Ο “αρχινονός” μιλάει για την Άντζελα Δημητρίου

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στις φυλακές ως ένα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα στον χώρο των νονών της νύχτας. Χαρακτηρίστηκε αρχινονός, ενώ είναι ο άνθρωπος (σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές) που ανέλαβε να… καθαρίσει μια οικονομική υπόθεση της Αντζελας Δημητρίου με τον πρώην σύντροφό της Νοράι Σαπουτζιάν. Ο Ακης Χέλμης, το φερόμενο ως πρωτοπαλίκαρο του Παναγιώτη Βλαστού, μιλάει αποκλειστικά στην «Espresso της Κυριακής» και δίνει τις δικές του απαντήσεις σε μια συνέντευξη-φωτιά.

Μέσα από τις φυλακές Ναυπλίου ο 38χρονος άνδρας αποκαλύπτει τα πάντα γύρω από τη σχέση του με τη «λαίδη» του ελληνικού πενταγράμμου. Μιλάει για τους διαλόγους του με την Αντζελα Δημητρίου που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και για το πώς γνώρισε τον Παναγιώτη Βλαστό. Δίνει τη δική του εκδοχή για όσα τον κατηγορούν, για τα «μπραβιλίκια», τους εκβιασμούς και τις εκρήξεις στα νυχτερινά κέντρα.

Δηλώνει ότι είναι αθώος και ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως το όνομά του φιγουράρει στην κορυφή της πιο ισχυρής εκ των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που κυριαρχούσαν στον χώρο της νύχτας, της οργάνωσης που εδιοικείτο μέσα από τις φυλακές και τα μέλη της κατηγορούνται για εκβιάσεις ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, για εκρήξεις και εμπρησμούς μαγαζιών, απόπειρες ανθρωποκτονίας μελών των αντίπαλων ομάδων, καθώς και για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και όπλων.

Οι συνομιλίες με την Αντζελα

Ο Ακης Χέλμης, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, φέρεται να προσέγγιζε μαζί με συνεργάτες του άτομα που χρωστούσαν χρήματα στους εντολοδόχους τους και χρησιμοποιώντας απειλές κατά της ζωής τους τούς υποχρέωναν να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Ενα από τα άτομα αυτά ήταν και ο επιχειρηματίας Νοράι Σαπουτζιάν. Σύμφωννα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της Αστυνομίας, ο Ακης Χέλμης μιλάει με την Αντζελα Δημητρίου, η οποία του αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας της χρωστάει το ποσό των 500.000 ευρώ και δύο πανάκριβα ρολόγια. Στη συνέχεια, ο Ακης Χέλμης, όπως αναφέρουν οι διωκτικές αρχές, παίρνει τηλέφωνο τον Νοράι Σαπουτζιάν για να λυθεί το θέμα.

– Σε κάποιες από τις συνομιλίες μιλάς με τη γνωστή τραγουδίστρια Αντζελα Δημητρίου.

Την Αντζελα την έχω βοηθήσει πάρα πολύ. Της έχω συμπαρασταθεί ακόμα και οικονομικά. Εγώ ουσιαστικά μια εξυπηρέτηση στον κουμπάρο της πήγα να κάνω. Δεν είχα καμία σχέση μαζί της αλλά και με την υπόθεσή της. Αυτά θα τα πει και εκείνη, όταν θα έρθει η ώρα. Τη γνώρισα την εποχή που είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, όταν την κατηγορούσαν για κάποιες ακάλυπτες επιταγές. Εμείς πήγαμε στο τμήμα Ασφάλειας Περιστερίου. Εμείς δώσαμε τα χρήματα για να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Εγώ και ο κουμπάρος της.

– Στις συνομιλίες όμως φαίνεται μεγάλη οικειότητα μεταξύ σας.

Εκείνη την εποχή, την είχα επισκεφτεί μέχρι και στο νοσοκομείο, όπου είχε νοσηλευτεί, στα νότια προάστια. Δεν είχα να κρύψω αλλά και να φοβηθώ τίποτα απολύτως. Για να καταλάβεις τη σχέση μας, με τον κουμπάρο της έχουμε μεγαλώσει μαζί. Από εκείνη την ημέρα με την Αντζελα μίλησα άλλες δύο φορές στο τηλέφωνο. Ηθελα να μάθω από προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγεία της και αυτό είναι όλο. Την έχουν φάει την καημένη.

– Στη συνομιλία όμως που είχες μαζί της εκείνη σου είπε ότι εκτός από τα χρήματα να ζητήσεις από τον πρώην σύντροφό της και δύο ρολόγια.

Δεν υπάρχει πουθενά αυτό. Η Αντζελα ποτέ δεν μου είπε κάτι τέτοιο εμένα προσωπικά. Ποτέ δεν έφτασε σε αυτό το σημείο. Το μόνο που έχω πει εγώ για εκείνη είναι πώς έφτασε η Αντζελα σε αυτό το σημείο να μην έχει λεφτά και να της τα έχουν φάει οι υπόλοιποι. Καμία σχέση με όλα αυτά που λέγονται.

– Δεν ήρθες σε επικοινωνία δηλαδή με τον πρώην σύντροφό της, τον Νοράι Σαπουτζιάν;
Εχει μιλήσει ποτέ ο σύντροφός της μαζί μου; Για ρωτήστε τον να σας πει… Βρείτε τον και πείτε του αν τον έχω ενοχλήσει εγώ ποτέ προσωπικά. Αν τον έχω πάρει έστω και μία φορά στο τηλέφωνο να του ζητήσω κάτι.

