Αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψηφοφορίας

Του Κωνσταντινου Ζουλα

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς, απροσδόκητα χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος όχι μόνον δήλωσε ότι δεν θα το ψηφίσει, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα παραιτηθεί από την έδρα του, περιορίζοντας έτσι σε μόλις 153 τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και τούτο διότι με μια αντίστοιχη συνέντευξή του και ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλ. Αθανασιάδης ενέμεινε στην αντίστοιχη απόφασή του και να καταψηφίσει το σχέδιο και να παραμείνει βουλευτής. Γεγονός που αιφνιδίασε πλήρως το Μάξιμου, καθώς ύστερα από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, και κυρίως μετά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν συνεργάτες του πρωθυπουργού με τους δυνάμει αντιδρώντες βουλευτές, υπήρχε η αίσθηση ότι όλοι έχουν μεταπειστεί και ότι το Μεσοπρόθεσμό θα ψηφιστεί χωρίς καμία απώλεια.

Πόσο απρόβλεπτη είναι, ωστόσο, κάθε εξέλιξη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει η έμμεση απειλή και ενός τρίτου βουλευτή -του Π. Κουρουπλή- ο οποίος είπε χθες (Flash) ότι «το θέμα (σ.σ. της ψήφου του) είναι ανοιχτό» και ότι θα εξαρτηθεί από το αν «η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με συγκεκριμένο τρόπο για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή». Πλέον χαρακτηριστικός, όμως, του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών ήταν ο τρόπος που μίλησε ο κ. Ρομπόπουλος (Ράδιο 9). «Πήραμε κάποιες αποφάσεις για το Μεσοπρόθεσμο, πήγε ο κ. Βενιζέλος στην τρόικα και του τις απέρριψε. Εφόσον, λοιπόν, η τρόικα θέλει να κυβερνήσει αυτό τον τόπο, ας έρθει να κυβερνήσει. Εγώ όμως δεν έχω λόγο ύπαρξης στο Κοινοβούλιο και θα το καταψηφίσω», τόνισε και προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει στη Βουλή για να πείσει και άλλους βουλευτές «ότι πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ομοψυχίας, για να αναδιαπραγματευτεί με τη τρόικα». Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ευθαρσώς ότι θα παραμείνει βουλευτής για να ανατρέψει τα καταστροφικά μέτρα που υιοθετεί το κόμμα του για τη χώρα!

Ανάλογοι ήταν οι τόνοι και του κ. Αλ. Αθανασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε «υπέρμετρο εκβιασμό» την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για την απελευθέρωση της 5ης δόσης του δανείου και επανέλαβε ότι «αυτό το Μεσοπρόθεσμο έτσι όπως έρχεται, δεν μπορώ να το ψηφίσω», αρνούμενος και εκείνος να παραιτηθεί από βουλευτής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μια αδόκητη παρέμβαση έκανε χθες ο κ. Θόδ. Πάγκαλος. Μιλώντας σε εκδήλωση της αντιπροεδρίας με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα – Ξεπερνώντας τα εμπόδια», χαρακτήρισε «απροσδιόριστο τον χαρακτήρα των αρμοδιοτήτων του» στέλλοντας έτσι ένα έμμεσο μήνυμα στο Μαξίμου ότι επιφυλάσσεται να επανατοποθετηθεί αφού αποσαφηνισθούν και οι αρμοδιότητες που θα έχει στο εξής ο νέος αντιπρόεδρος κ. Ευ. Βενιζέλος. Με το γνωστό καυστικό ύφος του πρόσθεσε ότι συνεχίζει να είναι αντιπρόεδρος παρά τον ανασχηματισμό και τα όσα προέβλεπαν οι εφημερίδες, ενώ φωτογραφίζοντας όσους συναδέλφους του μιλούν πολύ και λίγα πράττουν, είπε ότι «δεν γίνεται να κόπτεσαι για την ανάπτυξη και να την υπονομεύεις με τις πράξεις σου στην καθημερινή ζωή».

news.kathimerini.gr/