Απελευθέρωση 2 δημοσιογράφων του Reuters στη Συρία

Απελευθέρωση 2 δημοσιογράφων του Reuters στη Συρία

Δύο δημοσιογράφοι της τηλεοπτικής υπηρεσίας του ειδησεογραφικού πρακτορείο Reuters, τα ίχνη των οποίων αγνοούνταν το Σαββατοκύριακο, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι από τις συριακές αρχές και κατευθύνονται ήδη προς τον Λίβανο.

«Ο παραγωγός τηλεοπτικού προγράμματος Αγιάτ Μπάσμα και ο εικονολήπτης Έζατ Μπαλτάϊ κατευθύνονται ήδη προς την Βηρυτό», ανακοίνωσαν συγγενείς τους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, μιλώντας σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο. Αμφότεροι έχουν την λιβανική ιθαγένεια. Στη Συρία κάλυψαν αρκετές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, οι συριακές αρχές απέλασαν τον ανταποκριτή Χάλεντ Γιακούμπ Οουέις, με την αιτιολογία ότι –για λογαριασμό ιορδανικών ΜΜΕ– έδινε «μη επαγγελματικές και ψευδείς» ανταποκρίσεις σχετικά με τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, που απασχολούνται από τηλεοπτικά δίκτυα και προσπαθούν να εισέλθουν στο συριακό έδαφος με σκοπό να προωθηθούν στη Δαμασκό, για πολλές ημέρες παραμένουν στη συριακή μεθόριο, καθώς από το υπουργείο των Εσωτερικών στη Δαμασκό, σημειώνονται κωλυσιεργίες όσον αφορά στις διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών θεωρήσεων.

Παρά ταύτα, δημοσιογράφοι που είναι ήδη εφοδιασμένοι με τις «θεωρήσεις» των συριακών αρχών, εμποδίζονται απ’ αυτές τις ημέρες να καλύψουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πυρά κατά των διαδηλωτών

Στην πόλη Ντεράα στη νότια Συρία, όπου οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος συμπλήρωσαν ήδη μια εβδομάδα, άντρες των σωμάτων ασφάλειας πυροβόλησαν σήμερα στον αέρα για να διαλυθούν οι διαδηλωτές. Οι τελευταίοι «απάντησαν» ρίχνοντας πέτρες. Νωρίτερα σήμερα στη Ντεράα έγιναν κηδείες διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα.

Υπολογίζεται από έγκυρες πηγές ότι μετά την 18η Μαρτίου στη Ντεράα έχουν χάσει τη ζωή τους 61 διαδηλωτές, που ζήτησαν μεταρρυθμίσεις από το καθεστώς, ακόμα και την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ (προέδρου της χώρας από το 2000 και μετά).

Στα όρια της πόλης αυτής θεάθηκαν νωρίς σήμερα συνολικά 12 λεωφορεία, που μετέφεραν στις τοπικές δυνάμεις ασφάλειας «ενισχύσεις».

Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε, σήμερα, ότι «ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μέσα σε δύο ημέρες θα ανακοινώσει αποφάσεις του, που θα ευχαριστήσουν τον συριακό λαό». Η πληροφορία αυτή παρασχέθηκε από τον αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σαράα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Λιβάνου, Σύροι βουλευτές ζήτησαν από την προεδρία να έχουν ενημερωθεί για τις μεταρρυθμίσεις πριν αυτές ανακοινωθούν στο λαό από τον Σύρο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση στη Συρία, «την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Μπασάρ αλ Άσαντ επαναβεβαίωσε τις τελευταίες ώρες ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα».

Περίπου 200 πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν τις τελευταίες ώρες από τις φυλακές όπου κρατούνταν.

Γαλλική οδηγία

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση εισηγήθηκε στους πολίτες της, που ταξιδεύουν στη Συρία, «να αποφεύγουν τις μετακινήσεις από και προς τη Λαττάκεια, αλλά και την Ντεράα, εξαιτίας των πολύνεκρων ταραχών που έχουν γίνει στις πόλεις αυτές», όπως προκύπτει από τον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι. Το γαλλικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για 12 θανάτους διαδηλωτών κατά τις τελευταίες ημέρες στη Λαττάκεια.

Συστήνεται, επίσης, στους Γάλλους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν και προς την Ιορδανία να χρησιμοποιούν τη μεθοριακή διάβαση στο Νασίμπ Ζαμπέρ.

Τέλος, συστήνεται στους Γάλλους πολίτες «να αποφεύγουν να πλησιάζουν και να φωτογραφίζουν συγκεντρωμένους, που διαμαρτύρονται» σε όλη τη συριακή επικράτεια, που εδώ και 14 ημέρες συγκλονίζεται από λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.