1.500.000 στην μαυρη λίστα του τειρεσία

Συνωστισμός παρατηρείται στα… κατάστιχα του Τειρεσία. Η «μαύρη λίστα», που περιλαμβάνει όσους έχουν αθετήσει τις πληρωμές τους στο τραπεζικό σύστημα, έχει πλέον «μπουκώσει» και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει τα ονόματα περίπου 1.500.000 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Οι καταχωρήσεις αφορούν είτε ακάλυπτες επιταγές είτε αθέτηση πληρωμής δόσεων για δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους προστέθηκαν 115.000 πολίτες και επιχειρήσεις, που αδυνατώντας να καταβάλουν εγκαίρως τις εισφορές τους προστέθηκαν στη λίστα του… μάντη κακών γεγονότων. Ετσι σε ποσοστό 15% οι πολίτες της χώρας είτε εμφανίζονται ασυνεπείς είτε έχουν δηλώσει αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ υπολογίζεται ότι για να επαναχρηματοδοτηθούν ή να επιμηκυνθούν στο διπλάσιο οι χρόνοι αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων απαιτούνται περίπου 20 δισ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις στα δάνεια έχουν χτυπήσει κόκκινο, λόγω της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά τράπεζα με ποσοστό καθυστερήσεων 22% στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, ενώ σε άλλη οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά δάνεια έχουν αγγίξει το 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου της.

Οπως αναφέρει στέλεχος της Τειρεσίας Α.Ε., στους κακοπληρωτές εντάσσεται μια ομάδα καταναλωτών που συνειδητά επιλέγει να αθετήσει τις οφειλές της και να εξαπατήσει το σύστημα. Η μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών, που βρίσκονται σήμερα εκεί, αδυνατεί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η λίστα των ονομάτων μάλιστα θα ήταν πολύ μακρύτερη, αν με μια σειρά νομοθετημάτων (με τελευταίο αυτό που θεσμοθετήθηκε πέρυσι το Φεβρουάριο) δεν μειώνονταν οι χρόνοι παραμονής στα μαύρα κατάστιχα, μετά την εξόφληση των οφειλών. Συγκεκριμένα κάποιος που έχει φεσώσει μια πιστωτική κάρτα ή δεν πληρώνει κανονικά κάποιο καταναλωτικό ή στεγαστικό δάνειο αλλά τελικά θα προχωρήσει στην αποπληρωμή τους θα παραμείνει στο αρχείο του Τειρεσία για δύο χρόνια (ενώ παλαιότερα παρέμενε για τρία χρόνια). Φυσικά όποιος έχει κάνει το πέρασμά του από εκεί αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τα τραπεζικά ιδρύματα στο μέλλον. Κι αυτό γιατί, όπως διαπιστώνει τραπεζικό στέλεχος, το 60% αυτών που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους πρόκειται να το επαναλάβει και στο μέλλον.

Στη «μαύρη λίστα» γράφονται οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση τριών μηνών όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες και εννέα μηνών όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Πέραν της «μαύρης», υπάρχει και η «λευκή», η οποία περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε αυτή «φιλοξενούνται» περίπου 4.500.000 Ελληνες, οι οποίοι πληρώνουν ακόμη με συνέπεια τις δόσεις τους στα δάνεια.

Νεκταρία Σταμούλη


πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/602/%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82
Εφημερίδα Δημοκρατία