Ελεύθερος αφέθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν

Η Εισαγγελία του Μανχάταν αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο τέως γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, που κατηγορείται για το βιασμό καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Το δικαστήριο ήρε τους περιοριστικούς όρους που είχαν επιβληθεί στον Στρος-Καν και αποφάσισε να του επιστραφεί η εγγύηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά όχι και το διαβατήριό του.

Ο δικαστής Μάικλ Όμπας δήλωσε ότι -προς το παρόν- οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά του Στρος-Καν δεν κατέπεσαν, όπως ζητούν οι δικηγόροι του. Το εάν η υπόθεση θα εκδικαστεί ή θα κλείσει οριστικά θα γίνει γνωστό στις 18 Ιουλίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Στρος-Καν θεάθηκε να βγαίνει από το δικαστήριο χαμογελαστός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αν Σενκλέρ.

Ο συνήγορος του Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δήλωσε βέβαιος ότι ο πελάτης του θα απαλλαχθεί. Οι τελευταίες εξελίξεις «ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι θα αθωωθεί», είπε.

Ανατροπή στο κατηγορητήριο

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι οι εισαγγελικές Αρχές έχουν διαπιστώσει παρατυπίες σχετικά με την αίτηση ασύλου της 32χρονης γυναίκας από τη Γουινέα που κατηγορεί τον Στρος-Καν, καθώς και άλλα ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι σημειώνονται ανατροπές σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις της 32χρονης ενώπιον του δικαστηρίου για το επίμαχο περιστατικό.

Από τα στοιχεία της υπόθεσης είναι διαπιστωμένο ότι υπήρξε σεξουαλική πράξη μεταξύ του Στρος-Καν και της καμαριέρας. Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι η πράξη ήταν συναινετική, ενώ οι δικηγόροι της 32χρονης επιμένουν όμως ότι υπήρξε βιασμός.

Εντούτοις, η γυναίκα δεν φαίνεται να πείθει πλέον για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το γεγονός στη σουίτα 2806 του ξενοδοχείου Sofitel της Νέας Υόρκης.

Η 32χρονη είχε δηλώσει αρχικά ότι ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ τής επιτέθηκε σεξουαλικά στη σουίτα του. Μετά -είχε πει- εκείνη παρέμεινε στο διάδρομο έξω από το δωμάτιο, ώσπου να φύγει ο Στρος-Καν και να νιώσει ασφαλής ώστε να αναζητήσει βοήθεια και να καταγγείλει το περιστατικό στον προϊστάμενό της.

Έπειτα από αντιφάσεις που διαπιστώθηκαν στις καταθέσεις της, η γυναίκα παραδέχτηκε τελικά ότι η παραπάνω περιγραφή των γεγονότων, ενώπιον του δικαστηρίου, ήταν ψευδής.

Όπως παραδέχεται πλέον η καμαριέρα, μετά τη σεξουαλική επαφή, η ίδια έφυγε από τη σουίτα του Στρος-Καν, καθάρισε τη διπλανή σουίτα, και επέστρεψε στην σουίτα 2806 -στην οποία δεν βρίσκονταν πλέον ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ- για να καθαρίσει, πριν τελικά καταγγείλει οτιδήποτε στον προϊστάμενό της.

Ύποπτες διασυνδέσεις

Νωρίτερα, οι Times της Νέας Υόρκης είχαν γράψει ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν βρεθεί ενώπιον στοιχείων που πιθανώς συνδέουν την 32χρονη με ανθρώπους που εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία της καμαριέρας με έναν άνδρα, κρατούμενο στις αμερικανικές φυλακές για εμπορία ναρκωτικών, με τον οποίο συζητά τα πιθανά οφέλη που θα είχε εάν προχωρούσε με τις καταγγελίες εναντίον του Στρος Καν.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε εντός ενός 24ωρου από τα γεγονότα στη σουίτα του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνδρας, καθώς και ένας αριθμός άλλων προσώπων, έχουν καταθέσει τα τελευταία δύο χρόνία περίπου 100.000 δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό της 32χρονης.

Διαψεύδουν οι δικηγόροι

«Το θύμα μπορεί να έκανε κάποια λάθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι θύμα βιασμού» δήλωσε ο δικηγόρος της 32χρονης, Κένεθ Τόμσον.

Σύμφωνα με τον Τόμσον, η καμαριέρα του Sofitel αποκάλυψε η ίδια στις αρχές το πρόβλημα που υπήρχε με την αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε καταθέσει.

Όσον αφορά το δημοσίευμα των New York Times, ο συνήγορός της το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι είναι «ψέμα».

Η μοναδική υπερασπιστική γραμμή που έχουν οι συνήγοροι του Στρος-Καν είναι ότι έκανε συναινετικό σεξ με την γυναίκα, «κάτι που είναι ψευδές», πρόσθεσε ο συνήγορος.

Ο Τόμσον διαβεβαίωσε ότι διαθέτει «αποδεικτικό υλικό» και περιέγραψε για πρώτη φορά λεπτομέρειες για τα επίδικα γεγονότα, επικαλούμενος στοιχεία από τη δικογραφία και ιατρικές φωτογραφίες.

Ο συνήγορος ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η γυναίκα τραυματίστηκε στον κόλπο και υπέστη εξάρθρωση ώμου από τη «σεξουαλική επίθεση» του Στρος-Καν.


πηγή: www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4639266