Η μαύρη Βίβλος του ελληνικού ποδοσφαίρου

Στατιστικά που αποτυπώνουν την γκρίζα εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό ανέδειξε το «Μαύρο Βιβλίο του Ποδοσφαίρου της Ανατολικής Ευρώπης», το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες από τη FIFPro. «Γνώριζα ότι υπήρχε πρόβλημα, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ήταν τελικά τόσο μεγάλο» τόνισε στην «Espresso» η Μαρία Τσιγώνη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FIFPro και υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του ΠΣΑΠ.

Την περασμένη Τρίτη η Μαρία Τσιγώνη βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ποδοσφαιριστών προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της μεγάλης αυτής έρευνας. Σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές, βίαιες συμπεριφορές από οπαδούς, ομάδες, ακόμη και προπονητές, προσέγγιση για καθορισμό αποτελεσμάτων και ρατσιστικές συμπεριφορές είναι τα μεγάλα προβλήματα που αναδείχτηκαν μέσα από το «Μαύρο Βιβλίο» για την καθημερινότητα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του ΠΣΑΠ, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών Κώστα Πούλιο, εδώ κι ένα χρόνο έτρεξε σε πολλά προπονητήρια ελληνικών ομάδων για να συμπληρωθούν (ανώνυμα) τα σχετικά ερωτηματολόγια. «Είναι μια θλιβερή και συνταρακτική εικόνα να βλέπεις το 64% των ποδοσφαιριστών να είναι απλήρωτο» τονίζει η ίδια και εξηγεί: «Τώρα που έχεις μπροστά σου αυτά τα στατιστικά στοιχεία, όντως σου προκαλούν απελπισία. Μόνο που το σκέφτεσαι αυτό, δηλαδή από τους είκοσι δύο ποδοσφαιριστές οι δεκαπέντε παίζουν εκείνη την ώρα απλήρωτοι, είναι μεγάλο πρόβλημα. Και ακόμη περισσότερο, αν σκεφτείς ποιοι από αυτούς τους δεκαπέντε μπορεί να προσεγγιστούν για να στήσουν ένα παιχνίδι. Δεν συζητάμε γι’ αυτοούς με τα μεγάλα συμβόλαια, που παίρνουν πολλά λεφτά. Συζητάμε για την πλειονότητα, αυτούς που έχουν πολύ μικρά συμβόλαια. Αυτοί που όντως έχουν πρόβλημα επιβίωσης και πρέπει να ζήσουν την οικογένειά τους. Αυτοί είναι πιο ευάλωτοι στο να προσεγγιστούν.

»Εξίσου σημαντικό πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το θέμα με το 25% των παικτών που εξαναγκάζονται να προπονούνται μόνοι τους. Από αυτούς το 44% δήλωσε ότι πιέστηκε έτσι να λύσει τη σύμβασή του με την ομάδα. Το είχαμε συζητήσει και στη ΦΙΦΑ ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Δεν λύνονται τα προβλήματα ανάμεσα σε μια ΠΑΕ και έναν ποδοσφαιριστή με το να βάζεις τον παίκτη να κάνει μόνος του προπόνηση. Να υπάρχει σεβασμός. Ο ποδοσφαιριστής είναι ένας εργαζόμενος, δεν είναι σκλάβος».

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μεγάλο μόνο στην Ελλάδα. Η κ. Τσιγώνη μάς αναφέρει ενδεικτικά το σκάνδαλο στοιχημάτων στην Κροατία, όπου έντεκα ποδοσφαιριστές είναι μέσα στη φυλακή, καθώς και τη μαρτυρία ενός Σέρβου ποδοσφαιριστή στους παρισταμένους της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο Ντράγκισα Πέγιοβιτς υποστήριξε ότι στο παρελθόν είχε δεχτεί απειλές, έχει μείνει απλήρωτος και γενικά με διάφορους τρόπους τον ανάγκαζαν να συμμετάσχει σε στημένα ματς. «Δεν έχουμε καλή εικόνα στην Ευρώπη, ούτε όμως μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι είμαστε οι χειρότεροι, αφού υπάρχουν φαινόμενα πιο έντονα σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Ρωσία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό το πρόβλημα που έχουμε πρέπει να το λύσουμε» συμπληρώνει η κ. Τσιγώνη.

Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες από τους παίκτες απαντά: «Δεν είναι εύκολο να καταγγείλει επώνυμα κάτι κάποιος παίκτης. Πέρυσι σε ένα συνέδριο είχαμε και τη Γιούροπολ και αρχίσαμε να κοιτάζουμε ένα θέμα με στήσιμο παιχνιδιού. Τελικά κατέληξαν σε εγκληματικές οργανώσεις και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δηλαδή είναι μεγάλο το μπλέξιμο και δεν είναι εύκολο για έναν ποδοσφαιριστή, είτε μόνο του είτε κάποιον με οικογένεια, να βγει έξω και να πει “ναι, έπαιξα με την τάδε ομάδα” ή “με προσέγγισαν”. Το ξέρετε κιόλας ότι βάσει κανονισμών μόνο η προσέγγιση, εάν δεν έχει καταγγελθεί έγκαιρα, επιφέρει ποινή ενός χρόνου και πάνω. Είναι σοβαρή τιμωρία. Οπότε πάλι ο ποδοσφαιριστής θύμα είναι. Βγαίνει και το λέει, τιμωρείται γιατί δεν το είπε πριν, συμμετέχει, πάλι τιμωρείται».

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ FIFA

Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα; «Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να φτιάξουν τα οικονομικά των ομάδων. Εάν στρώσουν, τότε θα πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με το Financial Fair Play που θέλει να εφαρμόσει η ΟΥΕΦΑ» υπογραμμίζει η κ. Τσιγώνη και συμπληρώνει ότι αντίγραφα του «Μαύρου Βιβλίου» έχουν ήδη στα χέρια της η ΦΙΦΑ, η ΟΥΕΦΑ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Γιούροπολ. Επίσης στάλθηκαν στο γραφείο του Γ.Γ. Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή, καθώς και στου υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Εξάλλου, μόλις ο ΠΣΑΠ παραλάβει νέα αντίγραφα, θα τα στείλει σε ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ και Φούτμπολ Λιγκ.


Espressonews.gr