Η επιφανειακή εικόνα της ενότητας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με τοπίο θολό γύρω από την εταιρεία, που θα αναλάβει να τρέξει τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, αλλά και την ημερομηνία, που θα στηθούν οι εσωτερικές κάλπες, στη Νέα Δημοκρατία το παρασκήνιο αγριεύει, με τα στρατόπεδα να ωθούνται σε κινήσεις επίδειξης δύναμης, εν μέσω καταγγελιών για δολιοφθορά, οι οποίες και αφήνουν βαριά σκιά στο σκηνικό της λεωφόρου Συγγρού.

Έχοντας να λύσει το γρίφο τoυ μοτίβου της παρουσίας του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με μείζον ζήτημα να αποτελεί το όριο της παρέμβασής του εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους τέσσερις μονομάχους για την ηγεσία προς καθορισμό των λεπτομερειών, χωρίς να αποκλείεται και η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου και θα τεθούν επί τάπητος οι προσκλήσεις Τσίπρα για συναίνεση και το πλαίσιο των κινήσεων Πλακιωτάκη στη σύναξη της Ηρώδου Αττικού.

Με τα της παρουσίας του προέδρου της παράταξης στο συμβούλιο να αποτελούν τον ένα πόλο των συζητήσεων εντός του γαλάζιου οικοσυστήματος, ο έτερος σχετίζεται με την εικόνα της ενότητας, η οποία κατά πολλούς στους διαδρόμους της λεωφόρου Συγγρού είναι επιφανειακή. Πίσω από την…κουίντα, η εικόνα παραμένει ιδιαίτερα τοξική και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα από μία νέα παρέμβαση – φωτιά του υποψήφιου προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το περιβάλλον του οποίου άφησε βαριά υπονοούμενα και έθεσε εκ νέου στο στόχαστρό του τους κυρίους Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα, συντηρώντας το χάσμα που χωρίζει τους εν δυνάμει αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Ένα σοβαρό τεχνικό θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ευθύνη της ΚΕΦΕ μετεξελίχτηκε σε πολιτικό ζήτημα, διότι οι τρεις συνυποψήφιοι συντονισμένα επεδίωξαν να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να χρεώσουν την απόλυτη ευθύνη στον εκτελούνται καθήκοντα προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρότι οι ίδιοι σε πρότερο χρόνο του είχαν ρητά απαγορεύσει να εμπλέκεται στα διαδικαστικά θέματα αναγνωρίζοντας την απόλυτη αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ. όπως προβλέπεται στο Καταστατικό”, σημείωσε το περιβάλλον του υποψήφιου προέδρου. Ωστόσο, η…βόμβα έσκασε, μέσω μίας ακόμα αναφοράς, που αφήνει πολλά ερωτηματικά, που αναζητούν επιτακτική απάντηση. “Σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας”, επεσήμανε το περιβάλλον Μεϊμαράκη, προσθέτοντας νέες ρωγμές στο οικοδόμημα της Συγγρού.

Επίδειξη δύναμης και μάλιστα εντός της Βουλής πραγματοποίησε και το μπλοκ των “Σαμαρικών” βουλευτών, επιχειρώντας σαφώς να δείξει πως παραμένει ισχυρό εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πηγή του μηνύματος ήταν ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ακούγοντας τη βουλευτή και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη να καλεί τη συγκυβέρνηση να αναφωνήσει…mea culpa, εξέφρασε τη δική του θεώρηση των πραγμάτων σχετικά με τον όρο πολιτική συνεννόηση. “Εγώ δεν συμφωνώ ότι κάνατε λάθος. Ψέματα λέγατε και το ξέρατε από την πρώτη στιγμή. Παραιτηθείτε λοιπόν και στηρίξτε νέα κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά χωρίς εκλογές για να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε”, τόνισε ο βουλευτής. Σημαντική υποσημείωση; Ο κ. Βορίδης στηρίζει την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, την ώρα που ο έτερος υποψήφιος, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίζεται εδώ και εβδομάδες ως ο μοναδικός εκ των τεσσάρων μονομάχων, που υπερασπίζεται τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Σαμαρά.

capital.gr