Η φιλία με τον Βλαστό

Στη συνέντευξή του ο Ακης Χέλμης μιλάει και για τη φιλία που έχει δημιουργήσει τα δύο τελευταία χρόνια με τον Παναγιώτη Βλαστό, ενώ εκείνος βρίσκεται στις φυλακές. Αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί του όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καθώς και στη σχέση που είχε με τον πατέρα τού βαρυποινίτη μέχρι τον θάνατό του τον προηγούμενο μήνα.

– Σε κατηγορούν ότι είσαι το πρωτοπαλίκαρο του Παναγιώτη Βλαστού…
Με έχουν χαρακτηρίσει ο εκλεκτός και το πρωτοπαλίκαρο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα λένε όλα αυτά. Δηλαδή, όποιος είναι φίλος ή γνωστός του Βλαστού πρέπει να είναι οπωσδήποτε και κάτι για εκείνον; Αν είναι δυνατόν. Κάποιοι θέλουν να του χρεώνουν διάφορα αυτού του ανθρώπου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί…

– Για την ύπαρξη των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που έχεις μαζί του;
Δεν δέχομαι τίποτα και καλά θα κάνουν όλοι να τις διαβάσουν καλά αυτές τις συνομιλίες για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

– Πόσα χρόνια γνωρίζεις τον Παναγιώτη;
Γνωρίζω τον Παναγιώτη, όπως και τον συγχωρεμένο τον πατέρα του, κοντά δύο χρόνια. Είχαμε κοινό γνωστό, έτσι γνωριστήκαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος του μιλάει ευθύνεται και για κάτι. Αυτός ο άνθρωπος έχει χάσει γονείς και αδέλφια, τραβάει την ταλαιπωρία του όλα αυτά τα χρόνια και τον χρεώνουν και από πάνω. Με έπαιρνε καμιά φορά και μου έλεγε να πάω να βοηθήσω τον πατέρα του στη Σαλαμίνα. Ηταν κακό αυτό; Ας μου πει κάποιος. Πήγαινα και τώρα στο δικαστήριο στον Κορυδαλλό για να τον δω λίγο. Ηταν κακό κι αυτό;

– Γνωρίζεις κάποιους άλλους από την ομάδα;
Όχι, βέβαια, κανέναν άλλο, μόνο φυσιογνωμικά κάποιους. Μόνο τον Παναγιώτη ξέρω και αυτόν τα τελευταία χρόνια. Είχαμε μια επικοινωνία μεταξύ μας αλλά όχι τόσο συχνή όσο την παρουσιάζουν κάποιοι. Αν είναι κακό να μιλάς με τον Βλαστό, τότε η μισή Ελλάδα πρέπει να μπει στη φυλακή. Ο Παναγιώτης έχει βοηθήσει ακόμα και από εκεί που είναι πολύ κόσμο και λυπάμαι όταν βλέπω το όνομά του να μπλέκεται σε τόσο σκληρές υποθέσεις.

Οι εισπράξεις, οι εκρήξεις και η σύλληψη

Ο 38χρονος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ήταν και ο άνθρωπος που ύστερα από εντολή του Παναγιώτη Βλαστού είχε αναλάβει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα να εισπράττει χρήματα από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που πουλούσαν προστασία. Μάλιστα, σε όσους από τους καταστηματάρχες δεν είχαν ή απέφευγαν να πληρώσουν η εγκληματική οργάνωση είχε αποφασίσει να προκαλεί με την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών μεγάλες υλικές ζημιές στα καταστήματά τους.

– Λένε ότι είσαι ένας από τους εισπράκτορες της οργάνωσης…
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη γι’ αυτό ούτε μία επώνυμη καταγγελία. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος αλλά ούτε και κάποιος επιχειρηματίας που να επιβεβαιώνει ότι εγώ του έχω πάρει λεφτά. Είμαστε τόσοι προφυλακιστέοι για την υπόθεση αυτή χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κάποια μαρτυρία ή απόδειξη.

– Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζεις;
Μου αποδίδουν συμμετοχή σε διάφορες εκρήξεις σε μαγαζιά, όπως κατάλαβα, καθώς και για εκβιασμούς επιχειρηματιών. Μα δεν υπάρχει καμία επώνυμη καταγγελία που να κάνει αναφορά στο όνομά μου αλλά ούτε και στο όνομα του Βλαστού. Είναι άδικο να κατηγορούνται έτσι άνθρωποι.

– Στον ανακριτή τι είπες;
Αυτά που λέω και σε σας αυτή τη στιγμή. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Είμαι φυλακή χωρίς βασικά να υπάρχει κάποια μαρτυρία.

– Πώς σε συνέλαβαν;
Εγώ άνοιξα την πόρτα στους αστυνομικούς και όχι, όπως είπαν αργότερα, ότι με έπιασαν στον ύπνο. Στο σπίτι μου, στο Καματερό όπου μένω, ήμουν εκείνη την ώρα μαζί με έναν φίλο μου, που τον έχουν συλλάβει τώρα και εκείνον. Είπαν ότι κάτω από το μαξιλάρι μου έκρυβα χειροβομβίδα και η αλήθεια είναι ότι εγώ τους υπέδειξα το σημείο όπου βρισκόταν η χειροβομβίδα και το όπλο μου. Το όπλο το έχω για προσωπική μου χρήση και ασφάλεια. Για τη χειροβομβίδα θα μιλήσω όταν θα έρθει η ώρα…

– Με τι ασχολείσαι;
Εδώ και είκοσι τρία χρόνια είμαι μαζί με τον πατέρα μου στις λαϊκές αγορές. Είμαι έμπορος, αποδεδειγμένο αυτό.



Espressonews.gr