Ατμομαγειρες και Διατροφη

Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά τα τρόφιμα να μην χάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες καθώς οι περισσότερες είναι υδατοδιαλυτές (C,b που διαλύονται στο νερό) που χάνονται όταν βράζουμε την τροφή.

Στον ατμό τα τρόφιμα και κυρίως τα λαχανικά δεν έρχονται σε επαφή με το νερό κι έτσι κρατάνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες αλλά και τη φυσική τους γεύση

Επίσης δεν αλλοιώνεται το χρώμα κυρίως στα λαχανικά και η κυτταρική δομή των ιστών των τροφίμων, καθώς η θερμοκρασία με τον ατμό είναι πιο ήπια.

Το κρέας στον ατμό γίνεται μαλακό και νόστιμο και τα ψάρια δεν χάνουν το ποσοστό των ω-λιπαρών, το ρύζι δεν χάνει τις βιταμίνες β.

Κατά το μαγείρεμα στον ατμό αποφεύγουμε τη προσθήκη λίπους άρα έχουμε λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Όταν μαγειρεύουμε στον ατμό με βότανα έχουμε πολύ καλύτερη απελευθέρωση των αιθέριων ελαίων και πολύ περισσότερο άρωμα στο φαγητό .

Όποιος μαγειρεύει στον ατμό, γλυτώνει χρόνο αφού μπορεί να ρυθμίζει το χρονοδιακόπτη και να κάνει παράλληλα τις δουλειές , κάτι που είναι απαραίτητο για κάθε σπίτι και κάθε νοικοκυριό.

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι εύκολο και πρακτικό γιατί μπορεί κανείς να μεταφέρει έναν ατμομάγειρα παντού, ακόμη και στις διακοπές (όλοι οι ατμομάγειρες είναι καλοί αλλά προτιμήστε τον ατμομάγειρα μπαμπού!!!!!!)

Αν δεν υπάρχει ατμομάγειρας μπορεί κάποιος να τοποθετήσει ένα σουρωτήρι πάνω σε μια κατσαρόλα που έχει γεμίσει με νερό έως τη μέση.

Της Άννας Παπαγεωργίου Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Επ. Υπεύθυνη Κέντρου «ΕΥΡΩΣΤΙΑ», Επ. συνεργάτης Νοσ. Παίδων “Αγία Σοφία”