Επέστρεψαν διαδηλωτές μπροστά από τη Βουλή. Εκτεταμένα επεισόδια

Παρά τα επεισόδια οι πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά δεν φεύγουν και μένουν στο Κέντρο. Οι κουκουλοφόροι έχουν στήσει οδοφράγματα στην Πανεπιστημίου.

Ηρεμία στην πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια γίνονται πλέον στους γύρω δρόμους. Φτάνει στο Σύνταγμα και η πορεία του ΠΑΜΕ που βρίσκεται στην Σταδίου.

Ένταση επικρατεί, το απόγευμα της Κυριακής, στη πλατεία Συντάγματος, έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση. Μετά την πρώτη ένταση, τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί με χημικό πόλεμο έχουν αποκόψει τους κουκουλοφόρους από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και ήδη εκκένωσαν την Πλατεία, ενω αυτή τη στιγμή ένταση επικρατεί με μικρές ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου.

Νωρίτερα σε πολλά σημεία της πλατείας Συντάγματος είχαν εκδηλωθεί φωτιές, ενώ τα επεισόδια, είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Ένταση επικρατεί όμως, και στην οδό Σταδίου, από την οποία απομακρύνεται ομάδα κουκουλοφόρων.

Οι διαδηλωτές οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί πρόσκαιρα από την λεωφόρο Αμαλίας και την Πλατεία, αυτή την ώρα ανασυντάσσονται και πάλι.

Πιο συγκεκριμένα, οι ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων (από πλευράς συγκεντρωμένων) και χημικών (από πλευράς αστυνομικών) έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων έκαναν επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες και στη συνέχεια, άλλη ομάδα επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην γωνία Αμαλίας και Βασ. Σοφίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρήψη χημικών και χειροβομβίδες κρότους λάμψης.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε προσπαθήσει να διατηρήσει χωρίς διαδηλωτές τον χώρο μπροστά από τη Βουλή, αλλά και έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, στη συνέχεια, μετά τη ρίψη χημικών, ο κόσμος ξαναπροχώρησε προς την πλατεία Συντάγματος. Από τα επεισόδια, έχει τραυματιστεί ένας αστυνομικός των ΜΑΤ που δέχθηκε φωτοβολίδα στο πρόσωπο. Παράλληλα, αρκετές ήταν οι φορές που τα ασθενοφόρα προσέγγισαν την περιοχή γύρω από το Σύνταγμα για να παραλάβουν τραυματίες.

Χημικά έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν οι κ. Μ. Θεοδωράκης και Μ. Γλέζος, οι οποίοι αισθάνθηκαν αδιαθεσία και μεταφέρθηκαν εκτός της περιοχής των επεισοδίων.

Επεισόδια σε Πανεπιστήμιου, Σταδίου, Ερμού, Φιλελλήνων, Αμαλίας και Σόλωνος. Οι κουκουλοφόροι στήνουν οδοφράγματα. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

Πέτρες, μολότοφ και χημικά στην Πανεπιστημίου και στην Βουκουρεστίου.

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα έξω από τη Βουλή, καθώς ομάδες διαδηλωτών πετούν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς.

Δύο τραυματίες υπάρχουν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στα επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος, όπου η λέξη πεδίο μάχης μοιάζεια ανεπαρκής για να περιγράψει την εικόνα καθώς ο πετροπόλεμος συνεχίζεται αμείωτος.

Ο ένας εκ των δύο τραυματιών έμεινε ακινητοποιημένος στο δρόμο για αρκετή ώρα και υπήρξαν φόβοι για σοβαρό περιστατικό. Τελικά, μετά από λίγη ώρα, σηκώθηκε από το έδαφος με τη βοήθεια άλλων και, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ελαφρά τραυματισμένος.μικρές ομάδες πανεπιστημίου. Ελαφρά τραυματίας είναι και ένας φωτορεπόρτερ, ο οποίος φέρει τραύματα από μολότοφ νέου τύπου, που εκρήγνυνται. Στο Σύνταγμα έχουν φθάσει εδώ και ώρα, πάντως, ασθενοφόρα τόσο για πολλούς πολίτες που έχουν αισθανθεί δυσφορία από την αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά και για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαστεί.

Στο ιατρείο της Βουλής μεταφέρθηκε και ο Μανώλης Γλέζος, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τα δακρυγόνα.

Νέα επίθεση κουκουλοφόρων στους αστυνομικούς σε Αμαλίας και Βασ.Σοφίας. Βροχή από μολότοφ και δακρυγόνων. Οι κουκουλοφόροι πετούν μολότοφ, πέτρες και ξύλα. Απαντούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης οι αστυνομικοί.

Στην συζήτηση για το νέο Μνημόνιο στη Βουλή παρενέβη πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, αλλά με θέμα τα επεισόδια. «Εμείς συζητάμε αλλά γίνεται κόλαση στο Σύνταγμα, έχει εξαπολυθεί ένας χημικός πόλεμος. Που είμαστε; Σε εμφύλια κατάσταση; Τα δακρυγόνα έρχονται μέσα στη Βουλή» τόνισε.

Στη συνέχεια εξέφρασε τον φόβο του ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί τραγωδία. «Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να μαζέψει τα ΜΑΤ. Το παιχνίδι ΜΑΤ-κουκουλοφόρων πρέπει να σταματήσει από τα γνωστά- άγνωστα κέντρα που δεν θέλουν αυτό το λαϊκό ποτάμι» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΩΡΑ 18:16 Επεισόδια και στην οδό Ερμού. Εγκλωβισμένοι πολίτες προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής. Κουκουλοφόροι πετουν μολότοφ και τα ΜΑΤ χημικά ενώ γύρω υπάρχουν πολίτες.

ΩΡΑ 18:10 Συνεχίζονται τα επεισόδια στην οδό Βασ.Γεωργίου. Στο Σύνταγμα έφτασε και ασθενοφόρο.

ΩΡΑ 18:05 Με φανερά τα συμπτώματα της δύσπνοιας, εξαιτίας της ρήψης χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, έφθασε στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία είναι εναντίον του ελληνικού λαού καταλύουν επιπλέον κάθε έννοια συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

ΩΡΑ 17:53 Νέα επίθεση κουκουλοφόρων στους αστυνομικούς σε Αμαλίας και Βασ.Σοφίας. Βροχή από μολότοφ και δακρυγόνων. Οι κουκουλοφόροι πετούν μολότοφ, πέτρες και ξύλα. Απαντούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης οι αστυνομικοί.

ΩΡΑ 17:45 Πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικό φυλάκιο στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Με δακρυγόνα απάντησαν τα ΜΑΤ.
Ένας ελαφράς τραυματίας αστυνομικός.

Οι μολότοφ πέφτουν βροχή, ενώ την ίδια ώρα οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει χημικό πόλεμο με ομοβροντία χειροβομβίων κρότου λάμψης και δακρυγόνων.

Στην πλατεία έχουν εμφανιστεί και κουκουλοφόροι οι οποίοι πετούν συνεχώς μολότωφ και πέτρες στους αστυνομικούς.

Είχε προηγηθεί ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε μια προσπάθεια των αστυνομικών να αποτρέψουν την απόπειρα ομάδας διαδηλωτών να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Προς στιγμή οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας, στη συνέχεια ωστόσο ανασυντάχθηκαν.