται για ιστορική νίκη. Θα αλλάξουμε τα πράγματα» δήλωσε ο Κρέτσμαν πανευτυχής.

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους δεν θα φαντάζονταν οι χριστιανοδημοκράτες ότι θα έχαναν αυτό το προπύργιο με τους σοσιαλδημοκράτες να… πέφτουν και να μη συγκεντρώνουν παρά 23%, το οποίο αποτελεί το χειρότερο ποσοστό που έχουν πάρει ποτέ στο κρατίδιο αυτό εδώ και 60 χρόνια! «Αστρο» είχαν προχθές οι σοσιαλδημοκράτες. Εμφανίζονται ως νικητές τη στιγμή που εκλογικά πήγαν απίστευτα άσχημα. Αν στη Βάδη – Βυρτεμβέργη έχασαν 2 εκατοστιαίες μονάδες, στη Ρηνανία – Παλατινάτο, ένα άλλο κρατίδιο, το SPD υπέστη πραγματική πανωλεθρία. Εκεί είχε την πρωθυπουργία, αλλά το ποσοστό του από 45,6% που ήταν βυθίστηκε στο 35,7%, χάνοντας δέκα ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες!

Η δεξιά CDU ανέβηκε στο κρατίδιο αυτό -από το 32,8% που είχε πήγε στο 35,2%- από εκεί δηλαδή που ήταν σχεδόν 13 μονάδες πίσω από τους σοσιαλδημοκράτες μείωσε τη διαφορά στη μισή μονάδα! Και πάλι όμως ξέμεινε από συμμάχους. Το FDP καταποντίστηκε εκ νέου – από το 8% που είχε έπεσε στο 4,2%, κάτω δηλαδή από το 5% που είναι στη Γερμανία το όριο εισόδου στην ομοσπονδιακή Βουλή και στα τοπικά κοινοβούλια, οπότε έγινε… εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.

Τους σοσιαλδημοκράτες που βούλιαξαν τους διέσωσε και πάλι ο… «πράσινος θεός»: στις προηγούμενες εκλογές του 2006, μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια παρουσίας στην τοπική Βουλή, οι Πράσινοι είχαν πάρει 4,6% και είχαν επιστρέψει στο εξωκοινοβούλιο. Προχθές όμως… υπερτριπλασίασαν (!) τις δυνάμεις τους, παίρνοντας 15,4%.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κουρτ Μπεκ, παρά την εκλογική πανωλεθρία του, θα παραμείνει στη θέση του γιατί ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων παίρνει τις 61 από τις 101 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου της Ρηνανίας – Παλατινάτου. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω μισό και πλέον αιώνα, στο 1959 συγκεκριμένα, για να βρούμε χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στη Ρηνανία – Παλατινάτο (34,9%). Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια των Πράσινων και μόνο χάρη σ’ αυτούς, όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για μια ακόμη πενταετία στο κρατίδιο αυτό η ήδη εικοσαετής, από το 1991, σοσιαλδημοκρατική κυριαρχία.

ΓΙΑ ΤΟ SPD
Ανησυχητικά τα μηνύματα

Τα προσχήματα διασώθηκαν. Παρά τις εκλογικές ήττες τους στα δύο κρατίδια, οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν προπαγανδιστικά να εμφανίζονται ως δήθεν νικητές χάρη στα «πολιτικά δεκανίκια» που τους πρόσφεραν οι Πράσινοι. Καθόλου αισιόδοξα όμως δεν είναι τα μηνύματα αυτών των εκλογών σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, που θα γίνουν το 2013. Σε κρίσιμα κρατίδια οι σοσιαλδημοκράτες… χάνουν περισσότερες ψήφους και ποσοστά από όσες οι χριστιανοδημοκράτες! Ετσι, φυσικά δεν μπορούν να κερδίσουν την εξουσία στη χώρα. Για την ώρα μπορούν να ελπίζουν ότι τότε θα λεηλατήσουν τις ψήφους των Πράσινων, που τώρα διογκώθηκαν λόγω Φουκουσίμα, αλλά είναι προφανές πως το πρόβλημά τους είναι βαθύτερο.

ethnos.gr