Πόνος στη μέση Ο δεύτερος συχνότερος πόνος μετά τον πονοκέφαλο!

Πόνος στη μέση: Ο δεύτερος συχνότερος πόνος μετά τον πονοκέφαλο!

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, νευροχειρουργός, Ιατρικό Αθηνών,

Ο μυοσκελετικός πόνος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους επίσκεψης σε ιατρεία. Συγκεκριμένα, ο πόνος στη μέση είναι ο δεύτερος συχνότερος πόνος μετά τον πονοκέφαλο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περίπου το 85% των ανθρώπων θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στη μέση, γεγονός που οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, μεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και η παχυσαρκία.

Η εκγύμναση μερικών μόνο μυϊκών ομάδων για τις απλές καθημερινές δραστηριότητες αλλάζει τη στήριξη του σώματος, η οποία μακροπρόθεσμα οδηγεί στον εκφυλισμό των σπονδύλων. Αλλοι λόγοι εκφύλισης είναι η γήρανση, η φόρτιση του δίσκου και οι διαταραχές του κολλαγόνου.

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια συχνά απαντώμενη πάθηση και αφορά την προβολή του δίσκου μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και πίεση πάνω σε ένα ή περισσότερα νεύρα. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με οσφυϊκή δισκοκήλη είναι αρχικά συντηρητική. Ωστόσο, εάν ο πόνος χειροτερεύει ή όταν παρατηρούνται νευρολογικά ελλείμματα (π.χ. απώλεια μυϊκής ισχύος, κατάργηση αντανακλαστικών, κ.λπ.), η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική οδό.

Παρά τα καλά θεραπευτικά αποτελέσματα των συμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων, η βλάβη μπορεί να προκύψει ως συνέπεια του τραυματισμού των ιστών από την επέμβαση. Οι λιγότερο τραυματικές τεχνικές μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και τις συνέπειές του.

Ενδοσκοπικές επεμβάσεις

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις εμφανίζουν πλεονεκτήματα που τις καθιστούν ως τις πλέον κατάλληλες σε πολλές περιπτώσεις. Οι επεμβάσεις οσφυϊκής δισκεκτομής με πρόσθια και οπίσθια προσπέλαση εφαρμόζονται για περισσότερα από 20 χρόνια. Πρόσφατα, η πλάγια και η οπίσθια προσπέλαση αναπτύσσονται για την προσέγγιση και απομόνωση οσφυϊκών δισκοκηλών που βρίσκονται μέσα στο σπονδυλικό κανάλι.

Το ενδοσκοπικό σύστημα Vertebris (Wolf) προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως είναι η τοποθέτηση του συστήματος φωτισμού και απεικόνισης ακριβώς στην επιφάνεια εργασίας, καθιστώντας δυνατή την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών όχι μόνο της οδού πρόσβασης, αλλά και των δομών του σπονδυλικού καναλιού.

Ενα άλλο πλεονέκτημα είναι η συνεχής ροή νερού, η οποία προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες οπτικής επαφής από το χειρισμό του νέου ενδοσκοπίου με την τεχνική joystick. Επίσης, οι νευρικές δομές προστατεύονται με τη χρήση της πλάγιας λοξότμητης χειρουργικής θήκης, που λειτουργεί ως άγκιστρο νεύρου. Οταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα προσφάτως ανεπτυγμένα εργαλεία, αυτό αποτελεί μια πραγματικά ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Οσον αφορά την ΟΜΣΣ, η συγκεκριμένη μέθοδος συγκριτικά με τη μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενη μέθοδο της μικροσκοπικής δισκεκτομής, η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί τη μεγαλύτερη και κυριότερη μέθοδο χειρουργικής αντιμετώπισης, προσφέρει:

* Τοπική αναισθησία σε σχέση με τη γενική.

* Μικρότερο χειρουργικό πόνο.

* Γρήγορη λειτουργική επαναδραστηριοποίηση.

* Δεν προκαλεί χειρουργική αποσταθεροποίηση, με αποτέλεσμα την αποφυγή της επανεπέμβασης για σπονδυλοδεσία.

Η επιλογή των ασθενών για τη μέθοδο της χειρουργικής επέμβασης γίνεται με αυστηρά κριτήρια που αφορούν την κλινική εικόνα, τη μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα των ασθενών. Η ενδοσκοπική δισκεκτομή χρησιμοποιεί την τεχνολογία των Laser και της ραδιοσυχνότητας στη λογική της προσπάθειας της μικροχειρουργικής.


πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ enet.gr