Συμβολικό «όχι» της αμερικανικής Βουλής στη συνέχιση του πολέμου στη Λιβύη

Η Βουλή των ΗΠΑ απέρριψε με ευρεία πλειοψηφία νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για ένα χρόνο.

Παράλληλα, απέρριψε και νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την διακοπή χρηματοδότησης για τον πόλεμο στη Λιβύη.

Αν και η απόφαση –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρώτο νομοσχέδιο– δεν έχει άμεση συνέπεια στη συνέχιση των επιχειρήσεων, πρόκειται πάντως για συμβολική απόρριψη των ενεργειών του προέδρου, που είναι άλλωστε, κατά το αμερικανικό Σύνταγμα, αρχηγός του στρατού.

Υπέρ του νόμου που θα έδινε στον πρόεδρο εξουσίες ψήφισαν μόλις 123 βουλευτές και κατά 295. Σχετικά με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ψήφισαν 180 βουλευτές και καταψήφισαν 238, εκ των οποίων οι 89 ήταν Ρεπουμπλικάνοι.

«Απογοητευμένος από την εξέλιξη» δηλώνει ο Λευκός Οίκος διότι εκπέμπει «ένα συγκεχυμένο μήνυμα» σχετικά με τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

Πάντως η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ικανοποιημένη από απόρριψη της προσπάθειας να σταματήσει η χρηματοδότηση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πίεση κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν ταχτεί κατά της συνέχισης των επιχειρήσεων, με τους Δημοκρατικούς να απαντούν ότι παίζουν με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ είχε μάλιστα επισημάνει με επιστολή του στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι παρέβη το νόμο που επιτρέπει συμμετοχή σε πόλεμο μόνο για 90 ημέρες χωρίς εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο. Μαζί του συντάχτηκαν και πολλοί Δημοκρατικοί.

Ο Λευκός Οίκος απαντούσε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ είναι υποστηρικτική (στο τόμεα της επιμελητείας και των πληροφοριών) και ότι οι στρατιώτες δεν κινδυνεύουν στο πεδίο της μάχης. Εάν περνούσε το μέτρο αυτό ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να συνεχίσει να παράσχει υποστήριξη στις ΝΑΤΟϊκές αποστολές, όχι όμως και να πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Είναι η πρώτη φορά από το 1999 όταν ένα από τα σώματα στις ΗΠΑ καταψηφίζει στρατιωτική επιχείρηση. Σε εκείνη την περίπτωση τα μέλη του Κογκρέσου είχαν απορρίψει την εξουσιοδότηση σχετική με τον πόλεμο στη Βοσνία.


τα νεα