Διάγγελμα Παπανδρέου: Μας ευχαρίστησε και αποχώρησε

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο και των μικρών και των μεγάλων αλλαγών, δήλωσε ο Γιώργο Παπανδρέου σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία αποχώρησης από την πρωθυπουργία της χώρας.

Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και δεσμεύθηκε ότι θα την στηρίξει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις βάζουμε πλάτη για να βγει η χώρα από την κρίση… Αυτή τη στιγμή φάνηκε πως η μοναδική λύση είναι να συνεργαστούμε όπως κάνουν οι περισσότερες δυνάμεις της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ διερωτήθηκε «αν δεν υπήρχε συνεργασία τώρα στην κρίση πότε θα υπήρχε;».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιλογή του νέου πρωθυπουργού «ιδιαίτερα θεσμική», «φωτογραφίζοντας» πιθανότατα την επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου.Πρόσθεσε ακόμα ότι πήρε την απόφαση «με μοναδικό γνώμονα το μέλλον του τόπου» και διαβεβαίωσε ότι από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής του προσπάθησε για τη συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός επίσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προστατέψει «ως κόρη οφθαλμού» την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να διαπραγματευτεί την υλοποίηση του «πακέτου» στήριξης των 130 δις ευρώ μέχρι το 2014 αλλά και την μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ.

«Με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στέλνουμε μήνυμα στους εταίρους. Εμείς οι Έλληνες προσπερνάμε τα δύσκολα» ενώ υποστήριξε όσον αφορά την κυβέρνησή του: «είχαμε ατυχίες αλλά κρατήσαμε τη χώρα όρθια». Συμπλήρωσε ακόμα ότι για τον ίδιο «η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε κάθε μου ταξίδι κουβαλώ τη σημαία της Ελλάδας στην καρδιά μου. Το να είσαι Έλληνας είναι επιλογή. Έτσι και για μένα» τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αντοχή και την υπομονή σε δύσκολες καταστάσεις.

“Σήμερα κάνουμε πράξη το αυτονόητο με μιά κυβέρνσηση ενότητας. Αν τώρα δεν υπήρχε η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στη μεγάλη κρίση πότε θα υπήρχε; Παρά τις διαφορές μας αφήνουμε στην άκρη της άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση αυτή υπερβαίνει κόμματα και προσωπικές προκαταλήψεις.”

“Η Ελλάδα δεν είναι μοίρα είναι επιλογή. Ειδικά για μένα, Έλληνα της διασποράς”

“Ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Καταφέραμε και βάλαμε την δημοκρατία πάνω από τις αγορές”

Τους τέσσερις βασικούς άξονες που θα «κινηθεί» η πολιτική της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, ανήγγειλε πριν από λίγο ο Γιώργος Παπανδρέου, με στόχο την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά και όλα όσα είναι αναγκαία για να βγούμε από την κρίση. Παράλληλα, αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε τους στενούς του συνεργάτες και τον ελληνικό λαό «για την αντοχή και επιμονή και όχι μόνο για την εμπιστοσύνη τους», ενώ ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στον νέο Πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση». Στις 7 αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος νέου Πρωθυπουργού και επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου οι βασικοί άξονες που θα επικεντρωθεί η πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι:

Να εξασφαλίσει άμεσα την 6η δόση
Να τηρηθεί άμεσα η εφαρμογή της συμφωνίας
Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε μείωση του χρέους έως 100 δις. ευρώ και άρα μείωση των τόκων
Να χτυπήσει τη ρίζα όσων δημιουργούν τα εθνικά προβλήματα

Επιπλέον, ο σκοπός της νέας κυβέρνησης δεν είναι μόνο για την παραμονή μας στο ευρώ, αλλά όλα όσα είναι αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη για την κυβέρνηση συνεργασίας:

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το μέγεθος της κρίσης, ήταν φανερό ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε. Εάν τώρα δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία μεταξύ μας, πότε θα ήταν;

Σήμερα παρά τις διαφορές μας, πολιτικές και ιδεολογικές, αφήνουμε στην άκρη τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις.

Παράλληλα, ελπίζω και αγωνίζομαι με αυτήν την προσπάθεια να ανοίξει μία νέα εποχή στη χώρα μας, καθώς έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στη χώρα μας και να καταλάβουμε ότι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, δεν είμαστε εχθροί.

Από την αρχή ήταν προφανές πως για να πετύχουμε στην ιστορία αυτή, θα έπρεπε να επιλέξουμε ένα πρόσωπο κοινός αποδεκτό.

Πήρα την απόφαση με μόνο γνώμονα το μέλλον της Ελλάδας.

Σήμερα, οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να εγγυηθούμε στους Έλληνες ότι η χώρα μας θα μείνει πιστή στο ευρώ και θα εξασφαλίσουμε την 6η δόση. Η νέα κυβέρνηση θα πορευτεί με έναν προσδιορισμένο χάρτη με τη στήριξη όλων μας.

Θέλω σήμερα να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους Έλληνες και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα, καθώς ξέρουμε να συνεργαζόμαστε. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια, και αποφύγαμε την χρεοκοπία.

Για το εθνικό συμφέρων δεν λογάριασα ποτέ τίποτα. Για ‘μενα η Ελλάδα είναι πάνω από όλα. Κουβαλώ τη σημαία της χώρας στην καρδιά μου. Για ένα απλό λόγο. Η Ελλάδα δεν είναι μοίρα, το να είσαι έλληνας είναι επιλογή, πόσο μάλλον ως παιδί της διασποράς.


TA NEA