Ο Καντάφι στήνει ναρκοπέδια

New York Times: Ο Καντάφι στήνει ναρκοπέδια

Καντάφι έσπειραν νάρκες σε περιοχές γύρω από την πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με τον οργανισμό Human Rights Watch και εμπειρογνώμονες, όπως δημοσιεύουν οι New York Times.

Πρόκειται για νάρκες βραζιλιάνικης και αιγυπτιακής κατασκευής. Επίσης δύο ναρκοπέδια ανακαλύφθηκαν από «θερμικές» κάμερες μετά από την υποχώρηση του περασμένου Σαββάτου από την Ατζνταμπίγια των στρατευμάτων του Καντάφι.

Ανέλαβε το ΝΑΤΟ τις επιχειρήσεις

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη σήμερα Πέμπτη στις 09:00 ώρα Ελλάδος, παίρνοντας τη σκυτάλη από την πολυεθνή συμμαχία που είχε ξεκινήσει την αποστολή αυτή στις 19 Μαρτίου.

«Η επιχείρηση “Ενοποιημένος Προστάτης” που αποφασίστηκε την Κυριακή το βράδυ από τις χώρες της συμμαχίας ξεκίνησε σήμερα το πρωί, όπως προβλεπόταν, στις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς», δήλωσε ο διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την ανάληψη από το ΝΑΤΟ της ευθύνης για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, την οποία είχαν μέχρι τώρα συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Υπό την αρχή του μεγάλου συμμαχικού γενικού επιτελείου στην Ευρώπη, η επιχείρηση στη Λιβύη διοικείται από το περιφερειακό κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και τον καναδό στρατηγό Σαρλ Μπουσάρ.

Πράκτορες της CIA στηρίζουν τους εξεγερμένους

Με άλλο τους δημοσίευμα οι New York Times αποκαλύπτουν ότι πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού. Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει μυστικά εξουσιοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της εξέγερσης.

Πάντως ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη χορήγηση όπλων στη λιβυκή αντιπολίτευση, χωρίς να απαντήσει επισήμως στις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με τους New York Times πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών,  έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα «δεκάδες μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και πράκτορες του MI6 εργάζονται στη Λιβύη με κύρια αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι».

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό μνημόνιο που δίνει το πράσινο φως για μυστικές επιχειρήσεις υπέρ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μνημόνιο αυτό αναφέρεται σε τρόπους παροχής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση, δίνει την άδεια για την παροχή βοήθειας από τώρα και θέτει ένα πλαίσιο πιο προωθημένων ενεργειών για το μέλλον.

Ωστόσο, το έγγραφο αυτό δεν επιτρέπει τον άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, αλλά αφήνει το περιθώριο για να γίνει στο μέλλον, σύμφωνα με το ABC.

Εν τω μεταξύ την είδηση της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, ο οποίος κατέφυγε εν συνεχεία στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε το βρετανικό Φόρεϊν Όφις, ενθαρρύνοντας παράλληλα κι άλλους από το περιβάλλον του Καντάφι να πράξουν το ίδιο.

Νωρίτερα, πάντως, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε διαψεύσει τα περί αυτομόλησης του Κούσα, λέγοντας ο υπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο σε διπλωματική αποστολή.

epikaira.gr