Μασατάκα Σιμιζού: Ο Ιαπωνας που απείλησε ολόκληρο τον πλανήτη

Η TEPCO είναι ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1951 από οκτώ παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, όταν η κυβέρνηση απελευθέρωσε την ενεργειακή αγορά θέλοντας να δώσει ώθηση για ταχεία ανάπτυξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, πίσω από τις ΕΟΝ, Electricite de France και RWE. Αριθμεί 821.841 μετόχους, που κατέχουν. 1.352.876.531 μετοχές, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 8.345.361.095,79 δολάρια. » Κάθε χρόνο πουλάει όση ενέργεια καταναλώνει ολόκληρη η Ιταλία μέσα σε 12 μήνες. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο για την κλιματική αλλαγή, η TEPCO αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Ιαπωνίας να μειώσει τα ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

ΜΑΣΑΤΑΚΑ ΣΙΜΙΖΟΥ

Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Διευθύνει δηλαδή την εταιρεία που ευθύνεται για το πυρηνικό θρίλερ της Φουκουσίμα

«Καθάρισε» στην αρχή με ένα «συγγνώμη» και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Τον αναζητούν όλοι, αλλά έχει εξαφανιστεί από προσώπου Γης

Ο «most wanted» άνθρωπος του κόσμου μάλλον δεν έκανε χαρακίρι. Απλώς διαφυλάσσει την ένοχη σιωπή του και πολύ επικίνδυνα καλά κρυμμένα μυστικά

Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Πού βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας;». Με αυτόν τον εύγλωττο τίτλο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εξέφραζε την περασμένη Κυριακή την απορία που διατυπώνουν εκατομμύρια Ιάπωνες πολίτες εν μέσω του ευρισκόμενου σε πλήρη εξέλιξη πυρηνικού θρίλερ της Φουκουσίμα. Ο «εντοπισμός» του 66χρονου διευθύνοντος συμβούλου της TEPCO (Tokyo Electric Power Company) κ. Μασατάκα Σιμίζου, ο οποίος… αγνοείται περίπου από τα μέσα Μαρτίου, έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα, καθώς δεκάδες κρίσιμα ερωτήματα ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις, τις οποίες ωστόσο ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να δώσει. Και μόνο αυτός μπορεί να τις δώσει, αφού είναι ο άνθρωπος-κλειδί για το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία.

Μολονότι εργάζεται ήδη από την ηλικία των 23 χρόνων στην ΤEPCO, εταιρεία στην οποία εργαζόταν και ο πατέρας του, ο κ. Σιμίζου δεν είχε δεήσει, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Φου- κουσίμα. Στην τελευταία συνέντευξή του, πριν από περίπου 15 ημέρες, είχε «καθαρίσει» με ένα απλό «συγγνώμη». Από τότε δεν είχε εμφανιστεί δημόσια, αρκούμενος μόνο σε μια γραπτή δήλωση που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, με την οποία εξέφραζε τη λύπη του για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου.

Ως φυσιολογικό επακόλουθο της τραγωδίας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραλληλίζουν -ανοιχτά πλέον- την υπόθεση της μόλυνσης με ραδιενέργεια στην Ιαπωνία από την TEPCO με αυτή της BP στον Κόλπο του Μεξικού. Η British Petroleum, ως γνωστόν, θεωρείται υπαίτια για τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού στον Κόλπο του Μεξικού διέρρευσαν 4.900.000 βαρέλια αργού πε- τρελαίου έπειτα από την έκρηξη στην εξέδρα γεώτρησης Deepwater Horizon, στις 20 Απριλίου της περασμένης χρονιάς. Τα επικοινωνιακά τρικ της BP, που σκοπό είχαν να αποκρύψουν από τη διεθνή κοινή γνώμη την πλήρη εικόνα και το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, παρομοιάζονται με αυτά της TEPCO, η οποία, στην προσπάθειά της να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή αλλά και να προστατεύσει τόσο τα περιουσιακά της στοιχεία όσο και τη χρηματιστηριακή αξία της, απέ- κρυψε σημαντικά στοιχεία για τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και καθυστέρησε σημαντικά τις εργασίες για την ψύξη των φλεγόμενων αντιδραστήρων. Μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών της TEPCO, μάλιστα, βρίσκεται και ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουρ- γός κ. Ναότο Καν, ο οποίος ενημερώθηκε για τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό μία ώρα αφότου είχαν συμβεί! Η απόκρυψη της αλήθειας από την TEPCO έφερε, φυσικά, αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήλπιζαν ότι θα είχαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Η εμπορική αξία της υποχώρησε κατά 1,93 τρισ. γεν (24.000.000.000 δολάρια) και η αξία της μετοχής υπέστη καθίζηση 57% μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών! Οι εξελίξεις στη Φουκουσίμα μάλιστα επανέφεραν στο προσκήνιο κάποια περιστατικά καλά κλειδωμένα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, που αποδεικνύουν ότι η TEPCO έχει επανειλημμένα αποτύχει τόσο στην τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της όσο και στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των κυβερνητικών αρχών, των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης.

protothema.gr