Δυσανεξία στη γλουτένη: Τι είναι;

Η κοιλιοκάκη είναι μία μόνιμη διατροφική δυσανεξία στη γλουτένη.

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη και το καμούτ. Σε ένα άτομο οποιασδήποτε ηλικίας με γενετική προδιάθεση, η πρόσληψη ακόμη και ελάχιστης ποσότητας τροφής που περιέχει γλουτένη, ενεργοποιεί μια ανοσοαντίδραση στο λεπτό έντερο, που προκαλεί χρόνια φλεγμονή.

Στην αιτιοπαθογένεια της νόσου εμπλέκονται διάφοροι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η νόσος εκδηλώνεται σε συγγενείς 1ου βαθμού σε ποσοστό 8-18% και η αναλογία γυναικών/ανδρών είναι 3/1.

Μια διάγνωση που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι η αρχή μιας σειράς βασικών αλλαγών για το καλύτερο. Πρώτα από όλα, οι ασθενείς ακολουθώντας απλά μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει γλουτένη και χωρίς τη βοήθεια καμίας φαρμακευτικής αγωγής, θα διαπιστώσουν τη σταδιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων τους, ακόμη και αν αυτά υπήρχαν για πολλά χρόνια.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω κοιλιοκάκη;

Τα συνήθη συμπτώματα είναι διάρροιες, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, δυσπεψία, κοιλιακά άλγη. Πρόκειται όμως για τη μειονότητα του πληθυσμού. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι ελάχιστα, ίσως και ανύπαρκτα και για τον λόγο αυτό δεν υποψιαζόμαστε εύκολα για την ύπαρξη της νόσου.

Η εταιρεία Schar έχει την καλύτερη λύση, μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων ελεύθερα γλουτένης που καλύπτουν σε ποικιλία τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες των ατόμων που χρειάζονται μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, αλλά με γεύση και δυνατότητα πολλαπλών επιλογών.

Αλεύρι για ψωμί και όλες τις χρήσεις

Μεγάλη ποικιλία αρτοσκευασμάτων
Ψωμάκια πολύσπορα, ατομικά (προψημένα), λευκές μπαγκέτες, χωριάτικο σε φέτες, παξιμαδάκια, φυγανιές.

4 διαφορετικά είδη ζυμαρικών
Σπαγγέτι, ταλιατέλες, πένες, κοφτό μακαρονάκι.

Πρωϊνό γεύμα
Κορν φλέικς, κορν φλέικς σοκολάτας

Κέικ

5 διαφορετικά είδη μπισκότων
Βουτύρου, γεμιστά, με κομμάτια σοκολάτας, με επικάλυψη σοκολάτας

Γλυκά σνακς
Γκοφρετίνια, γκοφρέτα σοκολάτας

Αλμυρά σνακς
Κριτσίνια, κράκερς, πρέτσελ, σνάκ καλαμποκιού.


Zougla.gr

διαβάστε ακόμα

τεράστια απάτη με πενταψηφιο αριθμό που χρεώνουν ανυποψίαστους πολιτες