Σενάριο για τσουνάμι στο Αιγαίο

Σενάριο για τσουνάμι στο Αιγαίο

Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής άσκησης, ερευνητές θα αναπαραστήσουν το χτύπημα του Εγκέλαδου και το σαρωτικό τσουνάμι, που προκάλεσε κύματα ύψους 12 μέτρων. Στόχος να μετρήσουν τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από ένα ανάλογο χτύπημα.

Τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ. και το σαρωτικό τσουνάμι στο Λιβυκό Πέλαγος που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες γειτονικές, θα επιχειρήσουν να «αναβιώσουν» οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα σενάριο προσομοίωσης που τίθεται σε εφαρμογή με τη χρήση ειδικών λογισμικών στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής άσκησης πολιτικής προστασίας. Το σενάριο περιλαμβάνει ισχυρό σεισμό 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με γιγαντιαίο τσουνάμι άνω των 12 μέτρων νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος. Φυσικά φαινόμενα θα επηρεάσουν, εκτός από την Ελλάδα, περισσότερες από 10 χώρες, όπως Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Ισραήλ, Τουρκία κ.ά.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ενημέρωση αλλά και η ύπαρξη ενός «κρας τεστ» των δυνάμεων επέμβασης – διάσωσης, καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών που ενδεχομένως στο μέλλον αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός πραγματικά μεγάλου σεισμού με τσουνάμι.
Η προετοιμασία της πανευρωπαϊκής άσκησης βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συλλογή – καταγραφή στοιχείων και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Στην προετοιμασία της άσκησης στην Κρήτη, που θα είναι «πιλότος» και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, συμμετέχουν με επιστημονικές εφαρμογές ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ερευνας του Πολυτεχνείου του νησιού.
Η άσκηση φέρει την ονομασία «Ποσειδών», συντονίζεται εκ μέρους της χώρας μας από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και υποστηρίζεται από το συγχρηματοδοτούμενο έργο της ΕΕ «Earthjuake Fullowe by Tsunami in the Meriterranieans Sea».
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης – εκπαίδευσης υπηρεσιών, εθελοντών κ.ά. σε θέματα πολιτικής προστασίας οι επιστήμονες θα «αναβιώσουν» σε οθόνη τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έγιναν το 365 μ.Χ. νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα τότε, όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Συνολάκης, οι απώλειες – καταστροφές ήταν ευρύτερα μεγάλες. Η Νοτιοδυτική Κρήτη από την ισχυρότατη δόνηση ανυψώθηκε σε μερικά σημεία της άνω των 10 μέτρων!!!
Η περιοχή που έχει επιλεγεί για την άσκηση είναι «ανοιχτά» από το Ελαφονήσι μέχρι την Αγία Ρούμελη Χανίων και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ερευνας Κρήτης έχει αναλάβει τη σύνθεση ενός υποθετικού σεναρίου ακραίας καταστροφής από σεισμό – τσουνάμι και την εκτίμηση της επικινδυνότητάς του.
Από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη του λογισμικού αναπαράστασης του κύματος τσουνάμι είναι ο κ. Κώστας Συνολάκης, ο οποίος θα παρουσιάσει το αρχικό κύμα, πώς στη συνέχεια αυτό διαδίδεται στη θάλασσα και τέλος πώς αναρριχάται στην ακτή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλήρης αναπαράσταση ενός κύματος τσουνάμι αναλόγου με αυτό που προήλθε από τον σεισμό του 365 μ.Χ. και η ανάλυση της επικινδυνότητάς του θα είναι η πρώτη στη διεθνή βιβλιογραφία και έχει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον.
«Η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη. Θα είναι μια άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ενός μεγάλου σεισμού και ενός μεγάλου τσουνάμι», δήλωσε ο κ. Συνολάκης και προσέθεσε: «Το σενάριο θα είναι πολύ ακραίο και το ζητούμενο θα είναι πως μέσα από ένα ”stres test” θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και πόσο καλή θα είναι η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών, των υπηρεσιών της περιφέρειας, του κράτους και του ευρωπαϊκού κέντρου. Πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από την Αθήνα και την ΕΕ, ώστε να γίνει άμεση εκκένωση καθώς και άμεση αποτύπωση της καταστροφής».


kykladesnews.gr ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