1540 η νέα ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για… αμνοερίφια

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε σειρά μέτρων και κινήσεων για να αυξήσει την προστασία των καταναλωτών από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων, ενόψει και της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη στην σχετική συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις καινοτομίες που ενσωματώνονται στον μόνιμο μηχανισμό ελέγχου, με την ενοποίηση και τον συντονισμό των μηχανισμών ελέγχου του τομέα διακίνησης κρεάτων και ζώων να αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η κ.Αποστολάκη τόνισε ότι στόχος είναι αφενός η προστασία των καταναλωτών και αφετέρου η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων με τον Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓΑΚ) θα επιτρέψει τον πλήρη έλεγχο του κομβικού αυτού σημείου της αγοράς, ενώ δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για «ελληνοποιήσεις» με αριθμό 1540.

Οι φορείς που μετέχουν στο μόνιμο μηχανισμό ελέγχου είναι το υπουργείο (Κτηνιατρική Υπηρεσία), ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ.

Μάλιστα, ήδη ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός έχει αποδώσει τους πρώτους «καρπούς», καθώς το τελευταίο δεκαήμερο έχουν εντοπιστεί:

* έμπορος-κρεοπώλης στην Αττική που διακίνησε παράνομα 100 σφάγια αρνιών από την FYROM ως ελληνικά.
* δύο παραγωγοί στην Πρέβεζα που επιχείρησαν να «ελληνοποιήσουν» 130 αρνιά από την Ισπανία.
* 605 κτηνοτρόφοι (σε σύνολο 1.421 που ελέγχθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) για διάφορες παραβάσεις, όπως η μη σήμανση αιγοπροβάτων, οι μειωμένοι αριθμοί ζώων κ.ά.

Ελέγχθηκαν επίσης και περίπου 30.000 εισαγόμενα αμνοερίφια.


ethnos.gr